Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Situatia politicii europene de vecinatate

Situatia politicii europene de vecinatate

  Publicat: 15 May 2010       1158 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Strategia prin care UE le-a oferit tarilor vecine ajutoare financiare si alte stimulente pentru a se angaja pe calea reformelor da rezultate.

Politica de Coeziune – cohesion policy
Politica de Coeziune – cohesion policy
Denumire data monedei unice europene.
Este un sistem de guvernare caracterizat prin participarea cetatenilor la procesul de conducere.Acest regim politic se defineste prin:
Coruptia, in sens larg, reprezinta folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public fie in cel privat, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Politica europeana de vecinatate a favorizat consolidarea relatiilor comerciale si a legaturilor existente intre UE si tarile vecine de la est si sud, se arata intr-un raport recent. Politica Uniunii s-a dovedit a fi un succes mai ales in domeniul economic, dar nu a reusit sa antreneze toate schimbarile asteptate pe plan democratic.


a€˛Pe viitor, este esential sa acceleram reformele democratice si politice, domeniu in care s-au inregistrat progrese reale dar, in general, mai lentea€¯, a spus comisarul european A tefan FA¼le.


Politica de vecinatate a fost creata in 2004, an in care zece tari, majoritatea din Europa Centrala, au aderat la Uniune. Acest eveniment a dus nu doar la reunificarea Europei dupa decenii de razboi rece, ci si la deplasarea cu 1 000 de kilometri a granitelor de est ale Uniunii. Pentru a se apropia de noii sai vecini, UE si-a propus sa evite aparitia unor noi linii de demarcatie in Europa si sa consolideze securitatea si stabilitatea la frontiere.


Pe plan concret, politica de vecinatate ofera posibilitatea de a incheia acorduri de liber schimb, de a primi ajutor financiar, de a beneficia de sprijin in asigurarea aprovizionarii cu energie si de a calatori fara viza pe teritoriul UE. Se adreseaza tarilor din imediata apropiere a Uniunii, situate la granita de est si sud, cu exceptia celor vizate de politica de extindere.


De la crearea sa si pana in prezent, politica de vecinatate a Uniunii a dus la consolidarea cooperarii in domenii precum comertul, transportul, energia, mediul, cercetarea si educatia. Exporturile comunitare catre tarile de la granita au crescut cu 63%, iar importurile aproape s-au dublat in perioada 2004-2008, inainte de declansarea crizei economice mondiale.


Tarile vecine beneficiaza de pe urma ajutorului oferit de UE in vederea realizarii reformelor. Valoarea asistentei a crescut cu 32% de la inceputul programului, suma alocata pentru perioada 2007-2012 fiind de 12 miliarde de euro.


Contactele s-au intensificat de o parte si de alta a frontierei, iar cetatenii originari din anumite tari, printre care Ucraina si Moldova, pot calatori mai usor in UE. In 2008, au fost eliberate peste 2 milioane de vize pentru cetatenii din tarile vecine.


In ceea ce priveste democratia si statul de drept, UE are motive sa fie optimista in urma alegerilor din Ucraina, Moldova, Maroc si Liban. Insa, dupa cum se arata in raport, mai sunt inca multe de facut, coruptia continuand sa fie o problema serioasa in multe dintre aceste tari .Citeşte mai multe despre:    Ucraina    Repubica Moldova    Maroc    Liban    Uniunea Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 28 octombrie 2019
29 Oct 2019 | 1468

Presedintele Romaniei a participat la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, 20-21 iunie 2019)
22 Jun 2019 | 843

Presedintele Romaniei va participa la intalnirea reprezentantilor statelor din cadrul Parteneriatului Estic
11 May 2019 | 513

Romania a fost gazda Sesiunii „Vecinatatea europeana: Balcani; Parteneriatul Estic; Relatiile euro-atlantice“
06 Apr 2019 | 1329

Legea privind modificarea Legii finantelor publice locale si a Legii administratiei publice locale
14 Dec 2018 | 1114

Proiecte de legi si Ordonante adoptate de Guvern in sedinta din data de 29 noimebrie 2017
30 Nov 2017 | 1808Articole Juridice

Autonomia locala. Principiu al administratiei publice in Noul Codul Administrativ (IV)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Care sunt riscurile persoanelor care trec vama cu marfuri de contrabanda sau fara documente?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Andrei CIKATILO
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ: In ipoteza renuntarii la urmarirea penala fata de un minor care a implinit varsta de 16 ani poate fi dispusa fata de acesta obligatia prestarii unei munci neremunerate in folosul comunitatii.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 222/2019 asupra initiativei legislative a cetatenilor intitulate "Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei"
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Evaziune fiscala. Executarea de evidente contabile duble
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 117 din 15 ianuarie 2014