Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Accizele pentru benzine si motorina se majoreaza gradual incepand cu luna septembrie 2017

Accizele pentru benzine si motorina se majoreaza gradual incepand cu luna septembrie 2017

  Publicat: 31 Aug 2017       551 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
A fost promulgat la 11.09.1865
Guvernul a modificat Codul fiscal, una din masurile fiscale vizand aducerea ponderii taxelor in preturile de piata ale carburantilor in zona valorilor medii identificate la nivelul Uniunii Europene.


Distinct de TVA in toate statele exista taxe speciale de consumatie care "lovesc" numai anumite produse.
Banca Centrala Europeana (BCE)a fost inaugurata pe 30 iunie 1998. De la 1 ianuarie 1999 a preluat responsabilitatea implementarii politicii monetare europene, asa cum este definita de Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC).
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale Ón interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale Ón interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale Ón interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.

Potrivit Ordonantei adoptate, accizele pentru benzine si motorina se majoreaza gradual, in doua etapte, cu 0,16 lei/litru, incepand cu 15 septembrie 2017, si cu inca 0,16 lei/litru, incepand cu 1 octombrie 2017. Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanti sunt valabile pana in anul 2022, inclusiv.


Masura este luata in conditiile in care nivelurile actuale ale accizelor practicate in Romania, raportat la cursul leu/euro stabilit de Banca Centrala Europeana pentru prima zi lucratoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minima prevazuta de legislatia Uniunii Europene.


De asemenea, s-a constatat ca desi diminuarea fiscalitatii efectuata la inceputul anului 2017 a vizat reducerea preturilor de piata ale carburantilor, reducerea preconizata a fost atenuata ca urmare a faptului ca preturile fara taxe ale carburantilor au inregistrat cresteri astfel incat, in prezent, ponderea taxelor in pretul carburantilor este cea mai redusa din UE, fiind mult sub nivelul mediu inregistrat la nivelul UE.


In ceea ce priveste colectarea, din analiza comparativa a incasarilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, fata de semestrul I al anului 2016, a rezultat faptul ca in primul semestru al acestui an incasarile din accize aferente produselor energetice au scazut cu 767,633 milioane lei.


O alta modificare de ordin tehnic vizeaza corelarea bazei de impozitare a contributiilor de asigurari sociale cu cea a impozitului pe venit, in legatura cu serviciile medicale sub forma de abonament suportate de catre angajatori pentru angajatii proprii.


Mai exact, serviciile medicale sub forma de abonament suportate de catre angajatori pentru angajatii proprii nu vor fi incluse in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, in aceeasi limita de 400 de euro anual pentru fiecare angajat, similar regimului aplicabil in cazul impozitului pe venit.


Pe langa aceste modificari, actul normativ clarifica si regulile prin care, la impozitare, veniturile din activitati independente se incadreaza ca fiind obtinute din Romania sau din strainatate.


De asemenea, se introduce o limitare la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor reprezentand creante instrainate, in limita unui plafon de 30% din valoarea acestora.


In ceea ce priveste impozitul pe reprezentanta aplicat firmelor straine autorizate sa functioneze in Romania, in vederea administrarii unitare a acestuia si eliminarii dificultatilor practice de prelucrare a declaratiilor fiscale, actul normativ prevede exprimarea in lei a acestuia, mentinand nivelul existent al impozitului (valoarea de 18.000 lei reprezinta echivalentul a 4000 euro la cursul de schimb estimat prin prognoza economica a Comisiei Nationale de Prognoza, care a comunicat pentru perioada 2018-2020 un curs de schimb mediu lei/euro considerat constant, respectiv de 4,49 lei/euro).


Informatii suplimentare:


Potrivit analizei realizate de Ministerul Finantelor, s-a constatat faptul ca desi ponderea taxelor in pretul carburantului este sub nivelul mediu practicat in Uniunea Europeana, acest lucru nu este direct corelat cu pretul la pompa al benzinei si motorinei.


De exemplu, in luna iulie 2017, in Romania, ponderea taxelor in pretul la pompa era cea mai mica din Uniunea Europeana, respectiv 52% din pretul benzinei si 50% din pretul motorinei, in conditiile in care, in medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumuleaza 62% din pretul benzinei si respectiv 57% din pretul motorinei. Si comparativ cu tarile din regiune, ponderea taxelor in preturile de piata ale carburantilor este in prezent mai redusa in Romania. Cu titlu de exemplu:


Austria - ponderea taxelor in preturile de piata: 60% in cazul benzinei si 55% in cazul motorinei,


Polonia - ponderea taxelor in preturile de piata: 57% in cazul benzinei si 54% in cazul motorinei


Bulgaria - ponderea taxelor in preturile de piata: 53% pentru benzina si 51% pentru motorina.Citeşte mai multe despre:    Accize    Codul fiscal    Codul fiscal 2017Comentează: Accizele pentru benzine si motorina se majoreaza gradual incepand cu luna septembrie 2017
Alte titluri

RIL admis. Descrierea insuficienta a faptei atrage nulitatea relativa a procesului-verbal de contraventie
26 Aug 2018 | 631

In 2018 A.N.A.F. premiaza personalul pentru recuperarea creantelor fiscale
04 Jan 2018 | 1298

Ordonanta privind modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2018 a fost publicata in M. Oficial
10 Nov 2017 | 1476

Noul calendar al introducerii caselor de marcat echipate cu jurnal electronic
31 Aug 2017 | 787

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 846Articole Juridice

Registrul de evidenta fiscala pentru persoanele fizice 2018
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Restituirea in 2018 a taxei pe poluare, a taxei speciale, pentru emisiile poluante, precum si a timbrului de mediu pentru autovehicule
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Cele mai importante 7 modificari aduse de O.U.G. nr. 82/2017
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Care sunt riscurile persoanelor care trec vama cu marfuri de contrabanda sau fara documente?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Confiscare extinsa. Infractiune prevazuta in art. 7 alin. (2) din Legea nr. 241/2005
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 129/A din 30 martie 2016

RIL admis. In cazul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, pe latura civila, inculpatul este obligat la plata obligatiei fiscale principale si a obligatiilor fiscale accesorii datorate, in conditiile Codului de procedura fiscala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Incalcarea dreptului exclusiv al titularului marcii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie -Sectia I civila, decizia nr. 891 din 18 martie 2014

Taxe vamale. Mijloc de transport aflat in regim de admitere temporara. Donatie. Regim vamal aplicabil.
Pronuntaţă de: Decizia nr.1554 din 10 martie 2005, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal