Este evident faptul ca potrivit Codului muncii si potrivit Legii nr. 3109/2006 angajatorul are obligatia de a asigura sanatatea si securitatea in munca a salariatului si de a lua toate masurile pentru ca salariatul sa aiba la locul de munca toate conditiile necesare desfasurarii activitatii din acest punct de vedere.
Totusi, in contextul masurilor luate de catre autoritati in vederea limitarii raspandirii virusului SARS-Cov-2, tot mai multi angajatori conditioneaza accesul salariatilor la locul de munca de prezentarea fie a dovezii vaccinarii, fie de prezentarea unui test negativ care sa confirme ca respectivul salariat nu este infectat cu acest virus.
Se poate subsuma aceasta conditie respectarii obligatiei angajatorului de a asigura sanatatea si securitatea in munca? Are angajatorul acest drept de a conditiona accesul salariatului? Iar daca da, in ce conditii ar putea face acest lucru?
Pe de o parte, toate aceste masuri, indiferent daca discutam de masurile actuale care se impun, se subsumeaza, evident, obligatiei angajatorului de a asigura sanatatea si securitatea in munca atat a salariatilor, cat si a altor persoane: a clientilor, a partenerilor angajatorului.
Pe de alta parte trebuie sa avem in vedere si faptul ca orice salariat, potrivit dispozitiilor care reglementeaza relatiile de munca, are dreptul de a i se asigura conditiile privind mentinerea sanatatii si securitatii in munca .
Potrivit acestor principii aproape Constitutionale, daca nu fundamentale, ale relatiilor de munca si ale cetatenilor in general, este evident ca angajatorul este indreptatit a lua toate aceste masuri mai ales daca acestea sunt induse, daca nu chiar impuse, de catre autoritati pentru stoparea raspandirii infectarii cu acest virus sau cu orice alt virus, si este necesar a se privi in ansamblu, si a nu ne raporta doar la SARS-Cov-2, ci si la orice alta boala care ar putea fi raspandita in acelasi mod.
In acest context al obligatiei angajatorului de a asigura sanatatea si securitatea in munca este evident ca angajatorul poate sa stabileasca procedurile si conditiile in care se poate realiza acest lucru, fie prin solicitarea prezentarii dovezii efectuarii vaccinului/vaccinurilor sau a prezentarii unui test negativ.
Astfel, salariatul are obligatia de a respecta masurile de sanatate si securitate in munca, iar daca nu se intampla acest lucru, angajatorul, in virtutea dreptului de a-si organiza activitatea si a respectarii obligatiei de asigurarea a sanatatii si securitatii in munca poate sa declanseze cercetarea disciplinara a salariatului care poate fi urmata de incetarea contractului individual de munca, pentru ca, daca nu s-ar avea in vedere acest lucru, s-ar ajunge la o prejudiciere a organizarii si functionarii respectivei unitati.
Este acest drept unul absolut? Daca angajatorul nu asigura conditiile pentru aceasta testare (nu deconteaza sumele respective sau nu pune la dispozitie sumele necesare si un interval de timp pentru aceasta testare) salariatul are vreo modalitate legala de a refuza sa se testeze sau de a nu se prezenta la locul de munca in aceste conditii?
Angajatorul are obligatia de a asigura toate conditiile privind respectarea sanatatii si securitatii in munca iar reglementarile nationale si europene stabilesc in mod expres ca aceasta respectare de catre angajator a obligatiei de asigurare a sanatatii si securitatii in munca nu poate sa genereze, sub nicio forma, nicio obligatie financiara in sarcina salariatului.
Coroborand toate aceste dispozitii, este evident faptul ca angajatorul care solicita salariatului efectuarea periodica a oricarui test, inclusiv a acestui test PCR are obligatia de a asigura, pe timpul sau, adica in timpul programului de lucru, si pe cheltuiala sa, posibilitatea salariatului de a efectua respectivele testari medicale.
Daca angajatorul solicita oricarui salariat efectuarea oricarui tip de test medical pe cheltuiala salariatului, evident ca salariatul are posibilitatea de a refuza efectuarea acestui test, iar angajatorul se va afla in imposibilitatea de a emite o decizie de sanctionare disciplinara, deoarece nu poate sa-si invoce propria culpa, aceea de a nu asigura si sub aspect financiar masurile de sanatate si securitate in munca .
Evident ca pot exista abuzuri din partea angajatorului de a dispune incetarea disciplinara a contractului individual de munca, insa fata de culpa acestora de a nu contribui efectiv si total la cheltuielile cu efectuarea testelor PCR respectiva decizie va fi anulata.
Cand il preceda in mod direct repausul zilnic se adauga la repausul saptamanal Sursa: MCP Cabinet avocati
Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale conducatorilor auto Sursa: MCP Cabinet avocati
Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere Sursa: MCP Cabinet avocati
Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale Sursa: MCP Cabinet avocati
Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor Sursa: MCP Cabinet avocati
Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020
Litigii de munca, modificare program de lucru, lipsa acordului angajatului, prerogativa angajatorului in organizarea muncii Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 214/30.06.2020
Litigii de munca - contestatie decizie de concediere; concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, lipsa descrierii in cuprinsul deciziei a motivelor care determina concedierea - trimiterea la raportul intern al unitatii Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 124/20.05.2020
Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020
Contract de garantie in numerar. Libertatea contractuala. Nulitatea contractului prin care angajatul se obliga sa constituie o garantie in vederea acoperirii eventualelor prejudicii aduse patrimoniului angajatorului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 350/15.09.2020