Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Protectia consumatorilor este din nou pe ordinea de zi la Parlamentul European

Protectia consumatorilor este din nou pe ordinea de zi la Parlamentul European

  Publicat: 08 Mar 2010       820 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Deputatii europeni vor dezbate trei rapoarte care abordeaza piata interna si protectia consumatorilor. Una din chestiunile de pe ordinea de zi este sensibilizarea populatiei la solutii precum SOLVIT, care ajuta cetatenii europeni fara interventii si proceduri legale.

Puterile publice existente in stat.
Hotarare prin care instanta rezolva unele probleme ridicate in cursul judecatii,
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.

Un raport redactat de Cristian Busoi (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Romania) spune ca statele membre ar trebui, cu sprijin de la Comisia Europeana, sa amelioreze mecanismele de gasire a solutiilor care ajuta cetatenii sa se foloseasca de drepturile lor pe piata interna.Multi europeni nu stiu de existenta retelei


SOLVIT este o retea de solutionare a problemelor (precum recunoasterea diplomelor in alt stat), in cadrul careia statele membre ale UE (precum si in Norvegia, Islanda si Lichtenstein) conlucreaza pentru a solutiona, fara utilizarea procedurilor legale, problemele survenite datorita aplicarii necorespunzatoare a legislatiei privind piata interna, de catre autoritatile publice . SOVIT functioneaza din luna iulie 2002.


Domnul Busoi spune ca SOLVIT si-ar putea mari capacitatea si ca multi europeni nu sunt constienti de existenta acestei retele, apeland pentru problemele lor la Ombudsmanul European. Raportorul cere sensibilizarea populatiei la astfel de solutii si cere un site comun al institutiilor europene pentru ajutarea cetatenilor si directionarea acestora catre organul competent in rezolvarea problemelor lor.


Standarde de siguranta pentru produsele de pe piata europeana


Un raport al deputatei europene Anna Hedh (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Suedia) cere, printre altele, consolidarea structurilor de supraveghere a pietei in toate statele membre, pentru ca produsele din circulatie (precum jucariile sau instalatiile de iluminat pentru brazii de Craciun)sa indeplineasca cele mai inalte standarde de siguranta. Raportul cere Comisiei sa monitorizeze si revizuiasca permanent orientarile utilizate de sistemul de alerta rapida RAPEX in scopul imbunatatirii functionarii sistemului.


Raportoarea cere combinarea eforturilor cu autoritatile din tarile terte si sprijina initiativa Comisiei de intensificare a cooperarii internationale si de incheiere a unor acorduri formale cu autoritatile de aplicare a legii din tarile terte, in special China, SUA si Japonia.


O mai buna informare privind drepturile consumatorilor


Un raport din proprie initiativa al deputatei europene RA³A¼a Thun (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Polonia), referitor la Tabloul de bord al pietei interne, cere Comisiei sa organizeze un Forum anual privind piata interna, care sa reuneasca reprezentanti ai institutiilor UE si ai statelor membre, precum si alte parti interesate pentru a stabili un angajament mai clar fata de transpunerea, aplicarea si respectarea legislatiei privind piata interna.


Raportoarea considera ca statele membre ar trebui sa-si accelereze eforturile de a furniza informatii cetatenilor si intreprinderilor cu privire la drepturile lor pe piata interna, oferindu-le astfel posibilitatea de a-si exercita efectiv aceste drepturi si invita Comisia sa finalizeze in mod prioritar proiectul privind serviciile de asistenta pentru piata unica pentru a eficientiza sistemele de asistenta pentru informare, consiliere si rezolvare de probleme si pentru a le face mai accesibile.
Citeşte mai multe despre:    Protectia consumatorilor    Parlamentul European    SOLVIT

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1142

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 565

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 24 iulie 2019
24 Jul 2019 | 385

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 702

Consiliul Concurentei lanseaza "Monitorul Preturilor Carburantilor"
01 Jul 2019 | 312

Senatul a publicat un raport cu privire la prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice
27 Jun 2019 | 563Articole Juridice

Curtea de Justitie respinge actiunea Republicii Cehe impotriva directivei privind consolidarea controlului achizitionarii si detinerii de arme de foc
Sursa: EuroAvocatura.ro

Egalitatea in drepturi la acordarea pensiei sociale minime garantate
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul la viata privata pe retelele de socializare, intre victima si iresponsabil
Sursa: Irina Maria Diculescu

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept – scutirea de la plata taxei de timbru in calea de atac
Sursa: Av. Gherasim Andrei-Gheorghe

Jurisprudenţă

ICCJ: Contractul privind serviciile financiare incheiat la distanta constituie titlu executoriu in lipsa semnaturii olografe sau a semnaturii electronice extinse
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Decizia C.C.R. nr. 141/2019
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 140/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 139/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru completarea OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei