Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » RIL admis: sotul sau persoanele care se afla in intretinerea soferului vinovat au dreptul la despagubiri doar daca sunt victime directe ale evenimentului rutier

RIL admis: sotul sau persoanele care se afla in intretinerea soferului vinovat au dreptul la despagubiri doar daca sunt victime directe ale evenimentului rutier

  Publicat: 29 Oct 2015       1123 citiri       Sursa: euroavocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Inalta Curte de Casatie si Justitie- Completul competent sa judece recursurile in interesul legii, a hotarat in Sedinta din 26.10.2015 prin Decizia nr. 23 in dosarul nr. 15/2015 ca in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 50 alin. (3) din Legea nr. 136/2005 privind asigurarile si reasigurarile in Romania cu modificarile si completarile ulterioare: “se acorda despagubiri si in cazul in care persoanele care formuleaza pretentii de despagubiri sunt sotul (sotia) sau persoane care se afla in intretinerea proprietarului ori conducatorului autovehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului”.

Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Forma a raspunderii juridice care se fundamenteaza pe obligatia celui ce a pagubit pe altul de a repara prejudicial produs.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.

Inalta Curte a stabilit ca dreptul la despagubiri recunoscut sotului (sotiei) sau persoanelor care se afla in intretinerea proprietarului ori conducatorului vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului, priveste doar vatamarile lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier.


Decizia Instantei Supremevine dupa ce Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Alba-Iulia a solicitat pronuntarea unei hotarari prin care sa se asigureinterpretarea unitara a dispozitiilor legale in materie, in conditiile in care instantele le aplicau diferit.


In practica judiciara aceasta problema era solutionata diferit de catre instantele judecatoresti, existand doua orientari jurisprudentiale.


In cadrul primei opinii,instantele considerau ca membrii familiei soferului vinovat de producerea unui accident nu au dreptul sa primeasca despagubiri de la asiguratorul de raspundere civila obligatorie ca urmare a ranirii sau a decesului acestuia. Potrivit instantelor, rudele conducatorului vinovat erau indreptatite sa primeasca despagubiri de la asigurator doar daca erau victime directe ale accidentului. Astfel, se considera ca membrii familiei nu pot fi considerati terte persoane .


Potrivit acestor instante, rudele soferului vinovat nu erau indreptatite sa beneficieze de despagubiri de la asigurator dupa decesul acestuia, decat in situatia in care erau victime directe ale accidentului si sufereau o vatamare corporala.


Ina douaabordareinsa, alte instante, in situatii similare, au apreciat ca membrii familiei soferului vinovat de accident pot primi despagubiri, ei fiind considerati terte persoane vatamate.


Conform acestora, la stabilirea despagubirilor nu conta in nicio masura locul in care s-a produs accidentul sau daca a fost sau nu de vina conducatorul auto.


Astfel, ICCJ a admis recursul in interesul legii stabilind ca dreptul la despagubiri recunoscut sotului (sotiei) sau persoanelor care se afla in intretinerea proprietarului ori conducatorului vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului, priveste doar vatamarile lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier.Citeşte mai multe despre:    RIL    ICCJ    asigurari    despagubiri    accidente autoComentează: RIL admis: sotul sau persoanele care se afla in intretinerea soferului vinovat au dreptul la despagubiri doar daca sunt victime directe ale evenimentului rutier
Alte titluri

PROIECT privind regulile fiscale si contabile de inregistrare a bacsisului
18 Aug 2019 | 53

Biletele de calatorie gratuita pentru persoanele cu handicap vor putea fi ridicate si distribuite acestora si de organizatiile neguvernamentale care le protejeaza si promoveaza drepturile
18 Aug 2019 | 33

PROIECT privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2019
18 Aug 2019 | 30

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 31 iulie 2019
31 Jul 2019 | 145

COPSI a facut modificari cu privire la formarea initiala a psihologilor din specialitatea Psihologie judiciara
31 Jul 2019 | 82

MAE a publicat o lista a unor tratate internationale intrate in vigoare in ultimele luni
29 Jul 2019 | 90Articole Juridice

Administratorul unui site internet echipat cu butonul „imi place” al Facebook poate fi operator, impreuna cu Facebook, in privinta colectarii si a transmiterii catre Facebook a datelor cu caracter personal ale vizitatorilor site-ului sau
Sursa: EuroAvocatura.ro

Operatorul de transport aerian care a efectuat primul zbor este obligat sa acorde compensatii pasagerilor care au suferit o intarziere prelungita
Sursa: EuroAvocatura.ro

Combaterea hartuirii morale si a hartuirii sexuale la locul de munca, in spatiile publice si in viata politica
Sursa: EuroAvocatura.ro

Descentralizarea in Noul Cod Administrativ. Principiu si componenta esentiale in desfasurarea activitatilor administrative (III)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Competenta teritoriala de solutionare a cauzei in materia conflictelor de munca
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 187 din 30 ianuarie 2019

Constitutionalitatea judecarii cererii de recuzare de catre insisi colegii judecatorului recuzat
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 366 din 28 mai 2019

Rejudecarea cauzei. Lipsa motivarii hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 124 din 23 ianuarie 2019

Depasirea termenului contractual de predare a bunului imobil. Actiune in raspundere civila contractuala
Pronuntaţă de: ICCJ, Sectia a II-a civila, Decizia nr. 5143 din 29 noiembrie 2018