Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Vanzatorii, in castig si in 2012, potrivit Studiului European privind Fuziunile si Achizitiile

Vanzatorii, in castig si in 2012, potrivit Studiului European privind Fuziunile si Achizitiile

  Publicat: 16 Apr 2013       1436 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


A cincea editie a Studiului European anual al CMS privind fuziunile si achizitiile, dat publicitatii de curand, arata ca, in ciuda dificultatilor economice din aceasta perioada, vanzatorii din piata au reusit sa isi reduca in mod semnificant riscurile financiare in urma tranzactiilor facute in ultimul an. Studiul a fost realizat la nivel european si a analizat 1.350 de tranzactii incheiate intre 2007 si 2012.

Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Modalitate (procedeu) de prevenire a erodarii puterii de cumparare a populatiei, prin realizarea unor corelatii intre salarii, pe de o parte,
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Tendinta fundamentala; evolutia de lunga durata a unui fenomen economic, independent de fluctuatiile ocazionale care il influenteaza pe o perioada scurta de timp.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Clauze ce apar in cadrul unui antecontract, fiind cele prin care partile promitente convin ca, in temeiul promisiunii sinalagmatice asumate - si in considerarea viitoarei perfectari a contractului promis -
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.

``Studiul CMS este un instrument foarte util in special pentru acele companii care sunt interesate in a incheia tranzactii trans-frontaliere si in a intelege normele specifice existente in fiecare dintre aceste tari . Totodata, studiul exemplifica perfect calitatea consultantei oferita de CMS clientilor sai, care imbina expertiza internationala a avocatilor cu o intelegere profunda a mecanismelor care stau astazi la baza deciziilor de succes in afaceri``, a declarat Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania.

`` La nivel global, activitatile din domeniul fuziunilor si achizitiilor au ramas constante in 2012, ca urmare a nesigurantei economice din Europa si din intreaga lume. In Romania, pe fondul de incertitudine politica inregistrata anul trecut, acest context general a determinat, de asemenea, o stagnare a pietei. Totusi, odata cu instalarea noului guvern si luand in considerare si trendurile pozitive de dezvoltare din SUA, estimam ca activitatea de fuziuni si achizitii din acest an sa inceapa sa creasca, pentru ca Romania ramane o piata atractiva pentru investitorii straini``, a afirmat John Fitzpatrick, avocat international si seful departamentului de Tehnologie al CMS Romania.

``Echipa CMS de Corporate Law a avut un an plin, reusind, in decembrie 2012, sa fie desemnata A« Consilierul juridic al anului in materie de fuziuni si achizitii in Europa Centrala si de Est A» de catre publicatia Financial Times. Aceasta regiune ramane inca foarte atractiva pentru investitori si sunt increzator ca 2013 va aduce un numar constant de tranzactii,`` a concluzionat Horea Popescu, Co-head of the Corporate Practice al CMS Romania.

In 2012, la nivel european a crescut numarul tranzactiilor la pret fix (locked box deals) - in mod particular in jurisdictii ca Marea Britanie, Benelux si Europe Centrala si de Est. Una dintre explicatii ar fi ca vanzatorii au preferat acest tip de tranzactionare. Se observa, de asemenea, ca plafoanele generale de raspundere isi continua trendul de scadere, in 54% dintre tranzactii acestea cotandu-se la mai putin de jumatate din pretul de achizitie. Perioadele de limitare a garantiei s-au standardizat, situandu-se acum in jurul a aproximativ 12-24 de luni. S-a redus de asemenea si numarul de tranzactii cu angajamente de neconcurenta de la vanzatori.

