Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Nelegalitatea primei pentru viteza excesiva

Nelegalitatea primei pentru viteza excesiva

  Publicat: 29 Nov 2010       3368 citiri       Sursa: Av. Costel Gilca        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Salariul cuprinde o parte variabila, care, uneori, il determina pe angajat sa-si asume o serie de riscuri pentru a obtine o majorare salariala. Angajatul poate sesiza instanta despre aceste metode ilicite de salarizare, in vederea sanctionarii angajatorului pentru punerea in pericol a salariatului.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Intr-o speta dedusa judecatii instantei de casatie franceze, angajatii soferi ai unei firme de transport de marfa sesizeaza instanta, reprosand angajatorului ca ii pune in pericol in mod deliberat.
Salariatii arata ca prima de eficacitate, inclusa in partea variabila a salariului, este calculata in functie de numarul de bonuri platite de clienti, realizate peste un numar determinat.
De aceea, salariatii estimeaza ca aceasta prima este ilicita si le pune in pericol securitatea pentru ca ii determina sa circule cu viteza excesiva si sa depaseasca timpul de munca si sa nu respecte timpii de rulare autorizati.
Angajatorul se apara pretinyand ca nu este ilegala prevederea unei prime calculata in functie de numarul de bonuri platite de clienti, atunci cand acest numar este independent de timpul de munca si de timpii de condus. Angajatorul arata, de asemenea, ca atribuirea anumitor bonuri are in vedere si timpul de asteptare al soferului la client si ca nu poate fi vorba despre o incitare a soferilor la adoptarea unei conduite imprudente.
Instanta franceza a constatat ca modul de remunerare in funcsie de bonuri, luand in calcul distantele parcurse si timpul de livrare incita salariatul sa circule cu viteza excesiva, sa depaseasca timpul de munca si timpii de rulare permisi de lege.
In consecinta, judecatorii au statuat ca acest mod de remunerare este de natura a periclita securitatea angajatilor.
Legea franceza prevede ca remuneratia este fixata, in principiu, in mod liber de catre angajator, cu respectarea limitelor minime legale si conventionale. Este vorba, in toate ipotezele, despre salariul de baza pe care angajatorul trebuie sa-l plateasca lunar angajatului, in schimbul muncii prestate.
Salariul poate cuprinde insa si o parte variabila, sub rezerva stabilirii unor modalitati de calcul determinate si bazata pe elemente obiective, nediscriminatorii.

Citeşte mai multe despre:    Salariu    Viteza excesiva

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Libera prestare a serviciilor si a celor ale lucratorilor lor detasati intr-un stat membru gazda. Respectarea conditii de concurenta echitabile intre Statele UE
Sursa: EuroAvocatura.ro

Contract individual de munca, Model 2021. PDF si Word editabil
Sursa: MCP Cabinet avocati

Discriminarea, victimizarea si hartuirea la locul de munca. Modificarile si completarile aduse Codului muncii prin Legea 151/2020
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

OPINIE privind directiva europeana prin care se consolideaza drepturile lucratorilor detasati
Sursa: EuroAvocatura.ro

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I in general)
Sursa: avocat Irina Maria DiculescuJurisprudenţă

Plata contravalorii concediului de odihna neefectuat. Achitarea sporului pentru munca suplimentara si muncii desfasurate in strainatate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel SUCEAVA - D E C I Z I A NR. 364 din 2 aprilie 2019

Plata drepturilor salariale neacordate de catre angajator. Plata orelor de noapte si a sporului pentru activitatea desfasurata in zilele de sambata si duminica
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES - SENTINtA CIVILa Nr. 4006 din 29 Octombrie 2019

Obligarea angajatorului la plata orelor suplimentare prestate peste programul de 4 ore/zi si a concediului de odihna
Pronuntaţă de: TRIBUNALUL IASI - SENTINtA Nr. 907 din 22 Iulie 2020

Cerere privind constatarea ca durata contractului de munca incheiat intre parti este de 8 h/zi. Reconstituirea vechimii in munca. Plata drepturilor salariale cuvenite si neachitate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CONSTANTA - DECIZIA CIVILa NR. 342 din 05 noiembrie 2019

Actiune in constatare incheiere contract de munca cu program normal de 8 ore/zi
Pronuntaţă de: TRIBUNALUL IASI - SENTINtA CIVILa Nr. 143 din 05 Februarie 2020