Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Nelegalitatea primei pentru viteza excesiva

Nelegalitatea primei pentru viteza excesiva

  Publicat: 29 Nov 2010       3515 citiri       Sursa: Av. Costel Gilca        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Salariul cuprinde o parte variabila, care, uneori, il determina pe angajat sa-si asume o serie de riscuri pentru a obtine o majorare salariala. Angajatul poate sesiza instanta despre aceste metode ilicite de salarizare, in vederea sanctionarii angajatorului pentru punerea in pericol a salariatului.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Intr-o speta dedusa judecatii instantei de casatie franceze, angajatii soferi ai unei firme de transport de marfa sesizeaza instanta, reprosand angajatorului ca ii pune in pericol in mod deliberat.
Salariatii arata ca prima de eficacitate, inclusa in partea variabila a salariului, este calculata in functie de numarul de bonuri platite de clienti, realizate peste un numar determinat.
De aceea, salariatii estimeaza ca aceasta prima este ilicita si le pune in pericol securitatea pentru ca ii determina sa circule cu viteza excesiva si sa depaseasca timpul de munca si sa nu respecte timpii de rulare autorizati.
Angajatorul se apara pretinyand ca nu este ilegala prevederea unei prime calculata in functie de numarul de bonuri platite de clienti, atunci cand acest numar este independent de timpul de munca si de timpii de condus. Angajatorul arata, de asemenea, ca atribuirea anumitor bonuri are in vedere si timpul de asteptare al soferului la client si ca nu poate fi vorba despre o incitare a soferilor la adoptarea unei conduite imprudente.
Instanta franceza a constatat ca modul de remunerare in funcsie de bonuri, luand in calcul distantele parcurse si timpul de livrare incita salariatul sa circule cu viteza excesiva, sa depaseasca timpul de munca si timpii de rulare permisi de lege.
In consecinta, judecatorii au statuat ca acest mod de remunerare este de natura a periclita securitatea angajatilor.
Legea franceza prevede ca remuneratia este fixata, in principiu, in mod liber de catre angajator, cu respectarea limitelor minime legale si conventionale. Este vorba, in toate ipotezele, despre salariul de baza pe care angajatorul trebuie sa-l plateasca lunar angajatului, in schimbul muncii prestate.
Salariul poate cuprinde insa si o parte variabila, sub rezerva stabilirii unor modalitati de calcul determinate si bazata pe elemente obiective, nediscriminatorii.

Citeşte mai multe despre:    Salariu    Viteza excesiva

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Serviciul de garda. Organizarea timpului de lucru in cazul activitatilor exercitate de militari
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dialogurile MCP (V) Legea Kurzarbeit (a somajului tehnic). Avantaje si lipsuri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Necesitate sau absurditate? Formularea plangerii prealabile la autoritatea emintenta a actului administrativ de sanctionare disciplinara, inainte de sesizarea instantei competente
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Recunoasterea si aplicarea sporului pentru conditii de munca in domeniul sanatatii si asistentei sociale. Dispozitii legale incidente si paralizante
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Evaluarea salariatilor prin procese automate, aplicatii si platforme electornice
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Libera prestare a serviciilor si a celor ale lucratorilor lor detasati intr-un stat membru gazda. Respectarea conditii de concurenta echitabile intre Statele UE
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Restituirea, cu titlu de plata nedatorata, a drepturilor salariale incasate fara temei legal
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.410/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati

Personalul didactic auxiliar si cel de conducere raspund disciplinar conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, iar nu in baza dispozitiilor Codului muncii
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 1045 din 28 noiembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Suceava, Sectia I civila

Stabilirea salariului la nivelul maxim aflat in plata prin raportare la indemnizatiile de care beneficiaza personalul cu atributii in domeniul asistentei sociale
Pronuntaţă de: Decizia nr. 484/9 martie 2018 a Curtii de Apel Galati

Reorganizarea activitatii prin desfiintarea doar a postului de director. Angajatorul nu a reusit sa dovedeasca masura reorganizarii societatii doar prin desfiintarea unui singur post de director
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 53/12.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Paratul care a recunoscut pretentiile la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 64/15.02.2018 a Curtii de Apel Galati