Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a stabilit standarde de cost pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice

Guvernul a stabilit standarde de cost pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice

  Publicat: 14 Apr 2010       1224 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Guvernul a stabilit standarde de cost pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice, a anuntat la finalul reuniunii de astazi a Executivului, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Desemneaza o invitatie publica adresata de catre AM/OI unei categorii clar identificate de solicitanti, in vederea depunerii cererilor de finantare pentru proiecte, in cadrul unui domeniu de interventie al axelor prioritare din Programul Operational Regional 2007-2013 sau din Programele Operationale Sectoriale.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.

Elena Udrea a precizat ca la nivelul Guvernului s-a realizat o analiza, de catre Grupul interministerial de lucru pentru stabilirea standardelor de cost, in urma careia au fost elaborate 15 standarde de cost, pentru 15 tipuri de lucrari, dupa cum urmeaza: a€˛5 la Misterul Dezvoltarii Regionale si Turismului, 4 la Misterul Mediului, 3 la Ministerul Educatiei, 2 la Ministerul Sanatatii si 1 la Ministerul Agriculturiia€¯.


Necesitarea introducerii acestor standarde de cost survine ca urmare a constatarii unor diferente foarte mari intre cheltuielile efectuate de diferite autoritati contractante, pentru acelasi tip de serviciu, a subliniat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, oferind exemplul reabilitarii termice a locuintelor. Elena Udrea a afirmat ca unele autoritati publice locale au contractat lucrari de reabilitare termica a locuintelor la pretul de 3.000 euro/apartament, in timp ce alte autoritati au contractat acelasi tip de serviciu la pretul de 30.000 euro/apartament. a€˛Scopul stabilirii acestor standarde il reprezinta cheltuirea cu eficienta si in mod util a banilor publici, iar /.../ necesitatea introducerii acestor standarde vine din analiza pe care am facut-o la nivelul Guvernului si la nivelul ministerului referitor la diferentele mari de pretuiri la care se contracteaza aceleasi tipuri de lucrari publice de catre diferite autoritati contractante - fie autoritati care fac parte din aparatul central al administratiei publice, fie de diferite autoritati publice localea€¯ a precizat ministrul.


De asemenea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a declarat ca aceste standarde de cost ar putea reglementa si situatiile intalnire in cazul unor licitatii, unde multe dintre oferte subevalueaza sau supraevalueaza costurile reale. a€˛De asemeni un alt obiectiv pe care il avem in vedere si un alt motiv pentru care am ales sa stabilim standarde ale costurilor publice a fost acela al nevoii de a avea o evaluare asupra preturilor cu care lucrarile la aceste obiective sunt scoase la licitatie publica. De foarte multe ori ofertele cu care constructorii se prezinta sunt mult supraevaluare, fie mult subevaluate. In cazul celor subevaluate de foarte multe ori se intampla ca, in functie de cate o strategie prin care sa urmareasca castigarea licitatiei cu orice chip, dupa aceea, prin acte aditionale consecutive, sa se majoreze pretul stabilit in urma licitatieia€¯ a explicat Elena Udrea.


Elena Udrea a mai precizat ca aceste standarde de cost nu sunt obligatorii, ci orientative si ca vor fi avute in vedere la fundamentarea indicatorilor tehnico a€“ economici ai obiectivelor de investitii, in evaluarea ofertelor de catre comisii de licitatii. Ministrul Dezvoltarii si-a exprimat speranta ca la aceste standarde a€˛sa se raporteze si intreprinzatorii, constructorii cei care isi fundamenteaza oferta cu care se prezinta la licitatiia€¯. De asemenea, standardele vor fi actualizate periodic in functie de evolutia pietei la solicitarea autoritatilor contractante sau la solicitarea ministerelor care sunt au fost reprezentate in grupul de lucru interministerial.


Elena Udrea a declarat ca la nivelul ministerului pe care il conduce exista standarde de cost pentru urmatoarele tipuri de lucrari: constructii de sali de sport, de centre culturale, de locuinte pentru tineret, modernizarea drumurilor comunale, si vor fi introduse si alte standarde pentru programul a€˛Renasterea satului romanesc -10 case pentru specialistia€¯.Citeşte mai multe despre:    Elena Udrea    10 case pentru specialisti    Fonduri publice

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Reuniunea Consiliului Director al Forumului National pentru implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii
27 Sep 2011 | 1136

Guvern a aprobat Legea privind cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor (legea fatadelor)
21 Mar 2011 | 3354

Elena Udrea: In sfarsit, Guvernul a aprobat proiectul de lege a turismului. Vezi principalele noutati aduse
20 Mar 2011 | 2000

Guvernul a aprobat primul pachet din Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii
18 Mar 2011 | 1515

Modificari privind amenajarea teritoriului: PUZ derogator de la planul de urbanism general pentru o suprafata de 1000 de metri
03 Feb 2011 | 5871

Guvernul a decis suplimentarea bugetelor mai multor ministere din Fondul de rezerva pentru plata unor arierate
24 Dec 2010 | 1699