Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » DNA Tg. Mures: Cercetari penale pentru evaziune fiscala de peste 10 mil. de Euro

DNA Tg. Mures: Cercetari penale pentru evaziune fiscala de peste 10 mil. de Euro

  Publicat: 24 Jan 2013       2778 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures efectueaza cercetari penale fata de inculpatii:

Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Actiunea prin care o persoana determina,
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Situatie juridica in care o persoana poseda in acelasi timp cetateniile a doua state diferite
Legatura politica si juridica permanenta dintre persoana fizica si stat,
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala,
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Actiunea prin care o persoana determina,
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa.Arestare preventiva,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Act normativ care cuprinde principiile si reglementarile referitoare la relatiile sociale avand ca obiect vanzarea si cumpararea marfurilor.
Reprezinta respectarea de catre autoritatile administratiei publice a obligatiei de a informa cu privire la modul de stabilire a activitatilor componente si a obiectivelor,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

JANOSI ZOLTAN, cetatean maghiar, administrator de drept/de fapt al mai multor societati comerciale, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- constituirea unui grup infractional organizat,
- sase infractiuni de evaziune fiscala, toate in forma continuata,
- instigare la infractiunea de spalare de bani, in forma continuata,
- trei infractiuni de uz de fals, toate in forma continuata,

BOER ZOLTAN, persoana cu dubla cetatenie romana si maghiara, administrator de fapt al mai multor societati comerciale, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- constituirea unui grup infractional organizat,
- trei infractiuni de evaziune fiscala, toate in forma continuata,
- complicitate la infractiunea de evaziune fiscala,
- instigare la infractiunea de spalare de bani .

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2008, inculpatii Janosi Zoltan si Boer Zoltan, impreuna cu alte persoane, au pus bazele unei grupari structurate, in scopul comiterii de infractiuni de evaziune fiscala cu produse energetice neaccizabile, grupare care a actionat pana in vara anului 2010.
In acest scop, inculpatii au determinat infiintarea a patru societati comerciale si, pentru a le putea controla, le-au inregistrat in mod aparent in numele unor persoane cu educatie modesta. In continuare, aceste 4 firme implicate au incheiat cu societati comerciale din Slovacia, Ungaria, Cipru, Italia si Germania mai multe contracte de achizitie de bunuri din spatiul intracomunitar, in special produsele energetice neaccizabile (ex. uleiuri minerale).
Dupa receptia marfurilor, inculpatii au comercializat aceste produse petroliere prin statii de distributie de carburanti apartinand altor persoane (invinuiti in cauza) si, pentru a-si insusi sumele de bani cu titlu de accize si TVA, produsele au fost vandute sub denumirea de benzina sau motorina.
In aceasta modalitate, inculpatii Janosi Zoltan si Boer Zoltan, impreuna cu alti membri ai gruparii infractionale, au prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de peste 10 milioane de euro, bani care au fost reintrodusi in circuitul evazionist, spalati in diverse modalitati si insusiti de membrii gruparii.

La data de 22 ianuarie 2013, la cererea procurorilor DNA si avand in vedere ca se sustrag urmaririi penale, Tribunalul Mures a dispus arestarea preventiva in lipsa a inculpatilor Janosi Zoltan si Boer Zoltan pe un termen de 30 de zile de la data prinderii.

In aceasta cauza penala, procurorii efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane .

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Evaziune fiscala    Spalare de bani    Cercetari penale    DNA    Tribunalul Mures

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Masurile ANAF pentru sprijinirea mediului de afaceri
18 Mar 2020 | 423

Ministerul Finantelor anunta un acord provizoriu intre Presedintia Consiliului si Parlament privind cadrul de supraveghere pentru institutiile financiare europene
25 Mar 2019 | 478

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 1552

Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii DNA in luna februarie 2017, altele decat cele deja mediatizate
12 Mar 2017 | 1015

Procurorii DNA au trimis in instanta al VIII-lea dosar Posta Romana (abuz in serviciu si trafic de influenta)
04 Mar 2017 | 788

Punctul de vedere al DNA ref. la propunerile de modificare a Codului penal si de procedura penala, precum si a Legii gratierii unor pedepse
18 Jan 2017 | 1353Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Sensul notiunii de „convingere” a judecatorului la aprecierea probelor in procesul penal
Sursa: Euroavocatura.ro

Cunoasterea companiilor si prevenirea fraudelor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Interconectarea bazelor de date si evaziunea fiscala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificative anexate acestor facturi
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019

ICCJ. Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Continutul infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Sentinta nr. 263/CA/2016 -Actiune in Contencios administrativ S.D. - S.A. impotriva Guvernului Romaniei si intervenientului Ministerul Finantelor Publice
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Oradea

Decizia C.C.R. nr. 331/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2013
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei