In aceasta situatie, demisia nu trebuie motivata de salariat si nici aprobata de angajator, acesta avand obligatia sa inregistreze demisia si sa ia act de manifestarea unilaterala de vointa a salariatului.
De principiu, atunci cand salariatul isi manifesta vointa in sensul incetarii contractului individual de munca prin demisie, acesta are obligatia de a respecta termenul de preaviz convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere .
Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Asadar, pe toata durata termenului de preaviz, salariatul are obligatia de a se prezenta la locul de munca si de a-si indeplini atributiile in mod corespunzator.
Prin exceptie, salariatul nu are obligatia de a respecta acest termen de preaviz, putand, asadar, demisiona fara preaviz, in baza art. 81 alin. 8 din Codul muncii.
In aceasta situatie, salariatul are obligatia de a-si motiva demisia si de a arata in concret, obligatiile asumate prin contractul individual de munca pe care angajatorul nu si le-a respectat, vatamand astfel anumite drepturi esentiale ale salariatului (spre exemplu: nu au fost achitate drepturile salariale, nu au fost asigurate conditiile pentru desfasurarea activitatii).
Totusi, daca salariatul nu motiveaza demisia sau invoca motive care nu sunt apte sa releve o nerespectare a obligatiilor contractuale de catre angajator, regula este ca salariatul are obligatia de a respecta termenul de preaviz stabilit in contract si de a se prezenta la locul de munca pana la expirarea termenului de preaviz.
Ce risca salariatul daca, desi avea obligatia de a respecta termenul de preaviz, dupa inregistrarea demisiei sau pe parcursul termenului de preaviz, nu se mai prezinta la locul de munca?
In aceasta situatie, angajatorul are urmatoarele posibilitati, care nu se exclud intre ele:
- pe de-o parte, poate proceda la cercetarea disciplinara a salariatului pentru absentele nemotivate inregistrate, intrucat termenul de preaviz nu impiedica efectuarea unei cercetari disciplinare;
In cazul in care dupa parcurgerea cercetarii disciplinare prealabile potrivit dispozitiilor art. 251 si urmatoarele din Codul muncii se constata ca salariatul a savarsit o abatere disciplinara grava, acesta poate fi sanctionat cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca .
Astfel, incetarea contractului individual de munca va opera ca urmare a concedierii salariatului pentru motive disciplinare, ci nu ca urmare a inregistrarii demisiei.
- pe de alta parte, angajatorul are posibilitatea de a se adresa instantei de judecata cu o cerere prin care sa solicite obligarea salariatului la repararea prejudiciului pe care acesta l-a cauzat prin nerespectarea termenului de preaviz.
In aceasta situatie, apreciem ca nu este suficient a se dovedi ca salariatul nu s-a mai prezentat la locul de munca pana la expirarea termenului de preaviz, ci trebuie dovedit prin probatoriul administrat care este prejudiciul concret, real si efectiv produs angajatorului, respectiv cum a afectata activitatea acestuia prin nerespectarea de catre salariat termenului de preaviz.
De precizat faptul ca in dreptul francez, daca salariatul nu respecta termenul de preaviz, datoreaza angajatorului o despagubire egala cu salariul pe care laar fi primit daca ar fi executat in continuare contractul de munca . De asemenea, salariatului i se poate aplica o sanctiune penala.
Bineinteles, pe durata in care salariatul nu se prezinta la locul de munca, angajatorul nu are obligatia de a-i achita acestuia drepturile salariale, figurand absent.
Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale Sursa: MCP Cabinet avocati
Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor Sursa: MCP Cabinet avocati
Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF Sursa: MCP Cabinet avocati
CIM 2023. Model contract individual de munca 2023 Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice Sursa: MCP Cabinet avocati
Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020
Litigii de munca, modificare program de lucru, lipsa acordului angajatului, prerogativa angajatorului in organizarea muncii Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 214/30.06.2020
Litigii de munca - contestatie decizie de concediere; concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, lipsa descrierii in cuprinsul deciziei a motivelor care determina concedierea - trimiterea la raportul intern al unitatii Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 124/20.05.2020
Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020
Contract de garantie in numerar. Libertatea contractuala. Nulitatea contractului prin care angajatul se obliga sa constituie o garantie in vederea acoperirii eventualelor prejudicii aduse patrimoniului angajatorului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 350/15.09.2020