Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » AMR este surprinsa de rapiditatea solutionarii de CAB a litigiului lui Cristi Danilet

AMR este surprinsa de rapiditatea solutionarii de CAB a litigiului lui Cristi Danilet

  Publicat: 05 Jun 2013       1597 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Redam scrisoarea deschisa a AMR:

Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
Intamplator; care depinde de un eveniment viitor si nesigur. Se are in vedere mai ales in cazul contractelor.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Principiu de baza al procesului penal, prevazut in cap. I, t. I, C. porc. pen., partea generala, consta in prerogativele
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.

"Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) este surprinsa de rapiditatea solutionarii litigiului inregistrat sub nr. 3755/2/2013 pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, litigiu ce l-a avut ca protagonist pe domnul judecator Danilet Cristi Vasilica si care, in numai trei zile lucratoare, s-a finalizat prin reintoarcerea acestuia la calitatea de membru in Consiliul Superior al Magistraturii, contrar vointei a peste 1200 de judecatori. Este important de cunoscut daca procedura scrisa, prealabila judecatii, cu termene minime respectate in situatia oricarui alt litigiu, conform noii proceduri civile sub a carei incidenta s-a solutionat cauza, a fost parcursa cu adevarat.

Nicio urgenta nu poate justifica abaterea de la normele de procedura obligatorii, iar litigiu de fata, controversat tocmai prin maniera ascunsa de solutionare, straina de orice principiu si nesupusa unui control efectiv, nu a determinat decat o adancire a decredibilizarii imaginii justitiei, situatie de care se face vinovat chiar titularul cererii.

Graba in care s-au dispus masurile in acest caz este de natura sa ridice foarte multe semne de intrebare. Ne intrebam cum a fost posibil ca dupa ziua de joi, 23.05.2013, cand a fost inregistrat si repartizat aleatoriu dosarul, vineri, 24.05.2013 sa se dispuna preschimbarea termenului de judecata de la data de 14.06.2013 (termen rezonabil din toate punctele de vedere) pentru luni, 27.05.2013, data la care litigiul a si fost solutionat pe fond?

Aceste aspecte nu sunt deloc neglijabile si intregul sistem judiciar, dar mai ales opinia publica, trebuie sa primeasca deindata raspunsuri clare cu privire la ele, fundamentate numai pe argumente legale. Dorim sa cunoastem modalitatea in care au fost indeplinite si respectate procedurile, dar si masura in care s-a asigurat si garantat dreptul la aparare paratului Consiliul Superior al Magistraturii, institutie a carei existenta nu e justificata decat de considerentul exclusiv al asigurarii independentei sistemului judiciar - indiferent de forma in care se realizeaza acest lucru, si nu de interese de grup ori mult mai restranse, la nivel de individ.

Pentru ca litigiul de fata nu este cu nimic mai important decat cauza oricarui alt cetatean din aceasta tara si, mai mult decat atat, nu este singurul avand ca obiect o contestatie a unei hotarari a Consiliului Superior al Magistraturii, solicitam public, in numele tuturor magistratilor, ca o dovada a respectarii principiului transparentei - principiu invocat permanent, sa fie cunoscuta imprejurarea ce a determinat ca dosarul mentionat mai sus sa devina subiect de "extrema urgenta judiciara``.

Modalitatea alesa in cauza ne-a format convigerea ca a fost realizata numai cu intentia vadita de a preveni, de a impiedica Asociatia Magistratilor din Romania, sa formuleze si in acest litigiu, la fel cum s-a intamplat in alte doua cauze ce-i vizeaza pe membri CSM revocati, o cerere de interventie, metoda utilizata golind de substanta principiul egalitatii armelor.

Chiar daca domnul judecator Danilet Cristi Vasilica, cazut in dizgratia totala a celor pe care are pretentia ca i-a reprezentat, a ales o metoda fulger de iesire din situatia de criza in care afirma ca se afla, acest lucru nu-i va aduce un plus de respect din partea magistratilor care au inteles deja sa-i retraga votul de incredere. Ar trebui sa cunoasca si sa fi invatat faptul ca prestigiul unui magistrat nu poate fi cladit pe mecanisme care nu fac in niciun caz cinste profesiei, iar puntea pe care spera ca o poate recladi spre inima sistemului judiciar nu mai are nicio sansa sa devina o realitate.

Critica formulata privind modalitatea in care judecatorul Danilet Cristi Vasilica, revocat din functia de membru CSM, a revenit in Consiliu, pe usa din dos, este aplicabila si doamnei judecator Ghica Alina Nicoleta, care la randul ei, in incercare de a apara nu stim care principiile, a uitat de acei care pe cat de generos i-au dat odata un vot de incredere, pe atat de dezamagiti l-au retras.

Tot ce pare a fi o victorie azi, nu reprezinta decat un alt pas din drumul pe care cei doi au pornit demult si, care, i-au instrainat si rupt de sistemul judiciar. Bataliile marunte si meschine speram sa le aduca satisfactii pe masura!``.Citeşte mai multe despre:    Revocare    CSM    Cristi Danilet    Asociatia Magistratilor din Romania    Curtea de Apel Bucuresti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CCR: Sanctionarea cu revocarea din functie a Avocatului Poporului trebuie sa aiba la baza criterii obiective
30 Jun 2021 | 974

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat proiectul „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instante judecatoresti”
01 Nov 2019 | 1408

CSM a aprobat organizarea, in data de 15.12.2019 a concursului de promovare in functii de executie, pe loc, a judecatorilor.
17 Oct 2019 | 1391

ICCJ - in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii sub supraveghere serviciul de probatiune poate depune contestatie
26 Sep 2019 | 867

CCR: Refuzul Presedintelui de a numi ministri interimari la propunerea primului-ministru este neconstitutional
18 Sep 2019 | 1003

CSM a aprobat calendarul, tematica si bibliografia pentru Concursul de admitere la INM - septembrie 2019 – februarie 2020
17 Sep 2019 | 3300Articole Juridice

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Revocarea consimtamantului din perspectiva Regulamentulului general privind protectia datelor nr. 679/2016
Sursa: avocat STOICA IOANA, BAROUL CONSTANTA

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I – in general)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Aplicarea imediata a pedepsei dupa revocarea amanarii aplicarii pedepsei – intre remediu si discriminare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Paratul care a recunoscut pretentiile la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 64/15.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Imunitatea de jurisdictie a Uniunii Europene. Incheiere contract individual de munca
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 40/A din 07.03.2018 a Curtii de Apel Galati