Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Deficitul de apa si seceta – o problema majora in multe zone din Europa

Deficitul de apa si seceta – o problema majora in multe zone din Europa

  Publicat: 20 May 2010       5952 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a publicat un raport privind progresele inregistrate de statele membre in directia solutionarii problemei deficitului de apa si secetelor.

Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale īn interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.

In ciuda faptului ca in 2009 s-a inregistrat un nivel mai mare de precipitatii in tarile din sudul Europei decat in anii anteriori, sunt inca necesare eforturi sustinute pentru a stopa si inversa fenomenul de supraexploatare a resurselor de apa limitate ale Europei. Pentru ca Europa sa aiba suficienta apa de buna calitate pentru a satisface nevoile utilizatorilor si a face fata provocarilor unui climat in schimbare, este esential sa dispuna de o politica eficace de tarifare a apei, precum si de masuri de eficientizare a consumului de apa si de economisire a apei.Comisarul UE pentru mediu, Janez PotoA¨nik, a declarat: a€˛Apa inseamna viata a€“ asadar, politica in domeniul apei este asigurarea noastra de viata. Acest raport subliniaza importanta integrarii politicii din domeniul apei in cadrul unor obiective de politica de mai mare anvergura, la toate nivelurile, atat la nivelul UE, cat si la nivelul statelor membre. Mai mult decat orice, politicile noastre in domeniul apei trebuie sa fie durabile:nu ne putem permite sa imprumutam apa din viitor.a€¯

Deficitul de apa - o problema europeana

Echilibrul dintre cererea de apa si disponibilitatea acesteia a atins un nivel critic in multe parti ale Europei.Deficitul de apa si seceta au devenit probleme de importanta capitala si se preconizeaza ca schimbarile climatice vor agrava situatia.

Acest nou raport arata ca unele state membre au inceput sa se confrunte cu deficite permanente de apa pe intreg teritoriul tarii.Problema nu se limiteaza la tarile din zona mediteraneeana.Republica Ceha a raportat ca pe teritoriul sau exista zone cu deficit frecvent de apa, iar Franta si Belgia au raportat ca unele straturi acvifere sunt supraexploatate.

Timp de mai multi ani, Comisia a indemnat statele membre sa adopte optiuni de politica precum tarifarea apei, instrumente ameliorate de gestionare a apei si masuri de eficientizare a consumului si de economisire a apei.

Un raport realizat pentru Comisie in 2009 a aratat ca introducerea de cerinte obligatorii cu privire la dispozitivele consumatoare de apa in temeiul Directivei extinse privind proiectarea ecologica ar putea genera economii importante.Daca ar fi incluse toate produsele de uz casnic consumatoare de apa, s-ar putea obtine o reducere cu 19 % a consumului total de apa, adica o reducere cu 3,2 % a volumului total de apa captat anual in UE. Reducerea consumului de apa al produselor energetice precum robinetele, dusurile si baile ar putea genera, de asemenea, o reducere cu 20 % a nevoilor de incalzire, iar reducerea timpului petrecut la dus, a frecventei bailor sau a utilizarii robinetelor poate duce la economii de 20-30 %.

Raportul dat publicitatii astazi confirma faptul ca o buna gestionare a apei trebuie sa se bazeze pe ierarhizarea necesitatilor, punand accentul pe gestionarea cererii de apa.Optiunile de alimentare ar trebui luate in considerare doar dupa ce s-a epuizat potentialul de economisire a apei.

De asemenea, raportul exprima ingrijorarea Comisiei cu privire la intarzierea implementarii Directivei-cadru privind apa in statele membre cele mai afectate de deficitul de apa.Statele membre trebuiau sa prezinte planurile de gestionare a bazinelor hidrografice europene pana in luna martie, insa in unele state membre nu au fost demarate inca nici consultarile privind aceste planuri.

Catre un plan de salvgardare a apelor UE

Comisia lanseaza o serie de activitati pregatitoare in vederea revizuirii, in 2012, a politicii in domeniul deficitului de apa si al secetei.In 2010, accentul se va pune pe eficienta, in special pe potentialul de economisire a apei in cladiri, pe reducerea scurgerilor si pe eficienta utilizarii apei in agricultura.

Rezultatele acestor activitati vor fi utilizate la planul de salvgardare a apelor UE, planificat pentru 2012, impreuna cu o analiza a implementarii Directivei-cadru privind apa si o analiza a vulnerabilitatii resurselor de mediu precum apa, biodiversitatea si solul la efectele schimbarilor climatice si ale altor presiuni antropice.Citeşte mai multe despre:    Seceta    Uniunea Europeana    Apa    Clima

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 866

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 810

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1251

Legi promulgate in data de 12 iunie 2020
13 Jun 2020 | 945

EY: Solutii pentru a limita interactiunea cu autoritatile vamale. Vamuirea la domiciliu
31 Mar 2020 | 1060

Pozitia Consiliului Barourilor si Societatilor de Drept din Europa privind eradicarea fenomenului avocaturii clandestine
29 Feb 2020 | 711Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Principiul egalitatii de remunerare intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin se refera deopotriva pentru „aceeasi munca” si pentru o „munca de aceeasi valoare”
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Acordarea vizei de scurta sedere pe teritoriul Romaniei (Short-stay visa)
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Diurna reprezinta potrivit jurisprudentei C.J.U.E. „alocatie specifica detasarii” si, ca atare, parte a salariului minim. Totodata, potrivit modificarilor Codului fiscal, diurna intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj Sectia a IV-a pentru Litigii de munca si Asigurari sociale, Decizia civila nr. 99/A/2017, in sedinta publica din 9 martie 2017

Actiune in anulare. Hotarari pronuntate de comisiile din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 3240 din 14 iunie 2012

Deschiderea procedurii generale de insolventa, cu caracter de procedura secundara
Pronuntaţă de: Tribunalul Sibiu - Sentinta comerciala nr. 51/CC din data 29.03.2010