Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Penal » Drogurile sintetice (designer drugs) - Ecstasy

Drogurile sintetice (designer drugs) - Ecstasy

  Publicat: 27 Sep 2009       7302 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Penal  


Datorita actiunilor si efectelor lor diferite, drogurile sintetige sunt greu clasificabile in grupe distincte. XTC (prescurtarea pt. Ecstasy) este atribuit frecvent grupei entactogenelor (droguri care permit contactul, "atingerea interiorului", de ex. prin producerea sentimentului de fericire).

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Drepturile de proprietate intelectuala, cum sunt brevetele si marcile comerciale, confera inventatorului sau celui care le-a conceput anumite drepturi exclusive asupra exploatarii muncii sale, in special in materie de productie si de comercializare.
Scopul politicii comunitare in domeniul mediului este de conserva, proteja si imbunatati calitatea mediului si de a proteja sanatatea oamenilor. De asemenea, are in vedere rezervele de materii prime, prin utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale. In cele din urma, prin aceasta politica se urmareste promovarea de masuri, la nivel international, pentru a rezolva problemele de mediu regionale si globale (Articolul 174).
Facultatea de a discerne, de a judeca si aprecia lucruruile la justa lor valoare.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile

Grupul ecstasy are insa si actiuni din grupa drogurilor stimulatoare si halucinogene. Initial, numele de Ecstasy a fost atribuit drogului MDMA (3,4-metilen-dioxid-metilamfetamina), o substanta sintetica pura.


Azi, Ecstasy este un termen generic pentru diverse substante cu spectru de actiune similar. Grupul include MDMA (metilen-dioxid-metilamfetamina) si MDE/MDEA (metilen-dioxi-etilamfetamina), precum si alte substante din clasa fenoletilaminelor. Sunt comercializate, sub acelasi nume de "Ecstasy", si amestecuri ce contin adaosuri de cafeina, amfetamina sau LSD.


Consum:
La inceputul anilor 90, Ecstasy a aparut pe piata in diverse formulari: fie in capsule de diferite marimi, fie - in cele mai multe cazuri - sub forma unor tablete (comprimate) rotunde si plate, cu variate semne stantate. Tabletele de Ecstasy purtau (si mai poarta) nume precum trifoi, proumbel, dolar, iepuras, camila, delfin, Road Runner, Smiley, ciuperca, Olympics, coroana etc. (denumiri de strada care reflecta, de regula, simboluri intiparite in suprafata tabletelor. Numele sunt preluate din lb. germ. si nu corespund neaparat denumirilor de strada din Romania - n. tr.) Majoritatea tabletelor comercializate sub numele de Ecstasy contin o substanta activa derivata din MDMA in concentratie de 20 - 120 mg care costa in jur de 20 DM (10 iż˝).
Intre timp este evident ca variatele motive si simboluri stantate - la fel ca si dimensiunea si forma - nu spun nimic, sau numai putin despre provenienta si calitatea produsului. In multe cazuri sunt comercializate substante inrudite sau chiar plagiate (amestecuri greu identificabile ce contin ketamina, benzodiazepine si barbiturice).
De mai multa vreme se observa o tendinta de renuntare la semnele distincive (simboluri stantate s. a.). Chiar si frecventa santului median e in prezent in scadere. Astfel, devine din ce in ce mai dificila diferentierea tabletelor si efectelor lor, ceea ce produce un risc suplimentar pentru consumatori.


Cum actioneaza Ecstasy?
Din punct de vedere biochimic, XTC actioneaza asupra eliberarii asa-numitilor neurotransmitatori. MDMA pura are efect mai ales asupra neurotransmitatorului serotonina. Acesta influenteaza emotiile, activitatea noastra, impresiile senzoriale, activitatile motorii, asocierile (de la nivel cerebral - n.tr.), precum si senzatiile acustice si optice.
"Cu cat mai inviorat este omul, cu atat mai activ este sistemul sau serotoninergic. Cu cat mai activat e sistemul serotoninergic, cu atat mai activ este omul."


Alti neurotransmitatori influentati de Ecstasy sunt: dopamina (emotii, motricitate, functii cognitive) si noradrenalina (stres, stimuleaza circulatia sanguina si respiratia omului).


Reactii biologice ce pot fi observate dupa administrarea de Ecstasy:
- dilatarea pupilelor
- cresterea frecventei cardicae/tensiunii arteriale
- bronhodilatatia
- incordarea muschilor mandibulari (trismus) / tremuraturi
- greata
- uscaciunea gurii
- transpiratii
- cresterea temepraturii corpului
- nevoia de a urina
- bruxism (scrasnirea dintilor)
- dureri de cap


Pericol in caz de consum sustinut:
- Sistemul natural de alarma al omului este abolit.
- Deces prin hipertermie si deshidratarea organismului, modificari evidente neinregistrate de catre persoanele in cauza.


