din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2056 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Interviu cu dna. Sarah Ludford despre procesele penale echitabile

Interviu cu dna. Sarah Ludford despre procesele penale echitabile

  Publicat: 15 Jun 2010       1813 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Cum puteti face fata unui proces penal intr-un alt stat membru daca nu vorbiti limba? Eurodeptatii vor vota la Strasbourg asupra unei directive care va garanta drepturile la interpretare si traducere in procesele penale. �Justitia este cu atat mai eficienta cu cat deciziile sunt de calitate", a declarat Sarah Ludford (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Regatul Unit) care a redactat pozitia Parlamentului European.

Contractul in temeiul caruia o persoana numita mandant, imputerniceste pe o alta persoana, numita mandatar, sa incheie in numele ei si pentru ea anumite acte juridice.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile,
Lista electorala - lista ce cuprinde toti alegatorii care isi exercita dreptul de vot in cadrul unei sectii de votare;
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.


Doamna Ludford, de ce avem nevoie de aceste noi norme europene?


Este necesara pentru a consolida drepturile suspectilor si inculpatilor si pentru a oferi garantiile necesare in asigurarea proceselor echitabile. De 10 ani recunoastem ca avem nevoie de aceste masuri, ele completeaza mandatul european de arestare.


Toate statele membre ale UE sunt parti semnatare ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, astfel incat ele ar trebui sa asigure standardele adecvate unui proces echitabil. In practica, din pacate, acestea nu au fost puse in aplicare intr-un mod adecvat sau coerent.


Ne straduim sa consolidam calitatea justitiei penale pe teritoriul UE, pentru a inlatura erorile judiciare si pentru ca oamenii sa fie tratati in mod echitabil.


Cum va putea noua directiva sa asigure procese mai echitabile?


Directiva spune ca daca devii suspect, esti arestat, interogat sau judecat si nu intelegi limba tarii in care esti arestat, ai dreptul la interpretarea si traducerea audierilor, interogatoriilor, intalnirilor cu avocatul, in anumite conditii [...] In linii mari, vei fi pus pe picior de egalitate cu un localnic sau cu cineva care intelege o limba locala.


Justitia este cu atat mai eficienta cu cat deciziile luate sunt de calitate . Daca toti am avea incredere in toate sistemele noastre de justitie, atunci cooperarea ar creste si am putea prinde mai multi criminali.


Vom limita interpretarea / traducerea la limbile oficiale ale UE? Cum ramane cu limbile minoritare?


Acest lucru va ramane la latitudinea statelor membre. Ne-ar fi imposibil sa intocmim o lista cu limbile care trebuie sa fie acoperite. Statele membre trebuie sa asigure interpretarea si traducerea oricarei persoane care este urmarita penal si care nu intelege sau nu vorbeste limba in care se desfasoara procedura penala.


Cine va acoperi costurile de interpretare / traducere?


Statele membre; am avut o dezbatere aprinsa cu privire la cerintele, criteriile si situatia in care aceste masuri trebuie aplicate. Unii considera ca acestea vor fi costisitoare si ca traim intr-o perioada mai dificila; raspunsul meu ramane da, insa trebuie sa folosim mai eficient bugetele privind justitia penala.


Justitia buna este justitia eficienta. Vrem justitie de calitate, mai degraba decat justitie fara valoare . Justitia fara valoare nu este justitie.





Citeşte mai multe despre:    Proces penal    Sarah Ludford    Justitie    CEDO    Inculpati    Procese echitabile    Uniunea Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Art. 282 alin. (2) CPP ref. la invocarea nulitatii relative in procesul penal a fost declarat neconstitutional
20 Sep 2017 | 2575

Art. 3 alin. 3 din Codul de procedura penala referitor la compatibilitatea exercitarii functiilor judiciare declarat neconstitutional
20 Jul 2015 | 3915

Aparitie editoriala: Procedura penala. Partea generala Noul Cod de procedura penala
01 Apr 2014 | 1909

RIL promovat: Recunoasterea vinovatiei in cazul infractiunilor care se pedepsesc cu detentiunea pe viata
22 Jul 2013 | 2741

In fiecare an exista peste 8 milioane de proceduri penale in UE. Perspective privind dreptul la informare in cadrul procedurilor penale
16 Nov 2011 | 2449

Jud. Cristi Danilet. Jurnal SUA (8): Justitia in Michigan
23 Aug 2011 | 4173



Articole Juridice

Manevrarea echipamentului de catre persoane neautorizate. Lipsa instructajului SSM. Acordarea de daune morale salariatului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Poate fi obligat Statul Roman la plata cheltuielilor de judecata efectuate de inculpatul achitat pentru ca fapta penala nu exista?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

ICCJ. Contestatie decizie incetare contract individual de munca. Insolventa. Suspendare de drept
Sursa: Avocat Lacatus Igor

Jurisprudenţă

Raspundere civila delictuala. Despagubiri solicitate de catre victima unui accident rutier
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 202 din 29 ianuarie 2020

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: In ipoteza renuntarii la urmarirea penala fata de un minor care a implinit varsta de 16 ani poate fi dispusa fata de acesta obligatia prestarii unei munci neremunerate in folosul comunitatii.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia nr. 282/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 22 alin. (3) din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei