Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Urmarirea Penala si Judecata in cauzele cu Minori » Masuri preventive ce pot fi luate fata de minorii infractori

Masuri preventive ce pot fi luate fata de minorii infractori

  Publicat: 01 Jan 2008       7414 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Urmarirea Penala si Judecata in cauzele cu Minori  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Din punctul de vedere al tipului masurilor de preventie, legea romana nu face distinctie intre majori si minori, permitand organelor judiciare sa ia aceleasi masuri si pentru minori.

Asezate in sectiunea I, cap. I, t. IV, C. proc. pen., partea generala, masuri ce se pot lua in cauzele privitoare la infractiuni pedepsite cu inchisoare,
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa.Arestare preventiva,
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este persoana care a savarsit cu vinovatie o infractiune ori care a participat la comiterea ei ca autor, instigator sau complice.
Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani.
Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani.
Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani.
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Reglementata in sectiunea V, cap. I, t. IV, C. proc. pen.,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Astfel, masurile preventive la care pot fi supusi minorii infractori, ce raspund penal, sunt: retinerea (art. 143-144 ), obligarea de a nu parasi localitatea, obligatia de a nu parasi tara (art. 145 si 1451 Cod de procedura penala) si arestarea preventiva (art. 146-160).

Retinerea este singura masura ce poate fi luata si de catre organul de cercetare penala; dureaza cel mult 10 ore si poate fi prelungita de procuror prin ordonanta motivata , nmai daca se impune acest lucru pe o durata de cel mult 10 ore.

Obligarea de a nu parasi localitatea si obligatia de a nu parasi tara poate fi luata numai de procuror sau de instanta de judecata, putind fi prelungita in caz de necesitate si motivat de catre instanta de judecata careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond, fiecare prelungire neputand depasi 30 de zile.

Arestarea preventiva poate fi dispusa numai de catre judecator, putind fi prelungita de fiecare data cu cel mult 30 de zile. Poate fi luata si fata de infractorul minor.

Organul competent sa dispuna luarea unei masuri preventive fata de minor are o obligatie legala sa ia in considerare varsta, experienta de viata, gradul de influentabilitate, nivelul de scolarizare, mediul familial, starea de sanatate, ocupatiile si anturajul minorului, antecedentele sale comportamentale, atunci cand hotaraste luarea unei masuri preventive si individualizeaza o astfel de masura.

Aprecierea este deseori dificil de facut, deoarece luarea masurilor preventive este o activitate plasata catre inceputul urmaririi penale, la scurt timp dupa savarsirea faptei sau identificarea faptuitorului, moment in care organul de urmarire penala nu dispune de totalitatea informatiilor ce pot fi stranse cu privire la minor.

Luarea masurilor preventive implica, astfel, o mare responsabilitate, fiind vorba, pe de o parte, de limitarea unor drepturi fundamentale, libertatea individuala si libera circulatie - cu consacrare constitutionala (art. 23 si 25) si internationala (art. 3 si 13 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului), iar, pe de alta parte, fiind vorba de persoane care, datorita starii de minoritate (naturala) au o perceptie diferita asupra realitatii, in comparatie cu adultul, atat in ceea ce priveste fapta savarsita si rezonanta ei sociala, cat si relativ la masurile procesuale ce se iau impotriva lor.
Minorii dispun de aceleasi cai de atac ca si majorii impotriva actelor prin care s-a dispus luarea sau prelungirea masurilor preventive, si anume plangerea (art, 1401) si recursul.
In tot cursul urmaririi penale, inculpatii minori arestati preventiv pot solicita punerea lor in libertate, sub control judiciar sau pe cautiune (art. 1601-I6010 Cod de procedura penala). Conditiile in care libertatea provizorie se acorda, obligatiile pe care inculpatul trebuie sa le indeplineasca si Procedura solutionarii cererii de punere in libertate provizorie, in ambele modalitati prevazute de lege, sunt aceleasi atat pentru minori, cat si pentru majori, neexistand derogari de la regulile generale.

Legea dispune, ca masura de protectie a minorilor fata de care s-au luat masuri preventive privative de libertate, ca, intimpul retinerii si arestarii, minorii sa fie tinuti separat de majori, iar femeile separat de barbati.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Masuri preventive ce pot fi luate fata de minorii infractori
Jurisprudenţă

Decizia CCR referitoare la subiectul activ al infractiunii de spalare de bani
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

RIL. Litigiile avand ca obiect drepturile banesti solicitate de jandarmi, pompieri si personalul militar cu statut de functionari publici sunt de comp
Pronuntaţă de: ICCJ

Dezlegarea unei chestiuni de drept. Cazurile si efectele reducerii limitei de pedeapsa martorului denuntator in temeiul art. 19 din Legea nr. 682/2002
Pronuntaţă de: ICCJŞtiri Juridice
Legislaţie

LEGEA nr. 156/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici
LEGEA nr. 156/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionari ...

Legea 129/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
LEGE nr. 129/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 102/2005 privind infiintarea, organiza ...

LEGE nr. 102/2005, Actualizata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu C
LEGE nr. 102/2005, Actualizata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Na ...