Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Ce s-a intamplat saptamana aceasta in plenul Parlamentulului European?

Ce s-a intamplat saptamana aceasta in plenul Parlamentulului European?

  Publicat: 12 Mar 2010       848 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
(lat. terror-terroris "frica , spaima, teroare"). Totalitatea actelor de violenta comise de un grup sau de un regim reactionar (vezi Dictionar enciclopedic al limbii romane, Buc. 1984).
In sedintele plenare din martie de la Strasbourg, deputatii europeni au marcat Ziua internationala a femeii (luni, 8 martie) si Ziua europeana a victimelor terorismului (joi, 11 martie). Parlamentul a mai abordat in plen conflictul din Gaza, terorismul si dezastrele naturale.

1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Institutie de drept procesual penal, reglementata de Codul de procedura penala in diverse texte.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
(Haircut) In Statele Unite, termen utilizat in industria instrumentelor financiare care se refera la formulele folosite in evaluarea instrumentelor financiare pentru a calcula capitalul net al unui broker/dealer.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Este parte in procesul penal alaturi de inculpat, partea vatamata si partea responsabila civilmente, care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Caracteristica a raportului juridic de obligatii cu pluralitate de subiecte, mai multi creditori si un singur debitor, un singur creditor si mai multi debitori, mai multi creditori si mai multi debitori.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Tratatul de la Amsterdam a intarit rolul si pozitia Presedintelui Comisiei. Conform noului Tratat, Guvernele Statelor Membre desemneaza de comun acord persoana pe care intentioneaza sa o numeasca Presedinte, alegere care va trebui aprobata de Parlamentul European.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,

Ziua internationala a femeii a avut ca tema anul acesta combaterea violentei impotriva femeii. Eurodeputata suedeza Eva-Britt Svensson, care a fost personal victima a violentei in familie, a vorbit pe chat cu europenii despre modalitatile de combatere a violentei si a sfatuit femeile victime sa-si paraseasca partenerul agresiv pentru a incepe o viata noua.


Protectia consumatorilor pe piata interna: Parlamentul a cerut statelor membre sa transpuna mai repede si mai eficient legile europene in drept national si Comisiei sa consolideze supravegherea pietei pentru siguranta consumatorilor.


Gaza: Parlamentul European a sprijinit controversatul raport Goldstone al ONU privind conflictul din Gaza in 2009. Eurodeputatii condamna incalcarea drepturilor omului in regiune si cer celor doua parti implicate in conflict sa faca investigatii independente in urmatoarele cinci luni.


Parlamentul ameninta Comisia Europeana si Consiliul cu un proces la Curtea de Justitie in cazul in care eurodeputatii nu sunt implicati in negocierile internationale pentru acordul privind produsele contrafacute (haine, muzica, film).


Catherine Asthon sub reflector: In cadrul unei dezbateri privind politica externa si de securitate a UE, deputatii europeni au cerut Inaltului Reprezentant sa fie mai prezent si mai activ pe scena internationala.


Strategia UE 2020 pentru iesirea din criza: Parlamentul a cerut, intr-o rezolutie privind Strategia UE 2020, conditionarea finantarii europene in functie de rezultate si compatibilitate cu obiectivele strategiei: reducerea somajului, o mai buna coordonare a politicilor economice si consolidarea guvernarii economice prin reguli obligatorii.


Fondul european de ajustare la globalizare: Eurodeputatii aproba ajutor financiar pentru formarea si orientarea profesionala a muncitorilor de la compania auto Karmann (Germania) si lucratorilor lituanieni din constructii si de la o companie de frigidere.


Interes sporit pentru zona arctica: Se estimeaza ca Arctica acopera 20% din rezervele inca nedescoperite de gaz si petrol. Odata cu topirea ghetii, zona atrage un interes din ce in ce mai mare din partea exploratorilor comerciali. Parlamentul a abordat in plen situatia resurselor naturale si a biodiversitatii din regiune, dar si drepturile populatiei indigene.


Dezastrele naturale: Solidaritatea cu victimele dezastrelor naturale si mobilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene in timp cat mai scurt au fost doua din cererile deputatilor europeni, ieri, la Strasbourg. a€žGandurile noastre se indreapta catre victime si familiile lora€œ, a spus presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.


a€žTerorismul nu poate fi niciodata justificata€œ, a spus presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek pe 11 martie, cu ocazia Zilei europene a victimelor terorismului. Dumnealui a mai aratat ca a€žnicio actiune terorista nu va putea vreodata sa diminueze sau sa distruga credinta noastra in drepturile fundamentale ale omuluia€œ.


Ora intrebarilor cu Barroso: Presedintele Comisiei Europene a raspuns intrebarilor deputatilor europeni despre implementarea Serviciului european de actiune externa, deficitul Greciei, reglementarea agentiilor de credit si organismele modificate genetic. Dezbaterea a fost transmisa in direct pe Twitter.
Citeşte mai multe despre:    Strategia UE 2020    Parlamentul European

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1142

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 702

Senatul a publicat un raport cu privire la prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice
27 Jun 2019 | 563

Senatul Romaniei a constatat inregistrarea de progrese cu privire la aplicarea Agendei europene privind migratia
27 Jun 2019 | 582

Consiliul Concurentei: Romania exporta mai mult in tarile din Vestul Europei decat in Est
22 Jun 2019 | 566

Presedintele Romaniei a participat la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, 20-21 iunie 2019)
22 Jun 2019 | 566Articole Juridice

Curtea de Justitie respinge actiunea Republicii Cehe impotriva directivei privind consolidarea controlului achizitionarii si detinerii de arme de foc
Sursa: EuroAvocatura.ro

Egalitatea in drepturi la acordarea pensiei sociale minime garantate
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul la viata privata pe retelele de socializare, intre victima si iresponsabil
Sursa: Irina Maria Diculescu

TUE: Comisia nu poate refuza accesul la memoriile statelor membre in cadrul unei proceduri in fata CJUE
Sursa: Euroavocatura.ro

Jurisprudenţă

Decizia nr. 146/2019 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea privind alegerea Presedintelui Romaniei, Legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European si din din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Plata concediului de odihna, a diferentei de diurna si restituirea garantiei retinute de societate reprezentand contravaloarea a doua amenzi primite in calitate de conducator al autovehiculului
Pronuntaţă de: Tribunalul Iasi - Sentinta civila nr. 324 din data 19.02.2010

Restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate
Pronuntaţă de: Tribunalul Vaslui - Sentinta civila nr. 760 din data 08.06.2010