Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Sanatatii optimizeaza Legea Farmaciei

Ministerul Sanatatii optimizeaza Legea Farmaciei

  Publicat: 18 Nov 2010       1922 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
CSEKE Attila, ministrul Sanatatii a prezentat, astazi, proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii Farmaciei nr. 266/2008

1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Decizia de neparticipare este o scutire acordata unei tari care nu doreste sa se alature celorlalte state membre ale Uniunii intr-un anumit domeniu al cooperarii comunitare, ca mod de evitare a unui impas general.
A fost conducatorul hunilor (intre anii 434 si 453), populatie care se asezase in Panonia. Hunii reusisera, in acea perioada, sa supuna atat populatia romanica din fosta provincie Panonia, cat si o serie de populatii migratoare, precum ostrogotii, alanii, gepizii etc.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
(Authorized shares) Numarul maxim de actiuni dintr-o anumita clasa pe care o companie il poate emite legal, conform prevederilor din statut.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen sinonim cu arestarea preventiva,
A fost conducatorul hunilor (intre anii 434 si 453), populatie care se asezase in Panonia. Hunii reusisera, in acea perioada, sa supuna atat populatia romanica din fosta provincie Panonia, cat si o serie de populatii migratoare, precum ostrogotii, alanii, gepizii etc.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
(Basis) Pretul de cumparare a unui anumit activ, ajustat pentru anumite evenimente cum ar fi acordarea dividendelor in actiuni.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.

a€śModificarea Legii Farmaciei reprezinta o necesitate avand in vedere ca la sfarsitul acestui an inceteaza aplicabilitatea criteriului demografic privind infiintarea farmaciilor comunitare. Renuntarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fara limita a farmaciilor comunitare, iar, in prezent, in Romania exista un numar suficient de farmacii prin care se asigura aprovizionarea cu medicamente a populatiei. Mai mult, daca eliminam acest criteriu exista pericolul transferului farmaciilor din mediul rural in cel urbana€ť, a declarat ministrul Sanatatii intr-o conferinta de presa.

Noua Lege a Farmaciei prevede ca infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban sa se realizeze in functie de numarul de locuitori si la o distanta de minimum 500m de o alta farmacie comunitara.

De asemenea, in noua forma a Legii, s-a eliminat exceptia infiintarii farmaciilor in centrecomerciale, gari si aerogari. Prin exceptie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unitati farmaceutice doar pe o raza de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenta sauUPU, cu conditia ca farmacia sa aiba orar permanent.

O alta prevedere importanta care a fost introdusa in lege este aceea a serviciului de permanenta in unitatile farmaceutice.

Asigurarea asistentei farmaceutice permanente a populatiei este obligatorie pentru minim o farmacie in localitatile cu cel putin 20 000 locuitori. Metolologia de functionare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania in termen de 60 de zile de la adoptarea Legii.

a€śVreau sa va dau cateva exemple care justifica aceasta decizie . In judete ca Ilfov, Bistrita -Nasaud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomita nu exista nicio farmacie cu program permanent, in timp ce in judete ca Brasov, Galati, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caras Severin exista doar o farmacie cu program permanenta€ť, a declarat ministrul CSEKE Attila.

Mai mult, conform noilor prevederi o farmacie va putea fi infiintata si va functiona ca osocietate comerciala, in care farmacistul este asociat unic sau este in asociatii de farmacisti care detin cel putin 51% din actiuni .

a€žIn acest fel, vom readuce farmacia in mainilefarmacistului. Numai cand unitatea farmaceutica va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceuticea unitatii respectivea€ť, a spus ministrul Sanatatii.

In 19 mai 2009, Curtea de Justitie din Luxembourg, care s-a pronuntat in cauzele C-531/106 si C-171/07, privind detinerea si administrarea unei farmacii numai de catre farmacisti, a decis ca fiecare stat membru poate adopta masuri care sa diminueze, cat mai mult posibil, riscul pentru sanatatea publica, inclusiv riscul pentru o aprovizionare sigura si de calitate a populatiei cu medicamente.

a€śVrem sa ne asiguram ca farmaciile nu devin niste societati comerciale care urmaresc doar profit. Sigur ca si un farmacist are ca obiectiv obtinereade profit. Dar, in calitate de farmacist profesionist, nu va administra farmacia in scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectiva profesionalaa€ť, a adaugat ministrul CSEKE Attila.

O alta prevedere importanta este aceea care se refera la functia de farmacist-sef. Daca pana in prezent farmacistul a€“sef, conducea unitatea doar in baza unui certificat de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-sef, doar farmacistul care va face dovada unei experiente de cel putin 2 ani in profesie. Acesta va avea dreptul de a conduce o singura unitate farmaceutica in care are si norma de baza .

In noua Lege exista doua alte importante prevederi, in premiera:

Va fi interzisa vanzarea pe internet a medicamentelor de catre farmaciile comunitare. Masura urmareste realizarea calitatii actului farmaceutic.

De asemenea, farmaciile si drogheriile vor fi obligate sa primeasca de la pacienti medicamentele expirate pentru a fi distruse in conditiile legii.

Nerespectarea acestor prevederi reprezinta contraventii si vor fi sanctionate, conform prevederilor legale.Citeşte mai multe despre:    Ministerul Sanatatii    Legea Farmaciei    Legea 266/2008

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Aplicarea unitara a prevederilor referitoare la acordarea zilelor libere pentru parintii din familiile monoparentale care isi supravegheaza copiii
15 Mar 2021 | 760

Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordine au demarat o verificare a conditiilor in care mai multe persoane care au beneficiat de somaj tehnic
12 Jul 2020 | 960

25 milioane lei pentru finantarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii si combaterea epidemiei de SARS-COV-2
28 Mar 2020 | 669

Recomandari catre angajatori in scopul prevenirii raspandirii infectarii cu coronavirus
11 Mar 2020 | 2043

Consiliul Concurentei a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania SRL pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania
23 Jan 2020 | 606

30 octombrie a fost declarata Ziua pacientului cu arsuri
11 Oct 2019 | 509Articole Juridice

Dreptul cetatenilor UE inactivi din punct de vedere economic de a fi afiliati la sistemul public de asigurari de sanatate al statului membru gazda
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Recunoasterea si aplicarea sporului pentru conditii de munca in domeniul sanatatii si asistentei sociale. Dispozitii legale incidente si paralizante
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Riscul persoanelor care comercializeaza produse expirate sau fara documente
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Cauza TATU revine in dezbaterea profesionistilor in drept
Sursa: EuroAvocatura.ro - Avocat dr. Razvan Viorescu

Jurisprudenţă

Indemnizatie de concediu de odihna. Stabilirea prin luarea in considerare a sporului pentru conditii deosebite de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 254/14.07.2020

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018

Competenta este atrasa de obiect, iar nu de catre partile atrase in proces de catre reclamant sau de catre natura drepturilor care se pot naste ulterior in patrimoniul reclamantului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 14 din data de 10 ianuarie 2020

In cazul in care paguba a fost produsa de mai multi salariati este necesara chemarea in judecata a tuturor angajatilor responsabili de producerea prejudiciului produs
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti- Decizia civila nr. 2469 din data de 07 Mai 2019