Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Privarea unui lucrator de o indemnizatie de concediere pentru motivul ca poate beneficia de o pensie pentru limita de varsta constituie o discriminare pe criterii de varsta

Privarea unui lucrator de o indemnizatie de concediere pentru motivul ca poate beneficia de o pensie pentru limita de varsta constituie o discriminare pe criterii de varsta

  Publicat: 13 Oct 2010       3102 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Suma de bani ce se acorda unei persoane pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare (de deplasare, detasari etc) sau pentru efectuarea de activitati in afara programului obisnuit de lucru
Potrivit dreptului danez, se acorda o indemnizatie speciala de concediere lucratorilor care s-au aflat in serviciul aceleiasi intreprinderi timp de cel putin doisprezece ani.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Suma care se plateste periodic de catre titulsrul unei obligatii legale de
Organizatie a lucratorilor a carui scop este protejarea drepturilor acestora.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este un mijloc legal sau conventional de asigurare a executarii obligatiilor;
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Acordul de politica sociala semnat de 14 state membre ale Uniunii a fost inclus in Tratatul CE prin Tratatul de la Amsterdam , punand astfel capat unei situatii complexe.
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.

Cu toate acestea, indemnizatia mentionata nu este acordata lucratorului care poate beneficia, la data disponibilizarii, de o pensie pentru limita de varsta platita in temeiul unui regim de pensii profesionale, chiar in conditiile in care persoana in cauza are intentia sa continue sa lucreze.
Domnul Andersen a fost angajat al Region Syddanmark (regiunea Danemarca de sud) din anul 1979 pana la data concedierii sale, in anul 2006. Avand la momentul respectiv varsta de 63 de ani, a decis sa nu se pensioneze, ci sa se inscrie in evidenta organelor competente ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca. Cererea pe care a formulat-o in acest sens a fost respinsa, pentru motivul ca putea beneficia de o pensie . In aceste conditii, IngeniA¸rforeningen i Danmark, sindicat care actioneaza in numele domnului Andersen, a formulat o actiune la Vestre Landsret (Curtea de Apel din Vest), sustinand ca reglementarea daneza in cauza instituie o discriminare pe motive de varsta, interzisa de Directiva 2000/781.
Prin hotararea pronuntata, Curtea constata, in primul rand, ca reglementarea in cauza cuprinde un tratament diferentiat intemeiat in mod direct pe varsta. Astfel, reglementarea priveaza de dreptul la indemnizatia speciala de concediere anumiti lucratori pentru simplul motiv ca acestia pot beneficia de o pensie pentru limita de varsta. In continuare, Curtea examineaza eventualul caracter justificat al acestui tratament diferentiat.
Curtea remarca in primul rand ca indemnizatia speciala de concediere are ca obiect facilitarea etapei de tranzitie catre gasirea unui nou loc de munca in cazul lucratorilor care dispun de o vechime in munca considerabila in serviciul unui singur angajator . In continuare, Curtea constata ca limitarea in cauza are la baza constatarea ca persoanele care beneficiaza de o pensie pentru limita de varsta decid, in general, sa se retraga de pe piata muncii. In sfarsit, aceasta limitare ar reprezenta garantia ca angajatii nu pot cumula indemnizatia cu o pensie pentru limita de varsta. Protectia acordata lucratorilor cu o vechime in munca considerabila in cadrul intreprinderii si ajutorul in vederea reintegrarii lor profesionale, ca obiectiv urmarit prin acordarea indemnizatiei, constituie obiective legitime de politica in materia incadrarii in munca si a pietei muncii. Asadar, o astfel de masura trebuie sa fie considerata, in principiu, justificata a€žin mod obiectiv si rezonabila€ť, a€žin cadrul dreptului nationala€ť, astfel cum prevede Directiva 2000/78.
In ceea ce priveste aspectul daca limitarea in discutie este proportionala in raport cu obiectivele urmarite, Curtea constata ca, excluzandu-i din cadrul categoriilor carora li se acorda indemnizatia speciala de concediere pe lucratorii care beneficiaza de o pensie pentru limita de varsta platita de angajatorul propriu, aceasta limitare nu este in mod vadit neadecvata din perspectiva atingerii obiectivelor mentionate mai sus.

Cu toate acestea, Curtea considera ca limitarea in discutie depaseste cadrul a ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor respective. Ca efect al limitarii, sunt exclusi din categoria celor care primesc indemnizatia nu doar lucratorii care vor obtine in mod efectiv o pensie pentru limita de varsta, ci si toti lucratorii care pot beneficia de o astfel de pensie, insa doresc sa isi continue cariera profesionala. Intrucat nu permite sa se acorde indemnizatia speciala de concediere unui lucrator care, desi poate beneficia de o pensie pentru limita de varsta platita de angajatorul sau, doreste totusi sa renunte temporar la beneficiul unei astfel de pensii pentru a-si continua cariera profesionala, reglementarea excede cadrul a ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor de politica sociala urmarite si nu este justificata.


1 Directiva 2000/78/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2000 de creare a unui cadru general in favoarea egalitatii de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca (JO L 303, p. 16, Editie speciala, 05/vol. 6, p. 7).MENTIUNE: Trimiterea preliminara permite instantelor din statele membre ca, in cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, sa adreseze Curtii intrebari cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu solutioneaza litigiul national. Este de competenta instantei nationale sa solutioneze cauza conform deciziei Curtii. Aceasta decizie este obligatorie, in egala masura, pentru celelalte instante nationale care sunt sesizate cu o problema similara.

Citeşte mai multe despre:    Discriminare pe motive de varsta    Pensie pentru limita de varsta

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Revizuire decizie de pensionare. Reintegrarea salariatului dupa incetarea de drept a contractului de munca pe temeiul pensionarii
Sursa: avocat Gales Iulia | MCP Cabinet avocati

Limitarea beneficiului unei prestatii suplimentare instituite in favoarea anumitor sportivi de inalt nivel numai la cetatenii statului membru in cauza constituie un obstacol in calea liberei circulatii a lucratorilor
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Forma aplicabila in 2016 a Codului muncii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul Uniunii se opune reglementarii spaniole privind modalitatile de calcul al pensiei pentru limita de varsta
Sursa: EuroAvocatura.ro

Un plan social poate sa prevada reducerea compensatiei de concediere pentru lucratorii care se apropie de varsta de pensionare
Sursa: EuroAvocatura.ro

Reducerea radicala a varstei de pensionare a judecatorilor constituie o discriminare nejustificata pe motive de varsta
Sursa: EuroAvocatura.ro

Neluarea in considerare a experientei profesionale dobandite in cadrul altei intreprinderi a aceluiasi grup nu constituie o discriminare pe motive de varsta
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Obligarea angajatorului de a elibera adeverinta constatatoare a vechimii in munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr.447/2016 din 10.05.2016

Modificare decizie de pensionare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr.1038 din data 21.03.2011

Emitere decizie noua de recalculare pensie pentru limita de varsta
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr.421 din data 29.03.2010

Recalculare drepturi de pensie
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr.1175 din data 25.08.2011

Recalculare pensie. Schimbare tip pensie
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr. 562, 563-, 564 din data 17.03.2011