Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul sustine financiar programul „Ana Aslan - gROwth, rezidente pentru varstnici”

Guvernul sustine financiar programul „Ana Aslan - gROwth, rezidente pentru varstnici”

  Publicat: 26 May 2019       2705 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Forma a demersului diplomatic in care este prezentata situatia relatiilor dintre state, solutii juridice relative la rezolvarea diferendelor existente intre acestea.
Guvernul a adoptat in sedinta din data de 23 mai 2019 un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru finantarea Programului „Ana Aslan - gROwth, rezidente pentru varstnici”.

Prevazuta in cap. IV, t. VII, art. 133, C. pen., partea generala, cauza care inlatura consecintele condamnarii si care da dreptul persoanei condamnate de a fi repusa in folosinta drepturilor de care a fost lipsita.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Consta intr-o intelegere sau conventie care are loc intre doua banci prin care se stabileste modul de acordare,
Art. 87 TCE (versiunea consolidata) stipuleaza ca, exceptand situatiile expres prevazute in Tratat, orice fel de ajutor acordat de catre un stat membru, sau prin intermediul resurselor statului, este incompatibil cu Piata Interna comunitara daca distorsioneaza concurenta favorizand unele intreprinderi sau productia anumitor bunuri si afecteaza comertul intre statele membre.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Reprezentant al unei institutii, regii autonome, societati comerciale, care are anumite insarcinari.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Este orice persoana care, pe cont propriu, cumpara, detine si vinde valori mobiliare fara a practica intermedierea ca fapt de comert.
Act adoptat de organele de stat,

Scopul acestui program guvernamental este incurajarea constructiei de centre private rezidentiale si dezvoltarea serviciilor de ingrijire necesare persoanelor varstnice dependente ori a celor carora familia nu le poate asigura ingrijirea.
Sustinerea financiara consta in acordarea unui ajutor nerambursabil de pana la 500.000 de euro, pentru constructia, reabilitarea si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea de rezidente pentru persoanele varstnice.
Acesta va fi platit la terminarea lucrarilor si dupa obtinerea autorizatiei de functionare provizorie de la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, diferentiat in functie de localizarea rezidentei, dupa cum urmeaza:
- pana la 50% daca rezidenta se afla intr-o localitate din primele 10 judete dupa nivelul de dezvoltare regionala;
- pana la 75% daca rezidenta se afla intr-o localitate din urmatoarele 10 judete dupa nivelul de dezvoltare regionala;
- pana la 100% daca rezidenta se afla intr-o localitate din ultimele 20 de judete dupa nivelul de dezvoltare regionala;
Schema de ajutor de minimis se deruleaza pana la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Bugetul estimat al masurii pentru perioada 2019-2020 este de 4 miliarde de lei, din care 2 miliarde lei in anul 2019, sume incluse in bugetul pentru acest an sub forma de credite de angajament .
Pot aplica pentru acordarea acestui ajutor de stat persoane juridice de drept privat, inclusiv organizatii neguvernamentale, fundatii si/sau grupuri fiscale, asa cum sunt prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care vor realiza constructia si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea centrelor rezidentiale cu standarde adecvate de locuire si ingrijire a persoanelor varstnice.
Numarul total de beneficiari este de circa 2000 de societati.
Vor putea fi eligibile atat cheltuielile de constructie, reabilitare, amenajare si dotare, cat si cele pentru asigurarea utilitatilor necesare, respectiv: alimentare cu apa si gaze naturale, canalizare, agent termic, energie electrica, telecomunicatii.
Centrele rezidentiale pentru varstnici trebuie sa indeplineasca o serie de standarde de capacitate si conditii de locuire, intre care:
- sa ofere conditii de cazare adaptate atat persoanelor singure, cat si pentru 2 sau 3 persoane (garsoniere sau apartamente), asigurandu-se 25 mp/persoana.
- pentru persoanele varstnice cu probleme medicale, personalul insotitor se va asigura de catre rezidenta, daca personalul medical considera ca este oportun;
- constructiile vor avea maxim un etaj, daca nu au lift, pentru a facilita deplasarea locatarilor si a personalului medical si de asistenta;
- se va asigura un spatiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical, precum si spatii de recreere.
Destinatia investitiei in centre rezidentiale pentru persoanele varstnice dependente va fi mentinuta cel putin 10 ani de la obtinerea autorizatiei de functionare, in caz contrar investitorul va rambursa suma obtinuta ca ajutor de minimis.
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza este furnizorul, initiatorul si administratorul schemei de ajutor de minimis.
Pentru intrarea in aplicare a acestui Program, urmeaza sa fie adoptata o Hotarare de Guvern, ce va include reglementari detaliate in acest sens.Citeşte mai multe despre:    Centre rezidentiale pentru varstnici    Ana Aslan    gROwth    Schema de ajutor de minimis

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Actele normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 23 mai 2019
23 May 2019 | 806

Emil Boc a prezentat lista principalelor proiecte care vor fi dezvoltate in parteneriat public-privat
28 Apr 2011 | 1849