Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Procurorii PICCJ un finalizat cercetarile in cauza privind accidentul rutier din Muntenegru

Procurorii PICCJ un finalizat cercetarile in cauza privind accidentul rutier din Muntenegru

  Publicat: 18 Feb 2014       1381 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile in cauza privind accidentul rutier produs la data de 23.06.2013, in Muntenegru, soldat cu decesul a 19 persoane si ranirea altor 29 si au dispus clasarea cauzei, in temeiul disp. art. 315 rap. la art. 16 lit. a, b, e si f din Noul Cod de procedura penala.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Stare a unei persoane de a fi lipsita de capacitate juridica. Nepricepere, nepregatire, lipsa de aptitudini pentru indeplinirea unei activitati,functii, meserii, profesii sau ocupatii.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Cauza de impiedicare a punerii in miscare sau exercitarea actiunii penale,
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Cauza de impiedicare a punerii in miscare sau exercitarea actiunii penale,

Pe baza probatoriului administrat in cauza s-a stabilit faptul ca accidentul rutier s-a produs ca urmare a neglijentei in trafic a soferului autocarului, care se deplasa pe drumul principal dinspre Kolasin in directia Podgorica cu o viteza de 80 km/h, mult mai mare decat cea permisa pe acel sector de drum, neadaptand viteza de deplasare a autocarului la limitele impuse prin semnele de circulatie, la banda marcata pe sosea, la starea suprafetei acesteia, soseaua fiind umeda si alunecoasa. Aceste imprejurari au condus la destabilizarea intensa a autocarului, la pierderea echilibrului si rasturnarea lui, urmata de coliziunea cu trotuarul podului si gardul metalic al acestuia si, ulterior, caderea in prapastia care duce la raul Moraca.

In urma accidentului rutier au fost ranite 29 de persoane, iar alte 19 au decedat, printre care si conducatorul autocarului. Procesul-verbal de autopsie emis de Departamentul de Medicina Legala din Podgorica a concluzionat ca ``moartea conducatorului auto Ciobanu George a fost violenta si a survenit ca urmare a distrugerii centrilor nervosi vitali din cauza fracturilor osoase craniene si a hemoragiei interne, rani cauzate de forta mecanica, in momentul decesului neexistand stare de alcoolemie``.

Prin nota de serviciu din data de 20.09.2013 emisa de Parchetul de pe langa Tribunalul Bjelo Polje se mentioneaza faptul ca ``deoarece soferul autobuzului Ciobanu George a decedat in accidentul de circulatie in cauza, nu exista temei pentru derularea procedurii penale``.

Avand in vedere ca imprejurarile producerii accidentului si stabilirea persoanei vinovate si a culpei acestuia au facut obiectul unei cercetari penale finalizate cu o solutie de neurmarire dispusa de catre autoritatile judiciare din Muntenegru, s-a constatat ca lipseste o conditie prevazuta de lege necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale, motiv pentru care s-a dispus clasarea cauzei privind pe Ciobanu George sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa in forma calificata prevazuta de art.178 alin.1, 2 si 5 din vechiul Cod penal.

Jurisprudenta CEDO relevanta in aceasta materie, respectiv decizia nr. 48153/1999/03.10.2002, ZIGARELLA contra Italiei, este in sensul ca paragraful I al art.4 din Protocolul nr.7 nu vizeaza doar cazul unei duble condamnari, ci in egala masura si cazul dublei urmariri penale. Textul se aplica si atunci cand individul nu a facut decat obiectul unei simple urmariri penale, fara a se ajunge la condamnarea acestuia.

Totodata, din probatoriul administrat in cauza, respectiv procesul-verbal de cercetare din data de 12.12.2012 al Inspectoratului Teritorial de Munca s-a stabilit faptul ca, intrucat cauza producerii accidentului de circulatie din data de 23.06.2013 a fost nerespectarea de catre numitul Ciobanu George a vitezei maxime permise pe portiunea respectiva de drum, in conditiile unui carosabil umed, au fost incalcate prevederile art.22 din Legea securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006.

Avand in vedere imprejurarile si cauzele producerii evenimentului, in conformitate cu reglementarile legislatiei in vigoare privind securitatea si sanatatea in munca, Inspectoratul Teritorial de Munca a incadrat evenimentul la accident de munca colectiv de circulatie, declarandu-se ca Ciobanu George si M.M. au suferit un accident de munca mortal, iar M.D. a fost victima unui accident de munca cu incapacitate temporara de munca .

Fata de cele constatate de catre Inspectoratul Teritorial de Munca, s-a dispus clasarea cauzei fata de reprezentantii S.C. ``G.T.S.`` S.R.L. pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.349 din noul cod penal, avand corespondent in art.37 din Legea nr.319/2006 abrogat prin Legea nr. 187/2012 de punere in aplicare a codului penal, deoarece fapta nu este prevazuta de legea penala.

Din verificarile efectuate s-a constatat faptul ca soferul autocarului implicat in accident, Ciobanu George avea un aviz medical din data de 23.10.2012, dar si un aviz psihologic din data de 2.10.2012, documente medicale aflate la angajatorul S.C. ``A.E.`` S.R.L.

In ceea ce priveste relatiile comerciale intre firmele implicate, in urma verificarilor efectuate s-a constat ca relatiile comerciale dintre S.C. ``G.T.H.`` S.R.L. si S.C. ``G.T.S.`` S.R.L., pe de o parte, si S.C. ``G.T.S.`` S.R.L. si S.C ``M.C.`` S.R.L., pe de alta parte, sunt inregistrate in evidentele celor doua societati, neevidentiindu-se incalcari ale dispozitiilor legale, astfel incat in cauza s-a dispus clasarea sub aspectul savarsirii infractiunii prevazuta de art.9 lit.a din Legea nr.241/2005 deoarece fapta nu exista in materialitatea sa.Citeşte mai multe despre:    PICCJ.AccidentComentează: Procurorii PICCJ un finalizat cercetarile in cauza privind accidentul rutier din Muntenegru
Alte titluri

Indicatorii tehnico-economici pentru Pavilionul de medicina operationala - politrauma in cazarma 1053 Craiova au fost reaprobati de Guvern
15 Oct 2019 | 33

Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici pentru Consoldidarea si modernizarea stadionului Giulesti
15 Oct 2019 | 33

Ministerul Justitiei finanteaza dotarea instantelor cu echipamente informatice in valoare de peste 46 milioane de lei
15 Oct 2019 | 28

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 14 octombrie 2019
15 Oct 2019 | 56

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 52

CEDO: expulzarea in Siria a unui fost soldat ar constitui un risc de expunere la rele tratamente si de incalcare a dreptului sau la viata
12 Oct 2019 | 51Articole Juridice

Constituirea unei fundatii. Patrimoniu si documente necesare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Raspunderea coordonatorului activitatii salariatului in accidentele de munca. Plata daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Pierderea unui membru de familie. Gradul de apreciere al instantei in acordarea daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Functia publica sub imperiul Noului Cod Administrativ (V)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

ICCJ - Hotararile pronuntate in procedura filtrarii nu pot fi atacate cu contestatie in anulare sau cu revizuire
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 504/2019 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre prim-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ: In ipoteza renuntarii la urmarirea penala fata de un minor care a implinit varsta de 16 ani poate fi dispusa fata de acesta obligatia prestarii unei munci neremunerate in folosul comunitatii.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie