din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1404 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » EuroLegislatie » Legea 57/2010, Legea de ratificare a Acordului privind Proiectul Nabucco

Legea 57/2010, Legea de ratificare a Acordului privind Proiectul Nabucco

  Publicat: 02 Apr 2010       21780 citiri        Secţiunea: EuroLegislatie  


Este o modalitate principala de exprimare a consimtamantului de catre statele care au luat parte la negocierea tratatului si care este prevazuta si ceruta de dreptul intern al statelor semnatare, modalitate prin care tratatul este supus controlului parlamentar.
Legea 57/2010 pentru ratificarea Acordului dintre Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Ungara, Romania si Republica Turcia privind Proiectul Nabucco, semnat la Ankara la 13 iulie 2009

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 202 din 31 martie 2010

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Caracteristica a raportului juridic de obligatii cu pluralitate de subiecte, mai multi creditori si un singur debitor, un singur creditor si mai multi debitori, mai multi creditori si mai multi debitori.
Caracteristica a raportului juridic de obligatii cu pluralitate de subiecte, mai multi creditori si un singur debitor, un singur creditor si mai multi debitori, mai multi creditori si mai multi debitori.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Ansamblul de norme juridice care reglementeaza relatiile dintre persoanele particulare sau dintre colectivitatile organizate ca unitati private.
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Ansamblul de norme juridice care reglementeaza relatiile dintre persoanele particulare sau dintre colectivitatile organizate ca unitati private.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Prevazut in cap. II, t. I, C.proc. pen.,
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.



Legea de ratificare a Acordului privind Proiectul Nabucco

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic
Se ratifica Acordul dintre Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Ungara, Romania si Republica Turcia privind Proiectul Nabucco, semnat la Ankara la 13 iulie 2009.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


Acord intre Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Ungara, Romania si Republica Turcia privind Proiectul Nabucco


- TRADUCERE -

Preambul

Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Ungara, Romania si Republica Turcia, denumite in continuare in mod individual stat parte si, impreuna, state parti, profund ingrijorate de situatia securitatii energetice a tarilor lor si dorind sa sprijine un proiect care va conduce la diversificarea surselor de aprovizionare, asigurand astfel un nivel mai ridicat de securitate in domeniul aprovizionarii cu energie in folosul Uniunii Europene, al Republicii Turcia si al fiecarui cetatean al acestora,
reafirmand Declaratia adoptata la Summit-ul Nabucco de la Budapesta din 27 ianuarie 2009,
recunoscand necesitatea cooperarii pentru facilitarea promovarii, dezvoltarii, constructiei si operarii Proiectului Nabucco pentru un transport al gazului natural sigur si neintrerupt pe si de-a lungul teritoriilor respective,
dorind sa promoveze si sa protejeze investitiile efectuate in Proiectul Nabucco si sa asigure dezvoltarea sigura si eficienta, proprietatea si operarea Sistemului de conducte Nabucco pe si de-a lungul teritoriilor respective,
luand act de faptul ca Actionarii au infiintat o companie internationala in vederea cooperarii in promovarea, dezvoltarea, finantarea, construirea si operarea Proiectului Nabucco si ca, la randul ei, aceasta companie internationala va crea companii nationale care sa realizeze implementarea Proiectului pe fiecare teritoriu,
recunoscand necesitatea unei aprovizionari neintrerupte si sigure cu gaze naturale, la preturi si in conditii competitive, a pietelor interne ale tuturor statelor parti,
luand act ca dorinta Republicii Turcia de a dezvolta piata sa de gaze naturale necesita aprovizionarea cu gaz natural la preturi competitive,
dorind sa deschida noi rute de aprovizionare cu gaze naturale catre si dinspre Republica Turcia si statele membre ale Uniunii Europene pe teritoriul statelor parti si cunoscand ca potentialul de utilizare in sens invers al Proiectului Nabucco va sprijini securitatea energetica a statelor parti in situatii de urgenta si va asigura optimizarea retelelor de gaze naturale prin compensatii si alte instrumente comerciale,
luand nota de dorinta statelor parti de a crea un coridor pentru transportul gazului natural intre ele, care sa fie extins la terte parti, dupa caz, si luand in considerare importanta crearii si consolidarii unui cadrul Legal adecvat, uniform si nediscriminatoriu, corespunzator caracterului transnational al proiectelor de tipul Proiectului Nabucco, precum si a unei initiative si actiuni private necesare care sa sprijine asemenea oportunitati de Investitii in sectorul gazelor naturale si sa stabileasca conditii favorabile care sa justifice angajamentele de capital si resurse pentru Proiectul Nabucco pe si/sau de-a lungul teritoriilor lor,
recunoscand si apreciind sprijinul Republicii Federale Germania pentru Proiect,
au convenit urmatoarele:

Articolul 1 - Proiectul Nabucco
1.1. Statele parti vor acorda intregul lor sprijin politic si se obliga sa promoveze, sa sprijine si sa faciliteze masurile necesare pentru realizarea Proiectului Nabucco si pentru transportul gazului natural pe si de-a lungul teritoriilor lor. Statele parti se vor stradui sa asigure intreaga cooperare a tuturor autoritatilor relevante de pe teritoriul lor si sa intreprinda toate actiunile necesare pentru ca aceasta sa se poata realiza

1.2. Statele parti confirma importanta pentru fiecare stat parte a faptului ca companiile dispun de mijloace de a achizitiona cantitati suficiente de gaz natural, pe baze comerciale, cu scopul de a asigura securitatea aprovizionarii, si recunosc faptul ca aceasta este necesara pentru bunastarea si securitatea fiecarui cetatean si ca statele parti sunt hotarate din aceasta cauza sa actioneze in spirit de solidaritate pentru asigurarea securitatii energetice colective si iau nota de faptul ca aceasta solidaritate reprezinta un raspuns la provocarile privind securitatea aprovizionarii energetice, astfel hotarand sa ia in considerare preocuparile Republicii Turcia in acest domeniu . In cazul unei intreruperi a aprovizionarii cu gaz natural care afecteaza un stat parte si care implica un alt stat parte sau o terta tara, statele parti vor depune eforturi pentru o solutionare rapida in conformitate cu prevederile Acordului.

1.3. Proiectul Nabucco, denumit in continuare Proiectul Nabucco sau Proiectul, inseamna Sistemul de conducte Nabucco, asa cum este construit sistemul de conducte de gaz natural, inclusiv facilitatile auxiliare, care va conecta punctele initiale de intrare cu Baumgarten din Republica Austria, incluzand dezvoltarea, evaluarea, proiectarea, achizitionarea, constructia, instalarea, finantarea, asigurarea, proprietatea, functionarea, exploatarea comerciala, repararea, inlocuirea, restaurarea, intretinerea, extinderea, protectia, dezafectarea si activitatile asociate sau auxiliare acestora, in ceea ce priveste Proiectul NabuccO. Proiectul Nabucco se intinde pe teritoriile statelor parti si are o capacitate de transport maxima finala de 31 miliarde m^3 anual, pe intreaga sa lungime. Proiectul Nabucco va fi construit, detinut si operat in conformitate cu prezentul acord, acordurile de sprijin al Proiectului si contractele guvernate de dreptul privat incheiate intre Compania Internationala Nabucco si companiile nationale Nabucco sau de catre oricare dintre aceste companii intre ele ori cu parti terte.

Articolul 2
Termenii utilizati in prezentul acord, inclusiv in preambul, art. 1 si anexa la prezentul acord, si care nu sunt altfel definiti in continuare au urmatorul inteles:

1. Acord inseamna prezentul acord, asa cum poate fi amendat sau inlocuit la un moment dat, in conformitate cu art. 14.2.

2. Aranjament comercial inseamna orice contract guvernat de dreptul privat sau alt instrument cu efect echivalent .

3. Congestie contractuala inseamna situatia in care nivelul cererii capacitatii ferme excedeaza capacitatea tehnica (toata capacitatea tehnica este rezervata ferm).

4. Tratatul Cartei Energiei inseamna Tratatul Cartei Energiei, asa cum a fost deschis pentru semnare la Lisabona la data de 17 decembrie 1994.





Afişează Legea 57/2010, Legea de ratificare a Acordului privind Proiectul Nabucco pe o singură pagină



Citeşte mai multe despre:    Nabucco    Legea 57/2010    Noutati legislative 2010    Monitorul Oficial 2010    Ankara    Proiectul Nabucco    Petrol    Gaze naturale    Turcia    Austria    Ungaria    Bulgaria    Nabucco Gas Pipeline International GmbH

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.