Manifestari ce apar dupa trecerea efectului:
- epuizare
- oboseala
- greata
- intepenire


Reactii toxice acute:
- hipertermie
- slabiciune musculara
- trombembolie
- insuficienta renala acuta
- insuficienta hepatica toxica
- tulburari de respiratie
- tulburari cardiace pana la colaps


Reactii toxice cronice in urma consumului sustinut in doze mari:
- posibila afectare a sistemului serotoninergic
- posibile leziuni cerebrale ireversibile


Reactii psihice:
Acestea nu pot fi descrise in mod unitar, deoarece mare parte din efecte sunt dependente de atitudine si de mediul inconjurator .


"set" = atitudine individuala ce priveste intentia de consum, asteptarile fata de efectul dorit, starea de spirit si personalitatea consumatorului. O stare de fond negativa poate fi amplificata de MDMA, iar sentimentele pozitive pot fi traite cu intensitate mai mare.


"setting" = Complex ce cuprinde mediul inconjurator, suma contactelor sociale, a influentelor externe. Efectul se resimte cu totul diferit la petreceri Rave ca acasa, intr-o atmosfera calma.


Efectele principale pozitive descrise in conditii de set si setting optime, sunt: • capacitate de comunicare sporita

 • empatie crescuta

 • stare de beatitudine/euforie

 • perceptii senzoriale mai intense

 • disponibilitate crescuta de a stabili contacte

 • recunoastere, intelegere clara a sentimentelor proprii

 • modificarea perceperii timpului

 • dezinhibare relativa

 • stimulare/sentiment de "prospetime"


In caz de set si setting necorespunzator pot aparea efecte descrise ca profund negative: • tulburari de concentrare

 • putere de discernamant limitata

 • pierderea apetitului

 • halucinatii

 • anxietate

 • neliniste/nervozitate

 • stare depresiva/stari confuzionale

 • lipsa de motivatie

 • libido redus

 • intarzierea orgasmului


Consumul de durata a unor doze mari (toxice) poate duce la psihoza.


In combinatie cu alte substante de abuz, pot aparea complicatii.
In combinatie cu alcoolul: • risc crescut, deoarece alcoolul stimuleaza deshidratarea = pericol de hipertermie si deshidratare

 • determina rapid un curaj exagerat (germ. Aśbermut) si supraaprecierea proprilor capacitati = reprezinta pericol mai ales in traficul rutier

 • amplifica efectele biologice negative si urmarile acestora = mahmurealaIn combinatie cu cannabis:
Tensiunea psihica poate fi redusa, dar si amplificata, dupa caz = neliniste/nervozitate
In combinatie cu cafeina:
- stimuleaza in plus = nervozitate
In combinatie cu amfetamina:
- toxicitate mai mare
- efect cumulativ = risc de supradozare
In combinatie cu LSD:
- amplifica efectul halucinogen
- prelungeste starea de stupoare
In combinatie cu cocaina:
- in acest caz sunt relatate reactii de panica


Consumatorii trebuie avertizati, de principiu, asupra riscurilor administrarii concomitente de MDMA si alte substante! Caracterul ilegal al drogului si amestecurile necontrolate in care se comercializeaza sporesc in mod apreciabil riscul efectelor adverse!


Durata de actiune:
La o doza medie de 100 mg efectul se instaleaza dupa ca. 20 min. - 1 ora.
Efectul dureaza 4 - 6 ore dupa care dispare treptat. Circa 2/3 din MDMA ingerata se digera in stomac si se elimina, nemodificat, pe cale renala. Aproximativ 7% se metabolizeaza la MDA la nivelul ficatului, iar restul ajunge, prin circulatia sanguina, la creier.


Timpul de injumatatire este de 6 ore. Daca aportul depaseste capacitate de epurare a organismului, apar efecte cumulative ce duc la supradozare.


Alti factori de risc ai consumului de XTC:
Diabet, epilespie, glaucom, boli cardiace, hipertiroidism, hipertensiune, hipoglicemie, anemie, astm, hepatita C.UNITI PENTRU O VIATA! Spune NU drogurilor!

Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Carantina nelegala. Ordonanta presedintiala privind incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate
Pronuntaţă de: Judecatoria BAIA MARE - SENTINTA CIVILA NR. 3787- Sedinta publica din 18 iunie 2020

Mandatul dat in calitate de asociat unic si administrator al societatii, care vizeaza intreaga activitate comerciala a societatii are natura comercia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2003 din 7 noiembrie 2019

Conflict de interese. Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020Ştiri Juridice
Legislaţie

Legea nr. 112/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice
Legea nr. 112/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiil ...

Legea nr. 109/2020 pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011
Legea nr. 109/2020 pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 ...

Legea nr. 102/2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990
Legea nr. 102/2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 ...