Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Acordurile verticale si acorduri de furnizare si distributie

Acordurile verticale si acorduri de furnizare si distributie

  Publicat: 02 Jul 2020       2363 citiri       Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale        Secţiunea: Drept Comercial  


Sistem de distributie in care furnizorul incheie intelegeri verticale cu un numar limitat de distribuitori, alesi in aceeasi zona geografica.
Termenul "vertical" subliniaza faptul ca acestea sunt incheiate intre societati care opereaza la diferite niveluri ale lantului de productie sau de distributie . Acordurile de distributie intre producatori si angrosisti sau comerciantii cu amanuntul reprezinta exemple tipice de acorduri verticale.


O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Persoana calificata sa distribuie ceva, calificata sa distribuie ceva.
Persoana calificata sa distribuie ceva, calificata sa distribuie ceva.
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Excluderea - Comportament strategic al unei intreprinderi sau al unui grup de intreprinderi, constand in restrangerea posibilitatilor de acces, pe piata, al concurentilor potentiali, fie din amonte, fie din aval.
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.

Pentru majoritatea restrictiilor verticale, preocuparile legate de concurenta apar doar daca concurenta este insuficienta la unul sau mai multe niveluri comerciale, adica daca exista un anumit grad de putere pe piata la nivelul furnizorului si/sau al cumparatorului. Restrangerile verticale sunt, in general, mai putin daunatoare comparativ cu restrictiile orizontale (intre concurentii directi) si pot oferi posibilitati substantiale de eficienta.


O afectare a concurentei poate aparea daca un acord vertical contine "restrictii" in ceea ce priveste furnizorul sau cumparatorul. Aceste restrictii pot lua mai multe forme, de exemplu, acordurile al caror element principal este faptul ca producatorul vinde doar unuia sau unui numar limitat de cumparatori (distributie exclusiva, distributie selectiva) poate duce la excluderea altor cumparatori de pe piata si/sau la intelegerea dintre cumparatori. In mod similar, obligatiile de neconcurenta care interzic distribuitorilor achizitionarea si revanzarea produselor concurente pot impiedica intrarea pe piata a noilor producatori si pot consolida pozitiile de piata ale producatorilor existenti.


Restrictiile verticale pot sa aiba nu doar efecte negative, ci si efecte pozitive. De exemplu, ele pot ajuta un producator sa intre pe o piata noua, sa evite situatia in care un singur distribuitor ``paraziteaza`` eforturile promotionale ale unui alt distribuitor sau pot permite unui furnizor sa amortizeze o investitie facuta pentru un anumit client.


Efecte negative


- blocarea pietei pentru alti furnizori sau alti cumparatori;


- reducerea concurentei si facilitarea intelegerii intre furnizor si concurentii acestuia;


- reducerea concurentei si facilitarea intelegerii intre cumparator si concurentii acestuia;


- crearea de obstacole in calea integrarii pietei unice.


Efecte pozitive


- in special prin incurajarea concurentei pe alte criterii decat cel al pretului;


- stimularea cresterii calitatii serviciilor.

Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel GalatiŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil
Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil ...