Situatiile de suspendare de drept a contractului individual de munca sunt expres si limitativ prevazute de lege, suspendarea operand indiAferent de vointa partilor.
Principalele efecte ale suspendarii contractului individual de munca constau in suspendarea prestarii muncii de catre salariat si suspendarea obligatiei de plata a salariului si a altor drepturi de natura salariala de catre angajator .
Suspendarea vizeaza efectele principale ale contractul individual de munca (prestarea muncii si plata salariilor), astfel ca nu se poate face o analogie (si confuzie) intre acest tip de suspendare si suspendarea din alte materii, cum ar fi suspendarea termenelor de prescriptie reglementata de Codul civil, in capitolul dedicat cursului prescriptiei extinctive.
Suspendarea drepturilor si obligatiilor nu poate avea loc daca alte drepturi si obligatii sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contractele individuale de munca sau prin regulamentele interne.
Se are in vedere suspendarea efectelor principale ale contractului individual de munca (prestarea muncii si plata salariului), si nu si a contractului colectiv de munca aplicabil sau a regula-mentului intern , cu exceptia cazului in care suspendarea ar fi consecinta faptei culpabile a salariatului.
In aceasta din urma situatie, salariatul nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat .
Suspendarea contractului individual de munca pe durata carantinei
O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stabileste ca indemnizatia si concediul pentru caranA¬tina se acorda salariatilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de Directia de Sanatate Publica.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina este de 75% din baza legala de calcul(media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii)
Durata concediilor pentru carantina nu diminueaza numarul de zile de concediu medical acordate unui salariat pentru celelalte afectiuni .
In acest caz, legea nu stabileste o durata minima a concediului pentru carantina, din cauza incapacitatii temporare de munca ca urmare a unei boli obisnuite sau profesionale a salariatului, ci durata acestuia este stabilita prin certificatul eliberat de Directia de Sanatate Publica.
Suspendarea contractului individual de munca ca urmare a intervenirii fortei majore
Forta majora poate conduce fie la modificarea locului si felului muncii (fara consimtamantul salariatului), fie la suspendarea de drept a contractului individual de munca . Alegerea uneia dintre cele doua solutii ramane strict la aprecierea angajatorului (apta a fi dovedita in cazul contestarii decizie de suspendare a contractului individual de munca), in functie de amploarea perturbarii activitatii acestuia ca urmare a evenimentului care este calificat drept forta majora.Potrivit art. 1.351 din Codul civil, ``forta majora este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil``, cum ar fi incendii, inundatii, alte catastrofe naturale, precum si aparitia unor crize economice care afecteaza grav fluxul de aprovizionare, a celor economice sau financiare.
"Suspendarea poate sa priveasca toate contractele individuale de munca sau o parte dintre acestea, in functie de decizia angajatorului, fundamentata pe impactul real si efectiv asupra unor locuri de munca sau a tuturor posturilor.In cazul suspendarii contractului individual de munca ca urmare a intervenirii unui caz de forta majora nu sunt aplicabile dispozitiile OUG 158/2005, acest act normativ nefacand nicio referire la aceasta situatie.Decizia de suspendare de drept a contractului/contractelor individuale de munca poate fi contestata in termen de 45 de zile calendaristice la instanta competenta material si teritorial. Concomitent, dat fiind caracterul urgent si iminenta unor prejudicii iremediabile, persoana afectata poate formula si cerere de emitere a unei ordonante presedintiale in conditiile stabilite de Codul de procedura civila", avocat Marius-Catalin Predut.
Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II – pe durata starii de urgenta) Sursa: avocat Irina Maria Diculescu
Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu
Intrebari frecvente referitoare la somajul tehnic Sursa: ITM
Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca! Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana
Beneficiarii si procedura de atribuire a somajului tehnic pe perioada starii de urgenta Sursa: MCP Cabinet avocati
AUTORIZATIE (ADEVERINTA) privind deplasarea in interes de serviciu. WORD si PDF Sursa: MCP Cabinet avocati
Pastrati-va si protejati-va salariatii! Veti avea din nou nevoie de ei! Sursa: avocat Irina Maria Diculescu