din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1675 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a completat Legea pensiilor pentru a elimina inechitatile in cazul pensionarilor din domeniul minier

Guvernul a completat Legea pensiilor pentru a elimina inechitatile in cazul pensionarilor din domeniul minier

  Publicat: 06 Feb 2020       1170 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Guvernul a adoptat un proiect de Ordonanta de Urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, care vizeaza, in principal, eliminarea inechitatilor existente in cazul pensionarilor care au desfasurat activitati in domeniul minier.

Perioada in care s-a platit contributia de asigurari sociale atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Suma care se plateste periodic de catre titulsrul unei obligatii legale de

Astfel, proiectul de act normativ stabileste ca si persoanele care au lucrat in unitatile de prospectiuni si explorari geologice, in subteran, sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani realizat in aceste activitati, iar la determinarea punctajului mediu anual sa se utilizeze stagiul complet de cotizare de 20 ani.


In prezent, de aceste drepturi beneficiaza numai personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca din luna, in unitati miniere.


Actul normativ urmareste, de asemenea, eliminarea inechitatilor existente intre categoriile de pensionari cu drepturi stabilite dupa data de 1 aprilie 2001, care au desfasurat activitati in aceleasi conditii si mediu, avand in vedere ca la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, in functie de legislatia in vigoare la data inscrierii la pensie .


Pensiile aflate in plata in cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare in activitati din domeniul prospectiunii, explorarii, dezvoltarii, exploatarii, prepararii/sau prelucrarii, concentrarii, conservarii si inchiderii minelor vor fi, potrivit documentului aprobat astazi, recalculate.



Citeşte mai multe despre:    Legea 263/2010    pensionari mineri    Legea pensiilor 2020

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Decrete de promulgare semnate de Presedintele Romaniei in data de 12.07.2019.
12 Jul 2019 | 881

In anul 2019 Guvernul acorda pensionarilor peste 59.000 de bilete de tratament balnear
14 Mar 2019 | 1178

ICCJ: Persoanele care si-au desfasurat activitatea in conditii speciale de munca intre 1 aprilie 2001 si 31 decembrie 2011 nu vor beneficia de majorarea pensiei
10 Mar 2015 | 1812

Asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se vor pensiona la varsta de 65 de ani
21 May 2014 | 2149

Aproape 234.000 pensionari vor beneficia de suplimentari ale veniturilor
25 Mar 2014 | 2124



Articole Juridice

Noua lege a pensiilor: Reglementari privind pensia anticipata partiala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Noua lege a pensiilor: Reglementari privind pensia anticipata
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cum se determina si cum va evolua pana in 2030 valoarea punctului de pensie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ce se va intampla cu pensiile speciale dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Legislatia pensiilor militare are un caracter special, derogatoriu, si nu poate fi completata cu dispozitiile Legii nr. 263/2010
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.620/18.10.2018 a Curtii de Apel Galati

Anularea deciziilor medicale emisie de Cabinetul de expertiza medicala. Incadrarea in gradul III de invaliditate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.334/24.05.2018 a Curtii de Apel Galati

Contestatie impotriva deciziei de pensionare, dovada vechimii in munca, stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, dovedirea perioadelor de activitate desfasurate in locurile de munca si activitatile ce se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 403/29.09.2020

Acordarea sporului pentru orele suplimentare sau compensarea prin ore libere platite. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Tribunalul Mehedinti - Sentinta civila nr. 267 din data de 05 Iunie 2020