Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » CEDO. Justitie Europeana » Procedura in fata Tribunalului de prima instanta

Procedura in fata Tribunalului de prima instanta

  Publicat: 05 Jun 2008       5480 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: CEDO. Justitie Europeana  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.
Tribunalul dispune de propriul sau regulament de procedura . In principiu, procedura cuprinde o faza scrisa si o faza orala.

1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Reprezentant al unei institutii, regii autonome, societati comerciale, care are anumite insarcinari.
Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.
Functionar incadrat la instantele de judecata; judecatorie tribunal judetean, tribunal militar, avand atributii la pregatirea si desfasurarea activitatii de judecata.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
Posibilitate acordata, de catre Comisie, partilor carora aceasta le-a comunicat obiectiunile privind incalcarea dreptului comunitar al concurentei, de a-si face cunoscut punctul de vedere.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.
Act adoptat de organele de stat,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
O cerere scrisa de un avocat sau de un agent adresata grefei declanseaza procedura . Punctele principale ale actiunii sunt publicate intr-un comunicat, in toate limbile oficiale, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Actiunea este comunicata de grefier partii adverse, care dispune de un termen pentru a formula o intampinare. Reclamantul are posibilitatea de a prezenta o replica intr-un termen anume stabilit, la care paratul poate raspunde printr-o duplica.

Toate persoanele care justifica un interes privitor la solutionarea unui litigiu aflat pe rolul Tribunalului, precum si statele membre si institutiile comunitare, pot interveni in proces. Intervenientul prezinta un memoriu in favoarea sau in defavoarea uneia dintre parti, la care partile pot ulterior raspunde. In anumite situatii, intervenientul poate sa-si prezinte observatiile si cu ocazia fazei orale.

In timpul fazei orale, audierea este publica. Pe parcursul acesteia, judecatorii pot adresa intrebari reprezentantilor partilor. Judecatorul raportor rezuma intr-un raport al cauzei faptele expuse, argumentele fiecarei parti si, daca este cazul, argumentele intervenientilor. Acest document este pus la dispozitia publicului in limba in care se desfasoara procedura .

In continuare, judecatorii delibereaza pe baza proiectului de hotarare redactat de catre judecatorul raportor, iar hotararea este pronuntata in cadrul unei audieri publice.

Procedura in fata Tribunalului de Prima Instanta este scutita de taxe. In schimb, onorariul avocatului abilitat sa pledeze in fata instantelor unui stat membru la care partile trebuie sa recurga pentru a fi reprezentate nu este suportat de catre Tribunal. Cu toate acestea, in cazul in care o persoana fizica nu este in masura sa suporte cheltuielile de judecata, poate solicita asistenta juridica gratuita.Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.
Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 657/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a sintagmei "pe baza de abonament" - Legea 1/2011
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect p
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

RIL - Decizia ICCJ 2/2019 - tribunalele specializate sunt competente sa solutioneze apelurile in cererile formulate in procedura executarii silite in
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si JustitieŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG nr. 73/2019 privind siguranta feroviara
Ordonanta de urgenta nr. 73/2019 privind siguranta feroviara ...

Contract colectiv de munca 2019-2021 in sectorul bugetar sanatate
Contract colectiv de munca la Nivel de Sector Bugetar Sanatate pe anii 2019-2021, inregistrat la M.M ...

Legea nr. 233/2019 pentru modificarea Legii 190/2019 privind punerea in aplicarea a Regulamentului GDPR
Legea nr. 233/2019 pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 190/2018 privind masuri de pune ...