Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » PE voteaza asigurarea drepturilor de pensie suplimentara pentru muncitorii mobili

PE voteaza asigurarea drepturilor de pensie suplimentara pentru muncitorii mobili

  Publicat: 09 Apr 2014       1355 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In contextul imbatranirii populatiei UE, crearea unei scheme de pensii ocupationale este din ce in ce mai incurajata.

Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.

Dar aceste pensii nu au valoare pentru muncitorii europeni care se multa in alta tara UE pentru a lucra, deoarece pot pierde beneficiile datorita regulilor diferite in UE28. Parlamentul European va dezbate si vota saptamana viitoare un raport privind dobandirea si pastrarea drepturilor minime la pensia suplimentara.

Muncitorii mobili beneficiaza deja de drepturile de pensie de la stat, care sunt protejate de dreptul UE. Dar aceasta protectie nu functioneaza pentru schemele de pensie suplimentara (pensii ocupationale finantate sau cofinantate de angajatori).

Parlamentul European va dezbate si vota saptamana viitoare un acord neoficial cu Consiliul privind reguli noi ce asigura pastrarea drepturilor pensiilor suplimentare de catre muncitorii mobili. Regulile fixeaza cerinte minime referitoare la perioada activa necesara pentru pastrarea dreptului la pensia suplimentara (care nu trebuie sa depaseasca trei ani). La insistenta Parlamentului European, aceste reguli se aplica acum muncitorilor transfrontalieri.

Dupa incheierea acordului dintre PE si Consiliu, raportoarea Ria Oomen-Ruijten (PPE, Olanda) a spus: ``Muncitorii europeni se pot bucura acum de drepturi depline la pensie cand se muta in alt stat membru. Legislatia va ajuta la eliminarea barierelor din calea liberei circulatii a muncitorilor``.

Daca Parlamentul European aproba acordul, statele membre vor ava la dispozitie patru ani pentru a transpune regulile noi in legislatia nationala.Citeşte mai multe despre:    Pensie ocupationala    Parlamentul European

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1441

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 1199

Senatul a publicat un raport cu privire la prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice
27 Jun 2019 | 878

Senatul Romaniei a constatat inregistrarea de progrese cu privire la aplicarea Agendei europene privind migratia
27 Jun 2019 | 908

Consiliul Concurentei: Romania exporta mai mult in tarile din Vestul Europei decat in Est
22 Jun 2019 | 895

Presedintele Romaniei a participat la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, 20-21 iunie 2019)
22 Jun 2019 | 844Articole Juridice

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Curtea de Justitie respinge actiunea Republicii Cehe impotriva directivei privind consolidarea controlului achizitionarii si detinerii de arme de foc
Sursa: EuroAvocatura.ro

Egalitatea in drepturi la acordarea pensiei sociale minime garantate
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Decizia nr. 146/2019 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea privind alegerea Presedintelui Romaniei, Legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European si din din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Plata concediului de odihna, a diferentei de diurna si restituirea garantiei retinute de societate reprezentand contravaloarea a doua amenzi primite in calitate de conducator al autovehiculului
Pronuntaţă de: Tribunalul Iasi - Sentinta civila nr. 324 din data 19.02.2010

Restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate
Pronuntaţă de: Tribunalul Vaslui - Sentinta civila nr. 760 din data 08.06.2010