din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2046 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Acordurile verticale si acorduri de furnizare si distributie

Acordurile verticale si acorduri de furnizare si distributie

  Publicat: 02 Jul 2020       3504 citiri       Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale        Secţiunea: Drept Comercial  


Sistem de distributie in care furnizorul incheie intelegeri verticale cu un numar limitat de distribuitori, alesi in aceeasi zona geografica.
Termenul "vertical" subliniaza faptul ca acestea sunt incheiate intre societati care opereaza la diferite niveluri ale lantului de productie sau de distributie . Acordurile de distributie intre producatori si angrosisti sau comerciantii cu amanuntul reprezinta exemple tipice de acorduri verticale.


O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Persoana calificata sa distribuie ceva, calificata sa distribuie ceva.
Persoana calificata sa distribuie ceva, calificata sa distribuie ceva.
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Excluderea - Comportament strategic al unei intreprinderi sau al unui grup de intreprinderi, constand in restrangerea posibilitatilor de acces, pe piata, al concurentilor potentiali, fie din amonte, fie din aval.
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.

Pentru majoritatea restrictiilor verticale, preocuparile legate de concurenta apar doar daca concurenta este insuficienta la unul sau mai multe niveluri comerciale, adica daca exista un anumit grad de putere pe piata la nivelul furnizorului si/sau al cumparatorului. Restrangerile verticale sunt, in general, mai putin daunatoare comparativ cu restrictiile orizontale (intre concurentii directi) si pot oferi posibilitati substantiale de eficienta.


O afectare a concurentei poate aparea daca un acord vertical contine "restrictii" in ceea ce priveste furnizorul sau cumparatorul. Aceste restrictii pot lua mai multe forme, de exemplu, acordurile al caror element principal este faptul ca producatorul vinde doar unuia sau unui numar limitat de cumparatori (distributie exclusiva, distributie selectiva) poate duce la excluderea altor cumparatori de pe piata si/sau la intelegerea dintre cumparatori. In mod similar, obligatiile de neconcurenta care interzic distribuitorilor achizitionarea si revanzarea produselor concurente pot impiedica intrarea pe piata a noilor producatori si pot consolida pozitiile de piata ale producatorilor existenti.


Restrictiile verticale pot sa aiba nu doar efecte negative, ci si efecte pozitive. De exemplu, ele pot ajuta un producator sa intre pe o piata noua, sa evite situatia in care un singur distribuitor ``paraziteaza`` eforturile promotionale ale unui alt distribuitor sau pot permite unui furnizor sa amortizeze o investitie facuta pentru un anumit client.


Efecte negative


- blocarea pietei pentru alti furnizori sau alti cumparatori;


- reducerea concurentei si facilitarea intelegerii intre furnizor si concurentii acestuia;


- reducerea concurentei si facilitarea intelegerii intre cumparator si concurentii acestuia;


- crearea de obstacole in calea integrarii pietei unice.


Efecte pozitive


- in special prin incurajarea concurentei pe alte criterii decat cel al pretului;


- stimularea cresterii calitatii serviciilor.





Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...