Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Tudor Chiuariu lanseaza proiectul „Constitutia Libertatii”

Tudor Chiuariu lanseaza proiectul „Constitutia Libertatii”

  Publicat: 18 Feb 2010       5310 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Tudor Chiuariu, deputat PNL si fost Ministru al Justitiei, a lansat astazi in dezbatere publica proiectul sau pentru revizuirea Constitutiei, intitulat „Constitutia Libertatii”.

Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
Constitutie (tratat instituind o Constitutie pentru Europa). La 18 iunie 2004, cei 25 de sefi de stat si de guvern ai Uniunii Europene au adoptat un tratat instituind o Constitutie pentru Europa.

Proiectul va fi supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegatiei Permanente si Congresului Partidului National Liberal. De asemenea, orice cetatean interesat poate trimite observatiile si comentariile sale pe site-ul www.tudor-chiuariu.ro.

Partidul National Liberal trebuie sa ramana principalul sustinator al unei reforme constitutionale profunde, care sa intareasca institutiile democratice si garantiile libertatilor individuale.

Referendumul din noiembrie 2009 e doar o parte a nemultumirii fata de modul cum functioneaza institutiile publice. Reforma profunda a statului nu se poate opri la numarul de parlamentari. E nevoie de o reasezare a statului pe principiile simplificarii si reducerii intregului aparat administrativ, transparentei actelor legislative, eliminarii surselor de risipa si coruptie, eliminarii politizarii si a abuzului administrativ, lustratiei fostilor comunisti si securisti.

Avem nevoie de un moment de eliberare, de un moment 1990 in in istoria noastra constitutionala, pentru o buna guvernare si un stat care sa inceteze sa fie agresorul cetateanului-contribuabil.

Cele 10 puncte din Proiectul Tudor Chiuariu pentru revizuirea Constitutiei se refera la:

1. Desfiintarea functiei de presedinte.

2. Limitarea numarului serviciilor secrete la 3.

3. Un guvern cu maxim 15 ministere.

4. Un Parlament cu maxim 200 de membri si cu doua Camere cu atributii diferite.

5. Institutionalizarea opozitiei parlamentare.

6. Obligativitatea dezbaterii publice prealabile a actelor legislative si controlul mai strict asupra executivului, prin motiuni si controlul de constitutionalitate al ordonantelor.7. Depolitizarea si reforma justitiei, prin schimbarea modului de numire in functiile de conducere, reforma Consiliului Superior al Magistraturii, interdictia ca organizarea judiciara sa faca obiectul ordonantelor sau ordonantelor de urgenta ale Guvernului, un buget minim alocat justitiei.

8. O Curte Constitutionala mai eficienta, mai tanara, mai experimentata, cu garantii sporite de independenta.

9. Reforma administrativa: crearea regiunilor, in numar de 12, garantarea functiei publice neutre si profesioniste, separarea clara dintre nivelul functiilor politice si nivelul functiilor publice.

10. Reforma morala. Principiul lustratiei, principiu constitutional: ofiterii si colaboratorii fostei Securitati, precum si fostii membri ai PCR care au detinut functii de conducere in partid, nu pot ocupa niciuna dintre functiile reglementate de Constitutie .Citeşte mai multe despre:    Revizuirea constitutiei    Tudor Chiuariu    Constitutia Libertatii    Constitutia Romaniei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 940

CCR: propunerea ca ordonantele de urgenta sa nu poata reglementa in domeniul infractiunilor, pedepselor si organizarii judiciare nu incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 404

CCR: initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei privind imposibilitatea alegerii cetatenilor condamnati definitiv la pedepse privative de libertate in functii publice este constitutionala
30 May 2019 | 847

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 162 din 9.03.2015
09 Mar 2015 | 1161

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 246 din 07.04.2014
07 Apr 2014 | 984

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 100 din 10.02.2014
11 Feb 2014 | 1326Articole Juridice

Propunere SRDO privind reducerea substantial a taxei de timbre in materie civila
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 504/2019 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre prim-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 222/2019 asupra initiativei legislative a cetatenilor intitulate "Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei"
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 143/2019 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea OUG 86/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei