Simultan, se efectueaza acte de cercetare penala si de catre autoritatile judiciare din Olanda, la nivelul Eurojust fiind constituit un Centru de coordonare.
In fapt, s-a retinut faptul ca un numar de 11 suspecti, folosindu-se de datele mai multor societati comerciale, pe care le administrau sau le controlau prin intermediul unor persoane interpuse, au accesat site-urile burselor de transport de marfuri nationale si europene, vizualizand diferite cereri de transport . Ulterior, prin intermediul unor adrese de e-mail de tip spoof (adrese e-mail asemanatoare cu cele ale unor societati comerciale reale cu profil transport de marfuri), au contactat casele de expeditie care au postat cererile de transport, erijandu-se in reprezentantii ai unor societati comerciale ale caror denumiri erau folosite in mod fraudulos.
Atasand email-urilor transmise fisiere cuprinzand inscrisuri falsificate, suspectii au determinat casele de expeditie sa emita comenzi de transport in baza carora s-au prezentat la locul de incarcare sub alte identitati, de unde, folosind ansambluri auto avand montate placute cu numere de inmatriculare false, au ridicat marfuri pe care nu le-au transportat la destinatie, valorificandu-le in interes propriu.
In aceasta modalitate, suspectii au ridicat de la societati comerciale din spatiul Uniunii Europene , in principal, metale ( cupru, nichel, aluminiu, plumb), dar si alte tipuri de marfuri (alimente, haine, panouri solare, anvelope etc.).
S-a retinut faptul ca, prin folosirea a 7 adrese de e-mail spoof, in perioada 2017 - 2019, au fost savarsite peste 50 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2.000.000 de euro.
Pe numele suspectilor au fost emise mandate de aducere, fiind, totodata, citati in vederea audierii 25 de martori .
Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.
Actiunea a fost efectuata cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Arges si Gruparii Mobile de Interventie a Jandarmeriei Craiova.
4 judecatori si un avocat trimisi in judecata de procurorii DNA 03 Jul 2014 | 2453
Arestat pentru fraude informatice 09 Apr 2012 | 2437
8 persoane juridice trimise in judecata pentru savarsirea de infractiuni privind regimul comertului electronic 27 Dec 2011 | 2290
Sapte persoane din Rm. Valcea si Arad retinute pentru atacuri de tip Phishing 24 Sep 2010 | 1567
Atentie la mesajele electronice care in aparenta sunt comunicari bancare oficiale 25 Jul 2009 | 1475
Fraudele patrimoniale savarsite prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice in Noul Cod Penal (art. 247 - 250) Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut
Infractiunile informatice prevazute de legea 161/2003 Sursa: PNA.ro | Autor: Ionel Georgescu
Phishing-ul Sursa: Securizare.ro
Furtul – frauda informatica Sursa: EuroAvocatura
Decizia CCR nr. 466/2019 - admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei