din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1800 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » PE a stabilit noi reguli pentru limitarea riscului la cumpararea casei prin imprumut

PE a stabilit noi reguli pentru limitarea riscului la cumpararea casei prin imprumut

  Publicat: 10 Sep 2013       1649 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Cei care isi cumpara o casa vor fi mai bine informati despre costurile si riscurile creditului ipotecar, vor fi partial protejati impotriva fluctuatiilor de piata care determina cresterea ratelor si vor fi mai bine protejati daca nu mai pot rambursa creditul, conform noilor reguli aprobate provizoriu de Parlament European.

Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Operatiune prin care o persoana numita imprumutator acorda spre folosinta unei alte persoane, numita imprumutat
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Contractul prin care o persoana, numita comodant, remite spre folosinta altei persoane, numita comodatar, un lucru nefungibil si neconsumptibil, cu obligatia pentru acesta de a-l restitui la termen in natura, in individualitatea sa (art.1560 Cod Civil).
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).

Insa inainte de a finaliza aceste reguli, eurodeputatii vor sa le detalieze pentru a se asigura ca vor putea fi aplicate corect in intreaga Uniune.

Legislatia se refera la creditele ipotecare pe proprietati rezidentiale, proprietati rezidentiale cu spatiu de birou si pe terenuri construibile. Unele dintre prevederi vor fi adaptate la diferentele dintre statele membre privind ipotecile nationale si piata imobiliara, insa informatiile adresate cumparatorilor trebuie prezentate in acelasi format in toate statele Uniunii.

Inainte de semnarea contractului

Oricine semneaza un contract pentru un credit ipotecar in UE trebuie sa primeasca informatii privind produsele disponibile care sa poata fi comparate si sa inteleaga costul total si consecintele financiare pe termen lung ale accesarii creditului. Termenii de creditare oferiti celor care iau imprumutul trebuie sa fie in conformitate cu situatia lor financiara la acel moment si sa aiba in vedere perspectivele lor si posibilele momente de scadere a capacitatii de plata .

Mai mult, cumparatorii vor avea dreptul la o perioada obligatorie de reflectie de 7 zile inainte de a semna pentru imprumut sau la o perioada de 7 zile in care sa se poata retrage, dupa semnare.

Pe durata creditului
Deputatii au inclus reguli mai flexibile, inclusiv dreptul celui care imprumuta de a plati creditul anticipat, posibile conditii putand fi decise de statele membre, precum si dreptul celui care ofera imprumutul de a fi compensat corect pentru o rambursare anticipata. Cu toate acestea, va fi interzisa obligativitatea de a plati penalitati pentru o rambursare anticipata.

Conform noilor reguli pentru imprumuturile intr-o moneda straina, cel care imprumuta trebuie sa fie avertizat inainte de semnarea contractului ca ratele pot creste sau poate avea posibilitatea de a modifica moneda imprumutului, respectand anumite conditii si rata de schimb stabilita in contractul de imprumut .

Protectie impotriva incapacitatii de plata

Deputatii au inclus o noua regula care stipuleaza ca returnarea garantiei, cum ar fi chiar proprietatea, este suficienta pentru rambursarea imprumutului, cu conditia ca cel care a oferit imprumutul si cel care l-a accesat au agreat asupra acestui lucru in mod explicit in contract .

Daca creditul nu mai este rambursat, legislatia trebuie sa includa cerinte privind vanzarea proprietatii la pretul "cel mai bun" si facilitarea replatii datoriei restante, astfel incat consumatorii sa fie protejati si sa nu devina supraindatorati pe termen lung, au mai adaugat deputatii.

EuroDeputatii au adoptat varianta finala a textului, insa, inainte de a aproba regulile in ansamblu, Parlamentul vrea ca statele membre sa ia masuri prin care sa se asigure ca aceste reguli vor fi aplicate corect pe teritoriul lor, asadar in toata Uniunea .



Citeşte mai multe despre:    Parlamentul European    Contract de imprumut    Ipoteca

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

5 elemente cheie despre metoda de protejare a capitalului investit
19 Sep 2019 | 1123

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru �fapte de coruptie� incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 1466

Senatul a publicat un raport cu privire la prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice
27 Jun 2019 | 996

Senatul Romaniei a constatat inregistrarea de progrese cu privire la aplicarea Agendei europene privind migratia
27 Jun 2019 | 1015

Consiliul Concurentei: Romania exporta mai mult in tarile din Vestul Europei decat in Est
22 Jun 2019 | 1073



Articole Juridice

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Instanta este obligata sa verifice din proprie initiativa alte clauze ale contractului in masura in care acestea sunt legate de obiectul litigiului cu care a fost sesizata
Sursa: EuroAvocatura.ro

Necesitatea controlului caracterul clar si inteligibil al clauzei cuprinse in contractele de imprumut ipotecar care prevad aplicarea unei rate a dobanzii variabile bazate pe indicele caselor de economii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Remiterea materiala a unei sume de bani nu este suficienta pentru a proba perfectarea unui contract de imprumut
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJSectia a II-a civila, Decizia nr. 1868 din 22 octombrie 2019

Decizia CCR nr. 466/2019 - admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 388/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 115/1996 si din Legea 176/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei