Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » UE adopta noi masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuit ale comunitatii rome

UE adopta noi masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuit ale comunitatii rome

  Publicat: 20 May 2010       1087 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Parlamentul European si-a dat acordul pentru o propunere a Comisiei Europene care face posibila utilizarea fondurilor regionale europene pentru imbunatatirea locuintelor pentru comunitatile marginalizate.

1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Puterile publice existente in stat.
Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Denumire data monedei unice europene.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi

Aceasta masura, convenita in prealabil de statele membre, va fi deosebit de bine primita de populatia roma, estimata la aproximativ 10-12 milioane de persoane in Europa, care traiesc adesea in conditii extreme de saracie si de segregare.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala, saluta aceasta decizie:a€˛Comunitatea roma reprezinta cel mai numeros grup minoritar din Europa, care este adesea victima a marginalizarii, a saraciei si a excluziunii sociale.Salut decizia adoptata astazi care va permite politicii regionale sa contribuie la ruperea cercului vicios in care aceste comunitati sunt aparent prinse.Decizia ar trebui sa faca parte dintr-o abordare generala care sa vizeze totodata actiuni in domeniul educatiei, al sanatatii, afacerilor sociale si ocuparii fortei de munca .a€¯

Legislatia privind fondurile structurale a fost anterior foarte restrictiva in materie de investitii in locuinte, eligibilitatea fiind limitata la cele douasprezece noi state membre ale UE (exceptii recente au fost introduse pentru masurile privind eficienta energetica si energia reinnoibila) si la renovarea locuintelor colective existente in zonele urbane.Insa, majoritatea populatiei rome locuieste in zone rurale segregate si in locuinte unifamiliale.

Masurile nou adoptate vor extinde utilizarea Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER) pentru a include interventiile in materie de locuinte in favoarea comunitatilor marginalizate din toate statele membre.Modificarea se adreseaza explicit, dar nu exclusiv, populatiei romesi vizeaza inlocuirea locuintelor existente, precum si construirea de noi locuinte atat in zonele rurale, cat si urbane.Finantarea prin FEDER nu se va aplica proprietatii private, ci numai proiectelor implementate de autoritatile publice .

Sprijinul pentru locuinte a€“ element complementar pentru actiuni mai ample

Domeniul locuintelor reprezinta un factor esential pentru imbunatatirea integrarii romilor.Totusi, el ar trebui sa faca parte totodata dintr-o a€˛abordare integrataa€¯, conceputa si implementata de autoritatile nationale si regionale pentru a viza alte aspecte, cum ar fi educatia, dezvoltarea competentelor, ocuparea fortei de munca si sanatatea.

Fondurile structurale europene cofinanteaza deja o serie de proiecte adresate comunitatii rome, cum ar fi educatia pentru prescolari, ocuparea fortei de munca, microfinantarea si egalitatea de sanse (in special, egalitatea de sanse intre femei si barbati).In acest sens, prin investitiile UE (1,11 milioane de euro), se va realiza un nou proiect de regenerare urbana, intr-unul din cele mai mari cartiere de romi din Ungaria, in orasul Nyiregyhaza.Scoala segregata va fi desfiintata, urmand ca drumurile, terenurile de joaca si serviciile pentru ingrijirea copiilor sa fie reinnoite.

Pe langa finantarea disponibila prin programele de politica regionala, Parlamentul European a alocat 5 milioane de euro Comisiei Europene pentru un proiect pilot privind incluziunea romilor, care cuprinde trei aspecte:educatie prescolara, microfinantare si sensibilizare.Proiectul se implementeaza pe parcursul lui 2010 si se adreseaza in principal comunitatii rome din Europa Centrala si de Est.Propunerea a fost prezentata de Comisie in iulie 2009 si a fost ulterior analizata de Parlamentul European si de statele membre in cadrul Consiliului.

Concluziile cercetarii arata ca, in tarile din Europa Centrala si de Est, peste 50% din populatia roma traieste in cartiere partial sau total segregate a€“ o tendinta de izolare care s-a accentuat in ultimii 15 ani.

2010 a fost desemnat Anul european de lupta impotriva saraciei si excluziuniiCiteşte mai multe despre:    Parlamentul European    Comisia Europeana    Uniunea Europeana    Saracie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1252

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 947

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 891

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1442

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1308

MFP aduce modificari importante schemelor de ajutor de stat 807/2014 si 332/2014
11 Sep 2019 | 774Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 466/2019 - admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 388/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 115/1996 si din Legea 176/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 250/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 386 alin. (1) din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei