Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » BNR anunta implinirea a 5 ani de la lansarea sistemului cu decontare pe baza bruta in timp real ReGIS

BNR anunta implinirea a 5 ani de la lansarea sistemului cu decontare pe baza bruta in timp real ReGIS

  Publicat: 08 Apr 2010       1087 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Efectuarea de incasari si pe aceasta baza lichidarea obligatiilor de plata prin intermediul conturilor deschise la banci, fara bani in numerar,
Politica monetara este reglementata de Articolele 105?111 (fostele Articole 105-109)din Tratatul de constituire a Comunitatii Europene. Este fundamentala pentru uniunea economica si monetara (UEM).
Sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real ReGIS este componenta esentiala a sistemului electronic de plati din Romania, prin care se proceseaza platile aferente operatiunilor de politica monetara ale Bancii Nationale a Romaniei, platile interbancare si ale clientilor de mare valoare (peste 50 000 lei) si cele urgente, precum si operatiunile aferente tuturor sistemelor auxiliare care functioneaza la nivel national.

Conceptul de dezvoltare durabila se refera la o forma de crestere economica ce satisface nevoia de bunastare a societatii pe termen scurt, mediu si, mai ales, lung.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Efectuarea de incasari si pe aceasta baza lichidarea obligatiilor de plata prin intermediul conturilor deschise la banci, fara bani in numerar,
(BNR)Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.
Modalitate de plata des utilizata in decontarea platilor interne si internationale, intrucat ofera suficiente garantii, atat vanzatorului cat si cumparatorului:
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
(BNR)Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.
Mijloace de plata formate din monede si bancnote.

Lansarea sistemului ReGIS la data de 8 aprilie 2005 a reprezentat o etapa importanta din strategia Bancii Nationale a Romaniei de dezvoltare a infrastructurilor pietei nationale, respectiv trecerea de la procesarea pe suport hartie a platilor interbancare la procesarea electronica si in timp real a acestora, cu certe avantaje atat pentru institutiile de credit, cat si pentru clientii acestora.


Astfel, timpul necesar decontarii interbancare a platilor initiate de clientii bancari s-a redus considerabil (de la zile/ore la secunde), iar comisioanele percepute institutiilor de credit pentru serviciile de decontare prestate de Banca Nationala a Romaniei au scazut semnificativ (de la 30 lei la 6,52 lei).


Banca Nationala a Romaniei ramane consecventa principiului potrivit caruia scaderea costurilor de intermediere financiara contribuie la extinderea platilor fara numerar, reducerea comisioanelor in sistemul electronic de plati determinand modificari la nivelul politicii de comisionare stabilite de catre institutiile de credit pentru serviciile de plati si decontari oferite clientilor acestora.


In decursul celor 5 ani de functionare a sistemului ReGIS, Banca Nationala a Romaniei a actionat permanent in scopul imbunatatirii serviciilor si mentinerii unui nivel ridicat de disponibilitate a sistemului (peste 99%), prin implementarea de noi functionalitati si optimizarea celor existente.


Interesul si increderea manifestate de sectorul bancar si clientii bancari fata de sistemul ReGIS sunt dovedite, printre altele, de gradul ridicat de participare a institutiilor de credit din Romania si de evolutia volumului si a valorii platilor procesate prin sistem, demonstrand succesul acestuia pe piata romaneasca.


In baza atributiei sale statutare privind promovarea bunei functionari a sistemelor de plati, Banca Nationala a Romaniei va actiona in continuare pentru asigurarea la nivel national a unor sisteme de plati eficiente si sigure pentru economie, creand astfel premisele pentru efectuarea pe scara larga a platilor fara numerar .Citeşte mai multe despre:    BNR    Regis    Sistem de decontare    Aniversare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 660

Nivelul Sponsozarilor ONG-urilor si Asociatilor incepand cu 1 ianuarie 2022
30 Dec 2021 | 1110

Formularul 230 editabil 2022 pdf pentru redirectionarea a 2 sau 3,5 la suta din impozitul datorat
27 Dec 2021 | 46036

13 iulie 2021 - Conferinta Nationala de Dreptul Muncii
15 Jun 2021 | 1407

Legea 101/2021 | Depunere delaratii privind beneficiarii reali
05 May 2021 | 1409

Guvernul a amanat pana in 2022 acordarea de prime la comercializarea produselor agricole primare
05 Jan 2021 | 1807Articole Juridice

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Efectele nerespectarii termenului de preaviz in cazul demisiei
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Inlaturarea inechitatilor salariale dintre functionarii publici. Anularea hotararilor Consiliilor Locale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA
Pronuntaţă de: Decizia nr. 879/20.04.2018 a Curtii de Apel Galati

Personalul didactic auxiliar si cel de conducere raspund disciplinar conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, iar nu in baza dispozitiilor Codului muncii
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 1045 din 28 noiembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Suceava, Sectia I civila