Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » DNA: Trimitere in judecata pentru evaziune fiscala de peste 4 mil. euro

DNA: Trimitere in judecata pentru evaziune fiscala de peste 4 mil. euro

  Publicat: 18 Oct 2012       2248 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatelor:

1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Fapta de a face, de a comite. Vezi si Fapt omisiv.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Bunuri materiale, activitati sau actiuni, proiecte, pe care o banca accepta sa le crediteze
Asezate in cap. IV, t. V, C. proc. pen., aprtea generala,
Valoare minima/maxima, cuantificabila a indicatorilor in baza carora se determina gradul de indeplinire a unui criteriu.
Asezate in cap. IV, t. V, C. proc. pen., aprtea generala,
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Comune, orase, municipii si judete.
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Mijloace de plata formate din monede si bancnote.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
(comunitate de bunuri) Regim stabilit de lege sau prin invoiala partilor cu privire la bunurile lor.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

RADU LUCIANA, asociat si administrator al SC ``LUSINDA NICOLAS`` SRL Agigea, judetul Constanta, in sarcina careia s-au retinut doua infractiuni de evaziune fiscala si

RADU DANIELA, asociat si administrator de fapt al SC ``LUSINDA NICOLAS`` SRL Agigea, judetul Constanta, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- doua infractiuni de evaziune fiscala si
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada septembrie 2010 - martie 2011, inculpatele Radu Luciana si Radu Daniela, actionand in calitate de asociati si administratori in cadrul SC ``LUSINDA NICOLAS" SRL Agigea (cu obiect de activitate comertul cu cereale), au inregistrat in evidentele contabile ale societatii comerciale pe care o reprezentau si in declaratiile fiscale trimestriale depuse la Administratia Finantelor Publice a Municipiului Constanta operatiuni comerciale fictive si cheltuieli nereale.
Practic, in perioada celor 6 luni cat au reprezentat firma, inculpatele au realizat venituri din comercializarea cerealelor si din servicii din domeniul comertului cu cereale in valoare de 52.501.087 lei si, pentru a evita plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, au inregistrat in contabilitatea firmei cheltuieli fictive cu o valoare aproximativ egala cu cea a veniturilor realizate, respectiv suma de 52.452.620 lei, desi, in perioada de referinta, in contul bancar al societatii a fost incasata efectiv doar suma de 5.298.650 lei.
Cheltuielile pretins efectuate de catre societate au fost partial justificate pe baza a 22 de borderouri de achizitii de cereale intocmite in fals de inculpata Radu Daniela, dar, in cea mai mare parte, aceste cheltuieli nu au fost demonstrate prin niciun document justificativ. Inculpata Radu Daniela a folosit la unitatile bancare aceleasi acte falsificate in vederea retragerii de sume de bani in numerar .
In aceasta modalitate, inculpatele au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 16.935.834,56 lei (echivalentul a 4.132.303,96 euro, calculat la cursul BNR de la momentul savarsirii faptelor), reprezentand impozit pe profit si TVA.
De asemenea, la data de 29 septembrie 2011, inculpatele au declarat la Registrul Comertului sediul social al firmei la o adresa unde societatea comerciala nu a functionat niciodata, in scopul de a se sustrage de la efectuarea oricaror controale financiare sau fiscale.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala a Finantelor Publice Constanta, s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 16.935.834,56 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA. Nu s-au luat masuri asiguratorii in vederea recuperarii acestui prejudiciu, intrucat nu au fost identificate bunuri in proprietatea celor doua inculpate.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Constanta.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    DNA    Evaziune fiscala    Trimitere in judecata    Tribunalul Constanta

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 1008

Masurile ANAF pentru sprijinirea mediului de afaceri
18 Mar 2020 | 825

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 1278

DNA: Sinteza condamnarilor din luna iunie 2019
16 Jul 2019 | 660

Persoane condamnate definitiv in luna mai 2019, in dosarele instrumentate de DNA
28 Jun 2019 | 1105

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 1202Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Conditiile dobandirii calitatii de ”victima indirecta” in cazul decesului unei persoane in jurisprudenta CEDO
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Despre regimul matrimonial, in general
Sursa: avocat STOICA IOANA

Jurisprudenţă

Respingerea ca tardiva a cererii de incuviintare a probelor formulata in fata instantei de judecata
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 537 din 25 februarie 2020

Efectele fiscale ale cesiunii de creanta. Importanta determinarii caracterului cert sau incert al creantei preluate in determinarea corecta a impozitului pe profit
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020

Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019

Rolul activ al instantei de judecata in litigiile de munca. Constatarea din oficiu a nulitatii deciziei de sanctionare disciplinara pentru lipsa descrierii faptei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizia civila nr. 1222/2017 din 13.10.2017