Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Contracte Civile si Comerciale » Particularitatile contractelor electronice

Particularitatile contractelor electronice

  Publicat: 25 Aug 2008       4682 citiri       Sursa: Saptamana Financiara        Secţiunea: Contracte Civile si Comerciale  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Contractul electronic este conventia incheiata prin intermediul mijloacelor informatice, iar in Romania a fost legiferata inca din anul 2002.

Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Reprezinta date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Prin intermediul retelei Internet, contractele se pot incheia online - prin folosirea serviciilor care permit ofertarea si acceptarea in timp real - sau offline, prin intermediul postei electronice. Ca urmare, contractele incheiate online vor fi considerate din punct de vedere juridic contracte „intre prezenti“, iar cele incheiate offline - contracte „intre absenti“, cu toate consecintele care decurg din aceasta situatie.

Avantajele contractului electronic sunt incontestabile: costurile sale sunt minime, indiferent de distanta dintre parteneri, eliminandu-se in totalitate costurile generate de transportul persoanelor implicate in negociere, poate fi rapid si comod incheiat.

Contractul electronic nu difera foarte mult de omologul sau clasic, insa prezinta anumite particularitati. Contractul electronic este asimilat contractului clasic din punctul de vedere al validitatii sale si al efectelor produse, fiind calificat juridic ca fiind un contract la distanta, insa apare o conditie suplimentara in ceea ce priveste dovada existentei acestui tip de contract .

Dovada contractului electronic

Contractele incheiate prin mijloace electronice, reglementate de capitolul 3 al Legii nr. 365/2002 privind comertul electronic, produc toate efectele pe care legea le recunoaste contractelor clasice incheiate in mod valabil, insa art. 7 instituie obligatia probarii sale si prin perspectiva prevederilor legii privind semnatura electronica, nr. 455/2001.

Proba contractelor incheiate prin intermediul mijloacelor electronice este ceva mai dificil de realizat din cauza absentei suporturilor durabile (hartie), insa, in cazul aparitiei unor litigii, ele pot fi folosite ca proba in instanta, cu respectarea regulilor generale in materie tinand seama si de prevederile legii speciale privind semnatura electronica.

In prezent, majoritatea tarilor au impus recunoasterea juridica a semnaturii electronice. Parlamentul European si Consiliul, la 13 decembrie 1999, au adoptat Directiva 1999/93/ CE care stabileste un cadru comunitar pentru semnaturile electronice, in scopul garantarii bunei functionari a pietei interne in domeniul semnaturilor electronice, instituind un cadru juridic armonizat si potrivit pentru utilizarea semnaturilor electronice in interiorul Comunitatii Europene.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Particularitatile contractelor electronice
Jurisprudenţă

Competenta teritoriala de solutionare a cauzei in materia conflictelor de munca
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 187 din 30 ianuarie 2019

Constitutionalitatea judecarii cererii de recuzare de catre insisi colegii judecatorului recuzat
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 366 din 28 mai 2019

Rejudecarea cauzei. Lipsa motivarii hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 124 din 23 ianuarie 2019Ştiri Juridice

Guvernul a facut modificari privind functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta - cartelele preplatite se vor vinde doar in baza d
04 Sep 2019 | 629

Legislaţie

Procedura de transfer al sumelor recuperate in cadrul asistentei reciproce la recuperare, din 21.08.2019
Procedura de transfer al sumelor recuperate in cadrul asistentei reciproce la recuperare, din 21.08. ...

Ordinul nr. 1581/2019 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis "Implementarea strategiilor de dezvoltare locala in orase/municipii cu o populati
Ordinul nr. 1581/2019 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis "Implementarea strategiilor de ...

Metodologia privind fundamentarea cifrei de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat pentru anul scolar 2020-2021
Metodologia privind fundamentarea cifrei de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat, ...