din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2740 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Basescu a cerut Parlamentului adoptarea codurilor de procedura penala si civila, pana la sfarsitul sesiunii parlamentare

Basescu a cerut Parlamentului adoptarea codurilor de procedura penala si civila, pana la sfarsitul sesiunii parlamentare

  Publicat: 02 Jun 2010       1763 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Traian Basescu, politician roman, s-a nascut in data de 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judetul Constanta.
Presedintele Traian Basescu a trimis o scrisoare presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, solicitand adoptarea Codului de procedura penala si a Codului de procedura civila pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, a informat, miercuri, Administratia Prezidentiala.

1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului civil.
Traian Basescu, politician roman, s-a nascut in data de 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judetul Constanta.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Emil Boc, politician roman, s-a nascut la 6 septembrie1966 in localitatea Rachitele, judetul Cluj.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Persoana care, de obicei in schimbul unui avantaj banesc, face legatura intre vanzator si cumparator sau incheie o tranzactie intre doua parti, cu imputernicirea acestora;
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.


"O evaluare pozitiva in acest document (raportul Comisiei Europene, n.r.) va fi posibila in conditiile in care Parlamentul Romaniei va adopta Codul de procedura penala si Codul de procedura civila cat mai curand posibil. In acest sens, revin la scrisoarea transmisa dumneavoastra in luna aprilie, solicitandu-va adoptarea celor doua Coduri sus-mentionate, pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare", se arata in scrisoarea adresata, marti, de catre seful statului.

Acesta reaminteste ca Romania se afla inca sub Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei. Presedintele mai precizeaza ca o etapa importanta a procesului de monitorizare a reformelor din domeniul justitiei o reprezinta Raportul Comisiei Europene care urmeaza a fi adoptat in vara acestui an.

In luna aprilie, presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului o scrisoare prin care solicita adoptarea Codurilor de procedura civila si penala pana la sfarsitul sesiunii parlamentare.

Tot atunci presedintele a transmis o scrisoare si Guvernului, solicitand definitivarea, cat mai urgenta, a studiilor de impact la toate cele patru Coduri si transmiterea in Parlament a Legilor de aplicare a acestor coduri.

Pe 3 mai, presedintele Senatului, Mircea Geoana, afirma la Radio Romania Actualitati ca Parlamentul va adopta, pana in luna iunie, Codurile de procedura penala si civila.

Pe 12 aprilie, premierul Emil Boc i-a cerut sefului Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, sa solicite conducerii celor doua Camere ale Parlamentului urgentarea adoptarii codurilor de procedura civila si penala. Seful Executivului a mentionat ca in luna iulie Guvernul va avea pregatita Legea de aplicare a codurilor.

Adoptarea Codurilor de procedura civila si penala este una dintre masurile cerute Romaniei de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie.

Pe 23 martie, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, constata ca punctele negative consemnate in raportul intermediar al Comisiei Europene sunt o urmare a ritmului incetinit din ultimele sase luni, din cauza calendarului politic.



Citeşte mai multe despre:    Basescu    Criza    Comisia Europeana    Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie    Codul de procedura civila    Codul de procedura penala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordine au demarat o verificare a conditiilor in care mai multe persoane care au beneficiat de somaj tehnic
12 Jul 2020 | 1441

[VIDEO MCP Cabinet avocati] Flexicuritate si digitalizare in contextul noilor tendinte din piata muncii din Romania
23 Jun 2020 | 1667

Senatul a adoptat proiectul de lege de anulare a amenzilor date in perioada starii de urgenta
17 Jun 2020 | 1973

Guvernul a eliminat doua conditionalitati din programul IMM Invest
28 May 2020 | 1083

[CUM A FOST] UpDate Work (IV): Reorganizarea activitatii angajatorilor impusa de criza CoVID-19
29 Apr 2020 | 2049

[CUM A FOST] UpDate Work (I): Carantina si forta majora. Impactul asupra relatiilor de munca
13 Apr 2020 | 2285



Articole Juridice

Dialogurile MCP (IX): Incetarea abuziva a contractului de munca in perioada de proba
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (V) � Legea Kurzarbeit (a somajului tehnic). Avantaje si lipsuri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

OPINIE privind directiva europeana prin care se consolideaza drepturile lucratorilor detasati
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Pierderea proprietatii. Despagubire integrala proprietar deposedat
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr. 403 din data 12.04.2011

Majorarea pensiei de intretinere
Pronuntaţă de: Tribunalul Maramures - Decizie nr.463/R din data 15.06.2011

Contract de prestari servicii. Invocarea crizei economice ca forta majora
Pronuntaţă de: Tribunalul Brasov - Sentinta civila nr. 1781/c din data 06.12.2011