Studiul a analizat tranzactii din domeniile Finante si Asigurari, Hoteluri si Turism, Energie, Produse de consum, Tehnologie, Media si Telecomunicatii, Infrastructura si Finantare de proiecte, Farma si Medical, Imobiliare si Constructii, Industrie, Business (alte servicii). Alte observatii ce pot fi formulate pe baza constatarilor studiului european privind fuziunile si achizitiile 2012 includ:
- Comparativ cu SUA, apetitul pentru tranzactiile cu pret de vanzare cu indexare ulterioara ramane scazut in Europa (doar 16% in 2012).
- Dispozitii de minimis si clauzele globale (basket) - folosirea acestor dispozitii este din ce in ce mai raspandita in Europa . Totusi, comparativ cu SUA, in Europa bazele standard de recuperare continua sa fie de tipul a€˜first dollara€™, iar acest trend s-a intarit in 2012.
- Plafoanele generale de raspundere - raman mai ridicate decat in SUA.
- Perioadele de limitare - dupa fluctuatiile inregistrate in perioada 2007-2010, perioada de limitare de 18-24 luni a ramas cea mai populara atat in 2011, cat si in 2012, pentru aproximativ 32% dintre tranzactii.
- Asigurarile pentru garantii - ca si in 2011, cumparatorii au ramas reticenti, incercand sa obtina o forma de asigurare (sub forma de garantie bancara, retentie, conturi escrow) in 42% dintre tranzactiile din 2012.
- Clauzele MAC- acestea sunt in continuare rare, fiind folosite in doar 14% dintre tranzactiile din Europa, in contrast cu SUA unde peste 93% din tranzactii au clauze MAC.
- Angajamentele de neconcurenta - in timp ce in 2011 mai mult de jumatate (53%) dintre tranzactii aveau clauze de neconcurenta, pentru prima data din 2007 trendul s-a inversat, in 2012 inregistrandu-se doar 46% dintre tranzactii continand astfel de clauze .

Avocatii CMS au o expertiza aprofundata in afacerile clientilor lor, ceea ce le permite sa livreze cele mai eficiente solutii juridice si fiscale. Clientii CMS includ corporatii importante nationale si internationale, care lucreaza cu cei 2.800 de avocati ai firmei din cele 53 de birouri din Europa, Rusia, China, Africa de Nord si America de Sud.Citeşte mai multe despre:    Tranzactii comerciale    Achizitii publice

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in sedinta din 18 martie 2020
19 Mar 2020 | 875

Tribunalul Bucuresti isi suspenda activitatea, termenele vor fi preschimbate
11 Mar 2020 | 808

ICCJ: Procedura ordonantei presedintiale nu este admisibila in materia suspendarii executarii unei garantii de buna executie aferente unui contract de achizitie publica
03 Mar 2020 | 585

Reforma in sistemul de achizitii publice - au fost contractate fonduri europene de peste 25 de milioane de euro.
10 Jul 2019 | 477

Consiliul Concurentei: Autoritatile locale trebuie sa compatibilizeze contractele pentru serviciul de iluminat public si festiv
25 May 2019 | 497

In luna aprilie 2019, la nivel national vor incepe 138 programe de formare profesionala
24 Mar 2019 | 561Articole Juridice

GDPR: Dezvaluirea datelor cu caracter personal ale pacientilor pe un site
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

CJUE: Despre respectarea termenelor de plata care nu depasesc 30 sau 60 de zile
Sursa: EuroAvocatura.ro

Legea anticoruptie: efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia ca acte de comert – aspecte de constitutionalitate si previzibilitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Elementele ce caracterizeaza un raport de munca. Prestarea muncii, subordonarea salariatului, organizarea si disciplina muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava - Decizia civila nr. 364 din data de 2 aprilie 2019

Plata contravalorii concediului de odihna neefectuat. Achitarea sporului pentru munca suplimentara si muncii desfasurate in strainatate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel SUCEAVA - D E C I Z I A NR. 364 din 2 aprilie 2019

Decizia Curtii Constitutionale nr. 738/2018 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 167 alin. (4) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Contract de achizitie publica. Inserarea unei clauze arbitrale. Nelegalitate
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr.3483 din 29 iunie 2010