Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Sanatatii va finaliza la data de 1 iulie 2010 transferul unitatilor sanitare publice cu paturi catre administratia locala

Ministerul Sanatatii va finaliza la data de 1 iulie 2010 transferul unitatilor sanitare publice cu paturi catre administratia locala

  Publicat: 03 Jun 2010       1796 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


La propunerea ministrului Sanatatii CSEKE Attila, Executivul a aprobat actele normative privind derularea procesului de descentralizare,

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
A fost conducatorul hunilor (intre anii 434 si 453), populatie care se asezase in Panonia. Hunii reusisera, in acea perioada, sa supuna atat populatia romanica din fosta provincie Panonia, cat si o serie de populatii migratoare, precum ostrogotii, alanii, gepizii etc.
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
Transferul de competente administrative si financiare de la nivelul administratiei publice centrale la nivelul administratiei publice din unitatile administrativ-teritoriale, impreuna cu resursele financiare necesare exercitarii acestora.
Transferul de competente administrative si financiare de la nivelul administratiei publice centrale la nivelul administratiei publice din unitatile administrativ-teritoriale, impreuna cu resursele financiare necesare exercitarii acestora.
Data la care o obligatie devine exigibila si la care trebuie sa se plateasca o anumita suma, sa se presteze un serviciu,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Data la care o obligatie devine exigibila si la care trebuie sa se plateasca o anumita suma, sa se presteze un serviciu,
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Reprezinta membrii organizati ai colectivitatii locale, formele de asociere a acestora, institutiile administratiei publice locale,
Suma de bani aflata intr-un depozit la tras-banca-, pe baza careia titularul contului poate emite un cec sau o cambie,

respectiv Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii si cel al Hotararii de Guvern privind aprobarea Listei unitatilor sanitare publice cu paturi pentru care se transfera managementul asistentei medicale catre autoritatile administratiei publice locale si catre Primaria Municipiului Bucuresti

Conform noilor prevederi, pana la 1 iulie 2010, vor fi transferate autoritatilor locale peste 85% din unitatile sanitare aflate in sistemul public. Astfel, din cele 435 unitati sanitare publice existente in prezent pe teritoriul Romaniei, se vor transfera catre autoritatea locala un numar de 373 unitati. Vor ramane in reteaua Ministerului Sanatatii un numar de 62 unitati sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante).

In urma descentralizarii, transferul managementului spitalelor se va realiza catre autoritatile administratiei publice locale care detin proprietatea imobilului.

a€śDupa introducerea sistemului de asigurari de sanatate, astazi am facut cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar romanesc- descentralizarea. Vreau sa subliniez de la inceput ca nu vom descentraliza pe criterii politice. Descentralizarea nu va avea culoarea portocalie, galbena, rosie sau verde. Descentralizarea va fi facuta de oameni pentru oameni. In prezent, avem un sistem bicefal: cladirile spitalelor sunt in proprietatea administratiilor publice (locale, respectiv, judetene), in timp ce managerii acestor institutii sunt numiti de catre ministrul Sanatatii. Practic, in mainile ministrului Sanatatii se afla destinul a 435 de spitale. Realitatea ne-a demostrat ca aceasta decizie a fost una paguboasa. Nimeni nu poate conduce sau verifica modul in care sunt conduse 435 de institutii indiferent cat de priceput ar fi a€ś, a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE ATTILA.

DESCENTRALIZAREA nu va insemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunitatilor locale.

Prin descentralizare, Ministerul Sanatatii isi consolideaza rolul firesc, acela de strateg si formator de politici publice, si va ceda rolul de administrator comunitatilor care cunosc si sunt aproape de nevoile cetatenilor pe care ii reprezinta.

Prin transferul catre autoritatile locale se urmareste si cresterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial.

Astfel, autoritatile locale vor avea in administrare logistica, financiara si umana tot ceea ce inseamna unitate sanitara publica. Descentralizarea inseamna si ca managerul din aceste unitati va incheia contractul de management cu conducerea administratiei locale si nu cu ministrul Sanatatii cum se intampla in prezent. Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile de administratie in care autoritatile locale vor avea majoritate.

