din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1936 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Interviu cu directorul general al Agentiei Mondiale Antidoping

Interviu cu directorul general al Agentiei Mondiale Antidoping

  Publicat: 29 Jan 2010       1084 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Doparea genetica, aplicarea sanctiunilor diferite si consecintele dopajului in sport au fost cateva din subiectele abordate de eurodeputatii din comisia pentru Cultura marti, 26 ianuarie, in cadrul unui schimb de opinii cu David Howman.

Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,

Dupa intalnire, domnul Howman, directorul general al Agentiei Mondiale Antidoping (WADA), a raspuns la cateva intrebari adresate de jurnalistii acreditati la Parlamentului European.



Care sunt consecintele dopajului in sport?


Dopajul in sport are doua consecinte semnificative. In primul rand, este vorba de rusinea pe care si-o aduce atletul asupra propriei imagini, familiei tarii sale. In al doilea rand, un atlet care triseaza distruge spiritul competitiv si pentru ceilalti concurenti si ii priveaza de posibilitatea de a fi castigatori. [...] Nu in ultimul rand, dopajul este o amenintare pentru sanatatea individuala. As putea da numeroase exemple de persoane care au consumat substante interzise ce au avut consecinte negative asupra sanatatii lor.




Care este modalitatea folosita de WADA pentru controlul substantelor interzise?


Nu avem nici o modalitate. Singurul control este pregatirea listei substantelor interzise. Aceasta este realizata cu ajutorul unui comitet de experti, iar numarul substantelor dopante este revizuit anual. In ceea ce priveste controlul acestora, ne bazam pe guvernele statelor si pe legislatia in vigoare [...] Nu suntem agenti de politie, dimpotriva, trebuie sa avem incredere ca tarile iau masurile necesare pentru a-si indeplini sarcina in acest sens.




In ce masura este actualizata lista substantelor interzise, tinand cont de noile tendinte si fenomene?


Expertii nostri trebuie sa gandeasca asemenea unor experti care favorizeaza trisatul. Aceasta este singura modalitate pentru a intelege care sunt noile tendinte din prezent. Saptamana viitoare vom avea o intalnire cu expertii. Ei cerceteaza, analizeaza tendinte si informatii preluate de la atleti care au trisat si care au decis sa ne spuna cum s-a intamplat acest lucru si de la doctori care au povestit ce au facut cu atletii lor. Nu in ultimul rand, ne bazam pe informatiile preluate din industria farmaceutica.


Care este rolul atletilor, antrenorilor, cluburilor sportive si societatii civile in lupta impotriva dopajului?


Toti cei din jurul atletilor trebuie sa inteleaga ce inseamna dopajul, pentru a putea evita orice tentatie din partea atletului. Avem pachete educationale pentru antrenori, instructori si pentru doctori. Incercam sa ne asiguram ca toata lumea intelege fenomenul de dopaj si implicatiile sale. In cazul in care acestia incalca regulile, in cazul ii incurajeaza pe atleti sa incalce regulile, trebuie sa facem tot posibilul ca sa fie pedepsiti.




Citeşte mai multe despre:    Sportivii    Antidrog    Parlamentul European    Agentia Mondiala Antidoping    WADA

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

SNST: Scrisoare deschisa privind Salarizarea din Sport si Tineret
30 May 2018 | 1902

Drink and Drive - Schimb de bune practici
20 Nov 2014 | 2651

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 702 din 15.11.2013
15 Nov 2013 | 1540

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 679 din 05.11.2013
06 Nov 2013 | 1552

Ofiteri de politie judiciara trimisi in judecata de procurorii DNA Constanta
17 Jul 2013 | 1126

�Necenzurat�, proiect de prevenire a consumului de droguri, implementat in scolile din Romania
28 Jan 2013 | 6453



Articole Juridice

Conditiile acordarii indemnizatiei de merit pentru recompensarea activitatilor din domeniul culturii, stiintei si sportului
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Lucruri inedite despre contractele prenuptiale
Sursa: Timpultau.ro

Jurisprudenţă

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020