Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Parlamentul European. Jocurile de noroc on-line: drepturi si riscuri

Parlamentul European. Jocurile de noroc on-line: drepturi si riscuri

  Publicat: 20 Feb 2010       1598 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
Activitati infractionale ale unor grupuri, constituite pe principii conspirative, in scopul obtinerii unor improtante venituri ilicite (Gh. Nistoreanu, C. Paun, Criminologie, Bucuresti, 1996, pag. 228).
Saptamana trecuta, in cadrul unei dezbateri de la Parlamentul European, comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier, a promis o noua abordare europeana a jocurilor de noroc online. Deputatii europeni au cerut un cadru reglementar comun pentru statele membre in contextul cresterii interesului pentru jocurile de noroc transfrontaliere, care atrag minori, creeaza dependenta si incurajeaza crima organizata.

In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Institutie de drept procesual penal, reglementata de Codul de procedura penala in diverse texte.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Procedura de consultare prevede ca Parlamentul European sa isi exprime pozitia asupra unei propuneri inaintate de Comisie.
(lat. fraus, fraudis). Inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credinta savarsit sprea a realiza un profit material prin atingere adusa drepturilor altei persoane

In momentul de fata nu exista un regulament european privind jocurile de noroc online. In 2006, jocurile de noroc nu au fost incluse in Directiva serviciilor. In martie 2009, Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind ameliorarea cooperarii intre statele membre in acest domeniu, care nu cerea insa armonizarea intre regulile nationale. O parte din statele membre au incercat sa interzica jocurile de noroc online transfrontaliere, insa Comisia Europeana a lansat impotriva acestora procedura de incalcare a dreptului comunitar.

Un cadru comun

Saptamana trecuta, la Strasbourg, deputatii europeni au intrebat Comisia daca preconizeaza a€žun cadru de reglementare comun pentru activitatile transfrontaliere de jocuri de noroc on-line din ce in ce mai numeroase, pentru a garanta ca jocurile de noroc on-line sunt abordate in mod responsabila€œ. Intrebarea a fost propusa de cinci eurodeputati, in frunte cu Malcolm Harbour (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit) in contextul hotararilor recente ale Curtii Europene de Justitie.

In cadrul dezbaterii in plen, o parte din deputatii europeni au cerut un a€žcadru comuna€œ pe piata interna, in timp ce altii au spus ca protejarea cetatenilor in contextul jocurilor de noroc online se poate face mai bine la nivelul statelor membre. Toti au fost insa de acord cu necesitatea protejarii minorilor si persoanelor dependente si combaterea fraudei. Comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier, a spus ca in curand va fi lansata o procedura de consultare privind pariurile.

a€žTrebuie sa ne respectam cetateniia€œ

Presedintele comisiei parlamentare pentru piata interna, Malcolm Harbour, a spus ca a€žeste timpul sa avem din partea Comisiei Europene o strategie claraa€œ si ca a€žjocurile de noroc online pot fi reglementate si trebuie reglementatea€œ. a€žIn acelasi timp trebuie sa ne respectam cetatenii si faptul ca multi dintre acestia doresc sa aiba acces la jocurile de noroc online; nu este corect sa interzici jocurile de noroc online printr-o companie din alta taraa€œ, a mai spus dumnealui.

Andreas Schwab (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Germania) a cerut in cadrul dezbaterii a€žsolutii transfrontaliere uniforme la nivel europeana€œ, iar Evelyne Gebhardt (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Germania) si Heide Ruhle (Verzi/ALE, Germania) s-au declarat impotriva procedurii de incalcare a dreptului comunitar.

Coordonare la nivel european

a€žEste evident ca trebuie sa incercam sa combatem frauda prin masuri nationalea€œ, a spus JA¼rgen Creutzmann (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Germania), in timp ce Dennis de Jong (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Tarile de Jos) este de parere ca a€žtrebuie sa limitam jocurile de noroc online cat de mult posibil si sa cerem Comisiei Europene sa nu reduca nivelul de protectie a consumatorilora€œ.

Conform domnului Jaroslav PaA¡ka (Grupul Europa Libertatii si Democratiei, Slovacia), a€žparlamentele au facut regulile si acestea sunt responsabile cu protectia copiilora€œ. a€žCombaterea crimei transfrontaliere fara o abordare europeana este imposibila. Trebuie sa avem limite stricte, astfel ca minorii sa nu poata juca si pentru asta avem nevoie de coordonare la nivel europeana€œ, a aratat comisarul Barnier.Citeşte mai multe despre:    Parlamentul European    Jocuri de noroc

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

MFP: Proiect de OUG privind scutirea de la plata impozitului a firmelor din industria HoReCa si a jocurilor de noroc
17 Jun 2020 | 419

CNPP supenda activitatea de eliberare a biletelor de tratament balnear
18 Mar 2020 | 350

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1140

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 700

Senatul a publicat un raport cu privire la prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice
27 Jun 2019 | 561

Senatul Romaniei a constatat inregistrarea de progrese cu privire la aplicarea Agendei europene privind migratia
27 Jun 2019 | 581Articole Juridice

Carantina si forta majora. Restrangerea unor drepturi si libertati in contextul fortei majore
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Curtea de Justitie respinge actiunea Republicii Cehe impotriva directivei privind consolidarea controlului achizitionarii si detinerii de arme de foc
Sursa: EuroAvocatura.ro

Egalitatea in drepturi la acordarea pensiei sociale minime garantate
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul la viata privata pe retelele de socializare, intre victima si iresponsabil
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 466/2019 - admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 388/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 115/1996 si din Legea 176/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 250/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 386 alin. (1) din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei