din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Ştiri juridice » CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate

  Publicat: 15 Dec 2023       280 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act adoptat de organele de stat,
Curtea constatase deja incalcarea de catre Romania a dreptului Uniunii intr-o hotarare pronuntata in anul 2018Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Substante rezultate �n urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Impozite si taxe locale stabilite in suma globala si invariabila.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Substante rezultate �n urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
1. Impozite si taxe locale stabilite in suma globala si invariabila.


Dreptul Uniunii urmareste sa previna sau sa reduca, pe cat posibil, efectele negative asupra mediului pe care le pot avea activitatile de depozitare a deseurilor. In anul 20182, Curtea a statuat ca Romania a incalcat obligatia de a opri depozitarea deseurilor si de a inchide 68 de depozite de deseuri a caror exploatare nu era autorizata.


In anul 2022, apreciind ca Romania nu se conformase inca hotararii din 2018, Comisia Europeana a introdus o noua actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor.


In hotararea sa, Curtea de Justitie constata ca Romania nu a inchis inca 31 de situri neautorizate pentru exploatare.


Ea obliga Romania la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro si a unei penalitati cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deseuri si pe zi de intarziere. La stabilirea cuantumului penalitatii cu titlu cominatoriu, Curtea ia in considerare gravitatea incalcarii, durata acesteia si capacitatea de plata a Romaniei.


Astfel, punerea in aplicare incompleta a hotararii din 2018 determina un risc important de poluare si de consecinte grave pentru sanatatea umana, in special prin eliberarea de substante chimice nocive in sol, aer si apa. In plus, neindeplinirea obligatiilor continua de mai mult de patru ani, ceea ce constituie o durata considerabila.


Din cauza riscului pe care aceasta neindeplinire a obligatiilor il determina pentru mediu si sanatatea umana si pentru a preveni repetarea unor incalcari similare, Curtea condamna de asemenea Romania la plata unei sume forfetare adaptate imprejurarilor si proportionale cu incalcarea savarsita.
Citeşte mai multe despre:    CJUE    deseuri    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE: Se preconizeaza reluarea sedintelor de audiere a pledoariilor incepand cu 25 mai 2020
30 Apr 2020 | 1590

ICCJ: Veniturile la Fondul pentru mediu nu constituie obligatie fiscala
08 Apr 2020 | 1481

Intrare in functie a unui nou avocat general la CJUE
23 Mar 2020 | 1117

Decrete de promulgare semnate de Presedintele Romaniei in data de 29.10.2019
29 Oct 2019 | 1130

Camera Deputatilor a adoptat Proiectul de Lege pentru pentru modificarea si completarea Legii privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice
02 Oct 2019 | 757Articole Juridice

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri
Sursa: MCP Cabinet avocati

GDPR: Montarea unor camere video in perimetrul apartamentului proprietate personala
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Polita RCA este obligatorie atunci cand vehiculul in cauza este inmatriculat si nu a fost retras in mod legal din circulatie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Functionari publici. Contestatie decizie de incetare de drept a raportului de serviciu prin pensionare. Discriminare pe criteriu de gen
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia civila nr. 149/26.02.2020

Timpul de lucru; munca suplimentara; sarcina probei privind timpul de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 355/15.09.2020

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018