Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a participat la lucrarile Consiliului TTE

Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a participat la lucrarile Consiliului TTE

  Publicat: 14 Dec 2015       753 citiri       Sursa: euroavocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
In data de 11 decembrie a.c. s-au desfasurat la Bruxelles lucrarile Consiliului TTE - componenta telecomunicatii si societate informationala.

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.

Presedintia luxemburgheza a UE a fost reprezentata de Xavier Bettel, premierul Marelui Ducat al Luxemburgului si ministrupentru comunicatii si media iar Comisia Europeana de Gunther Oettinger, Comisar pentruSocietatea si Economia Digitala. Delegatia romana a fost condusa de Marius Bostan, ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.


Ministrul roman a declarat la sfarsitul lucrarilor Consiliului TTE: ``In centrul preocuparilor noastre trebuie sa se afle cetateanul. Consolidarea drepturilor consumatorilor va contribui la cresterea increderii si a gradului de utilizare a comunicatiilor in banda larga. Obiectivul principal al Reformei Telecom ar trebui sa fie cresterea competitivitatii, intr-un spatiu al securitatii retelelor si informatiei si in conditiile eliminarii obstacolelor din mediul digital. Astfel, vom contribui la dezvoltarea economiei europene, cu beneficii semnificative pentru economia fiecarui stat membru in parte . Eliminarea rapida a barierelor si simplificarea reglementarilor ar putea aduce o crestere economica semnificativa si start-upurile inovative nu ar mai fi nevoite sa paraseasca Europa ".


Ministrul Marius Bostan a sustinut: ``Reforma ar trebui sa creeze un cadru favorabil investitiilor in dezvoltarea retelelor de banda larga, garantand totodata concurenta, certitudine juridica si sporind posibilitatea consumatorilor de a alege, prin intermediul unor reglementari previzibile si consecvente. Dezvoltarea zonelor rurale, prin sporirea accesului si a utilizarii infrastructurii de banda larga trebuie sa reprezinte o prioritate in viitorul proces de revizuire legislativa. Obiectivul final al Reformei Telecom ar trebui sa fie crearea unui sector al telecomunicatiilor solid si dinamic pentru ca Europa sa poata exploata la maxim noile oportunitati antreprenoriale si in materie de inovare".


Totodata, ministru Marius Bostan a facut urmatoarele precizari in legatura cu Reforma Telecom: ``Spectrul de frecvente radio este un domeniu cheie al Reformei Telecom, fiind necesara eliminarea treptata a obstacolelor aparute in calea utilizarii sale eficiente, respectand, in acelasi timp, competentele nationale ale statelor membre. Politica in domeniul serviciului universal ar trebui decisa de fiecare stat in parte".


Principalele rezultate ale Consiliului TTE au fost:


Consiliul a adoptat raportul de progrese al Presedintiei Luxemburgheze (PRES LU) privind propunerea de directiva referitoare la accesibilitatea site-urilor web ale organismelor din sectorul public.


Accesibilitatea site-urilor web se refera la principiile si tehnicile care trebuie avute in vedere in momentul realizarii site-urilor web, cu scopul de a face accesibil continutul acestora tuturor utilizatorilor, in special persoanelor cu handicap . Propunerea de directiva face referire doar la site-urile web ale organismelor din sectorul public avand in vedere ca acestea furnizeaza informatii si servicii esentiale pentru cetateni, iar cheltuielile publice in sine pot deja duce la crearea unei piete sigure si semnificative pentru dezvoltatorii web.


Presedintia Luxemburgheza a informat Consiliul asupra acordului politic atins la data de 7 decembrie a.c. intre Consiliu, Parlamentul European si Comisie, cu privire la directiva NIS (directiva privind masurile de asigurare a unui nivel comun ridicat de securitate a retelelor si informatiei in Uniune).


Scopul directivei NIS este de a asigura un nivel comun ridicat de securitate a retelelor si a informatiei, ceea ce inseamna imbunatatirea securitatii internetului si a retelelor private, precum si a sistemelor informatice.


