Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Finalizarea anchetei referitoare la incidentul de la Maternitatea Bucur

Finalizarea anchetei referitoare la incidentul de la Maternitatea Bucur

  Publicat: 09 Jun 2010       1122 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Din probele administrate in cauza in cursul urmaririi penale a reiesit faptul ca, in noaptea de 13/14 noiembrie 2009, nou-nascutul D.G.A., in varsta de 3 zile, internat in cadrul Sectiei de neonatologie a Maternitatii Bucur a Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Ioan”, a suferit arsuri pe 20% din suprafata corpului in timp ce se afla intr-un incubator, in cursul unei proceduri de fototerapie, ca urmare a diagnosticarii cu icter de catre medicul specialist.

Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, prin rechizitoriu, la data de 04.06.2010, trimiterea in judecata a inculpatei BARON EMILIA, precum si a inculpatei, persoana juridica, SPITALUL CLINIC DE URGENTA a€˛SF. IOANa€¯, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala grava din culpa.
Aceasta procedura a fost realizata de inculpata Baron Emilia, asistenta medicala la aceasta sectie, care avea in grija si supravegherea incubatoarelor si raportarea oricarei defectiuni intervenite in functionarea acestora. Din cauza supraaglomerarii incubatoarelor, inculpata a recurs la modalitatea de a introduce cate 2 nou-nascuti in fiecare incubator, fara a raporta in prealabil functionarea defectuoasa a incubatorului. Nesupravegherea constanta si nemijlocita a incubatoarelor a facut posibil ca nou-nascutul D.G.A. sa intre in contact cu suprafetele metalice fierbinti ale incubatorului, fapt ce i-a cauzat leziuni grave (arsuri gradul II si III) pe 20% din suprafata corpului.

Raportul de expertiza medico-legala efectuat in cauza a concluzionat faptul ca leziunile traumatice s-au putut produce prin contactul cu un corp supraincalzit, leziuni asupra carora s-a intervenit specific chirurgical, in mod repetat, si au necesitat pentru vindecare 75-80 de zile de ingrijiri medicale, fiind totodata de natura sa puna in pericol viata nou-nascutului.

Cat priveste culpa unitatii medicale, s-a retinut ca nu s-au respectat de catre aceasta, obligatiile legale in materia controlului prin verificarea periodica a dispozitivelor medicale aflate in utilizare.

Cauza a fost trimisa, spre competenta solutionare, Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti.Citeşte mai multe despre:    PICCJ    Ancheta penala    Nou-nascut    Vatamare corporala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: Solutia in cauza Tanase c. Romaniei - cererea a fost respinsa
29 Jun 2019 | 320

CEDO: Interzicerea legaturilor cu copilul minor reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata si de familie
24 Jun 2019 | 301

CEDO: Marea Camera va solutiona cauza Tanase c. Romaiei. Plangeri privitoare la ancheta unui accident rutier
24 Jun 2019 | 278

CEDO - moartea si presupusul tratament necorespunzator al fratelui reclamantului in spital si transferul acestuia din inchisoare - incalcari ale Conventiei
17 Jun 2019 | 298

CCR. Conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – PICCJ – DNA si Guvernul Romaniei
27 Feb 2017 | 1777

Decrete de numire in functia de procuror sef in cadrul PICCJ
05 Jan 2017 | 626Articole Juridice

Conditiile dobandirii calitatii de ”victima indirecta” in cazul decesului unei persoane in jurisprudenta CEDO
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Persoanele care nu sunt obligate sa fie ascultate ca martor in procesul penal
Sursa: EuroAvocatura.ro

Procedura confruntarii in procesul penal
Sursa: EuroAvocatura.ro

Spete privind infractiuni de prejudiciu pentru bugetul de stat, finalizate prin acte de sesizare a instantelor de judecata
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Lipsa de aparare. Avocat din Baroul Constitutional "Bota Pompiliu"
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova - Sentinta penala Nr. 224 din 03.06.2011

Plangere impotriva Ordonantei data de PICCJ. Prelungirea masurii obligarii de a nu parasi municipiul Bucuresti
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr.38 din data 28.01.2012

Termenul de recurs impotriva ordonantei presedintiale prin care s-a stabilit plasamentul copilului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia 7/2012

Modul de stabilire a stagiului complet de cotizare pentru recalcularea drepturilor de pensie ale persoanelor nevazatoare
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia ICCJ nr. 9 din 14 mai 2012 (Decizia 9/2012)