Procesul de descentralizare nu creeaza probleme financiare suplimentare autoritatilor locale deoarece actuala forma de finantare a spitalelor se va mentine. In acest sens, in continuare unitatile sanitare cu paturi se vor finanta pe baza contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate.

Procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizari in cadrul personalului medical a€“ si asa insuficient.

Descentralizarea creeaza premisele unei restructurari profunde a sistemului spitalicesc, pe baza criteriilor noi de clasificare a spitalelor si cu implicarea comunitatilor locale, in sensul reorganizarii celor cu personal medical redus si insuficient dotate, in unitati de ingrijire a persoanelor varstnice sau de ingrijire pentru cazurile sociale.

Conform deciziilor luate astazi in Guvernul Romaniei, bugetul Ministerului Sanatatii va fi suplimentat cu sumele necesare pentru plata obligatiilor peste termenele de scadenta inregistrate pana la data de 31 martie 2010 de catre unitatile sanitare cu paturi.

Prin achitarea datoriilor unitatilor sanitare, se creeaza premiza unui a€śnou inceput cu responsabilitatea aferentaa€ť si prevenirea unui blocaj al sectorului spitalicesc din cauza facturilor neachitate peste termenul de scadenta.

Descentralizarea va introduce si posibilitatea contractarii managementului realizat de persoane juridice, firme prestatoare de astfel de servicii .

De asemenea, se reglementeaza procentul cheltuielilor salariale din bugetul spitalului, care nu poate depasi, de la 1 ianuarie 2011, 70% din cheltuielile decontate catre Casele Judetene de Asigurari de Sanatate. Astfel, fiecare spital va fi obligat sa cumpere medicamentele si materialele sanitare necesare furnizarii serviciilor medicale.

In urma descentralizarii se va reglementa clar si se va restrange semnificativ numarul directorilor din Comitetul director al spitalului la numarul minim necesar (maxim 3) si se vor infiinta Consiliul de administratie, forul reprezentativ si de urmarire a activitatii spitalicesti. Majoritatea membrilor sai vor fi desemnati de catre comunitatea locala prin consilii, primarii si presedintii consiliilor judetene.

Se va da si posibilitatea incheierii decontracte de furnizare de serviciiintre unitatile sanitare cu paturi si medic, necesara atat pentru responsabilizarea si implicarea financiara a autoritatii locale cat si pentru posibilitatea de acoperire a lipsei de personal medical calificat.
Citeşte mai multe despre:    CSEKE Attila    Spitale    Paturi    Descentralizare    Ministerul Sanatatii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Activitatea de revizuire medicala a pensionarilor de invaliditate va fi suspendata incepand cu data de 16.03.2020
18 Mar 2020 | 605

Masuri privind suspendarea cursurilor din toate unitatile de invatamant preuniversitar
11 Mar 2020 | 998

Codul Fiscal stabileste scutiri de impozit pentru copiii persoanelor persecutate din motive etnice in perioada 1940-1945
23 Oct 2019 | 953

RIL: locurile de munca ale personalului din serviciile de anatomie si prosectura si ale personalului disciplinelor universitare de anatomie - incadrate ex lege in categoria locurilor de munca in conditii deosebite
15 Oct 2019 | 1147

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 27 august 2019
01 Sep 2019 | 981

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 3 iulie 2019
03 Jul 2019 | 1014Articole Juridice

Conditiile legale necesare functionarii cluburilor si localurilor (constructii aglomerate)
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Rambursarea cheltuielilor medicale efectuate in strainatate nu poate fi refuzata din lipsa a materialelor medicale
Sursa: EuroAvocatura.ro

Locul de citare. Art. 259 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Reglementarea portugheza in materie de rambursare a ingrijirilor medicale acordate in afara mediului spitalicesc intr-un alt stat membru este contrara dreptului Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Incalcarea dreptului de acces la justitie. Persoana fara calitate procesuala pasiva
Pronuntaţă de: Tribunalul Constanta - Decizie nr. 6 din data 12.01.2010

Rezidentiat. Legalitatea inserarii unei clauze penale in contractul individual de munca al medicului rezident
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Constanta - 2010