Revizuirea cadrului de reglementare pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice, Reforma Telecom.


Propunerea Comisiei referitoare la pachetul Telecom va fi prezentata, probabil, in cursul verii anului 2016. Aceasta reprezinta un element esential al Strategiei Pietei Unice Digitale, care vizeaza promovarea investitiilor durabile in dezvoltarea retelelor de comunicatii electronice de generatie noua, garantand totodata concurenta si sporind posibilitatea consumatorilor de a alege, prin intermediul unor reglementari previzibile si consecvente.


Principalele concluzii ale dezbaterii, evidentiate si de Romania, sunt: necesitatea consolidarii concurentei, stimularea investitiilor, mai ales in zonele rurale, a inovarii in sectorul comunicatiilor electronice, necesitatea unei abordari echilibrate si transparente de reglementare care sa tina cont de utilizarea eficienta a spectrului de frecvente radio. Ministrul roman a evidentiat importanta consolidarii drepturilor consumatorilor, atat in materie de acces si utilizare a retelelor de comunicatii electronice cat si in materie de protectie a datelor cu caracter personal.


La puncte diverse, Comisarul Gunther Oettinger a prezentat situatia actuala cu privire la transferul gestionarii functiilor IANA (Autoritatea pentru asignarea adreselor IP) catre comunitatea multiparticipativa si cu privire la procesul WSIS + 10. Ulterior, i-a informat, pe scurt, pe ministrii UE cu privire la negocierile referitoare la societatea informationala si telecomunicatii in contextul Acordului de liber schimb intre Uniunea Europeana si Statele Unite (TTIP + Safe Harbour).


De asemenea, ministrul Marius Raul Bostan a efectuat azi, o vizita la Cartierul General al NATO, Bruxelles . Reamintim ca, in seara zilei de 10 decembrie a avut loc tot la Bruxelles dineul ministerial informal pe tema decalajelor in materie de dezvoltare a competentelor digitale, organizat de Xavier Bettel, premierul Marelui Ducat al Luxemburgului si de Comisarul Gunther Oettinger, eveniment la care a participat si ministrul Marius Bostan.


Din elementele discutiilor dineului ministerial, s-au evidentiat cateva aspecte sustinute si de Romania: consolidarea competentelor digitale, la toate nivelurile: gradinite, scoli, universitati, recalificarea si pregatirea continua a lucratorilor sunt esentiale pentru economia si societatea digitala.


In noul context al economiei digitale este recomandabila o regandire a curriculei de invatamant, care sa cuprinda si competente digitale.


Pentru atingerea acestor obiective, este deosebit de importanta realizarea unei coordonari active, intre factorii politici, decidentii din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, ai muncii, educatiei, reprezentantii mediului de afaceri, ai intreprinzatorilor si tuturor actorilor pietei.Citeşte mai multe despre:    Consiliul TTE    Comisia Europeana    Uniunea Europeana    Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala    accesibilitatea site-urilor webComentează: Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a participat la lucrarile Consiliului TTE
Alte titluri

Demersuri ce trebuie facute de catre autoritatile nationale pentru protectia datelor
25 Jan 2018 | 1309

PROIECT: Modificarea si completarea unor acte normative din domeniul administratiei publice centrale
24 Aug 2017 | 619

Monitorul Oficial din data de 07 iunie 2017
07 Jun 2017 | 705

Monitorul Oficial din data de 26 mai 2017
26 May 2017 | 757

CE propune o serie de initiative privind asigurarea unui echilibrul dintre viata profesionala si cea personala
29 Apr 2017 | 463

Monitorul Oficial din data de 23 martie 2017
23 Mar 2017 | 606Articole Juridice

Drepturi noi sau extinse ale cetatenilor in contextul implementarii GDPR Partea I
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Repausul saptamanal al lucratorilor nu trebuie acordat in mod necesar in ziua urmatoare unei perioade de sase zile consecutive de munca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

TUE: Comisia nu poate refuza accesul la memoriile statelor membre in cadrul unei proceduri in fata CJUE
Sursa: Euroavocatura.ro