Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Noul cod al muncii: Sarcina probei in litigii ar putea reveni reclamantului

Noul cod al muncii: Sarcina probei in litigii ar putea reveni reclamantului

  Publicat: 08 Dec 2010       2868 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Adoptarea unor reglementari mai flexibile pe piata muncii ar putea duce la crearea pe termen scurt a 90.000 de locuri de munca noi, sustin investitorii straini, care propun, printre altele, eliminarea contractului colectiv la nivel de ramura.

Obligatie ce revine partilor dintr-un proces de a face dovada imprejurarilor, faptelor, afirmatiilor, sustinerilor pe care isi intemeiaza pretentiile ori apararile prezentate in fata organului de jurisdictie.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Obligatie ce revine partilor dintr-un proces de a face dovada imprejurarilor, faptelor, afirmatiilor, sustinerilor pe care isi intemeiaza pretentiile ori apararile prezentate in fata organului de jurisdictie.
Carta drepturilor sociale fundamentale ale lucratorilor, denumita si Carta Sociala, a fost adoptata in 1989 sub forma unei declaratii a tuturor statelor membre cu exceptia Marii Britanii. Documentul este considerat un instrument politic care contine "obligatiile morale" al caror obiect este garantarea respectarii anumitor drepturi sociale in statele respective. Aceste drepturi se refera in primul rand la piata muncii, la pregatirea profesionala, la egalitatea de sanse si la mediul de munca.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
A fost promulgat la 11.09.1865
Subdiviziune a clasificatiei cheltuielilor din bugetul unui proiect functie de caracterul economic al operatiunilor respective (salarii, echipamente etc.), indiferent de activitatea la care se refera.
Munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care, din dispozitia agentului de munca temporara presteaza munca in favoarea unui utilizator.

Pe de alta parte, prelungirea perioadei de proba si cresterea rolului contractelor de munca temporare fac ca salariatii sa se teama de posibile abuzuri din partea angajatorilor.


O alta modificare ce starneste multe discutii este cea referitoare la sarcina probei in conflictele de munca . Daca pana acum aceasta revenea angajatoAA­rului, proiectul de modificare prevede ca sarcina probei in conflictele de munca revine reclamantului. ``Acesta este cel mai grav aspect. Se incalca Articolul 6 din Carta Sociala Europeana, care a fost ratificata si de Romania. Prin aceasta modificare este afectat dreptul la apaAA­rare, care este si un drept constitutional. Este grav si ca dispar reglementarile referitoare la dreptul la greva, era norAA­mal ca acestea sa ramana in Codul Muncii``, a adaugat Athanasiu.


Alte prevederi din cuprinsul proiectului de cod al muncii  • Perioada de proba poate fi prelunAA­gita la 45 de zile (de la 30) pentru functii de executie si la 120 de zile (de la 90) pentru functii de conA­ducere.

  • Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta fara niciciun preaviz, potrivit proiectul de modiAA­ficare a Codului Muncii.

  • Abrogarea articolului potrivit caA­ruia angajarea succeAA­siva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post este interzisa. Astfel, angajatorul se poate folosi foarte usor de serviciile unei persoane aflate in proba si, la sfarsit, sa-i multumeasca pentru colaborare. Actualul Cod al Muncii era favorabil muncitorilor necalificati si prevedea pentru acestia o periAA­oada de proba cu caracter excepAA­tional, de maximum cinci zile lucraA­toare. Prin noul proiect se doreste si eliminarea acestui articol .

  • O alta prevedere actuala care ar putea fi abrogata este cea referitoare la faptul ca angajatorul care a disAA­pus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munAA­ca ale salariatilor concediati timp de noua luni de la data conceAA­dierii acestora.

  • Marirea perioadei de la 24 de luni la 36 de luni pentru contractele indiAA­viduale de munca pe durata deterAA­minata si marirea perioadei miAA­siunii de munca temporara de la 12 luni la 24 de luni.

  • Munca suplimentara se compenAA­seaAA­za prin ore libere platite in urmaAA­toarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, nu in 30 de zile, cum stabileste legislatia in vigoare.

  • Fisa postului va fi, de asemenea, obliA­gatorie.

  • Noul Cod al Muncii ar putea introAA­duce si criterii de performanta a angajatilor.Citeşte mai multe despre:    Timpul de munca    Proiect    Noul cod al muncii    Codul muncii modificat    Codul muncii 2010    Codul muncii 2011    Performanta individuala    Contract individual de munca

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) a fost recunocuta ca fiind de utilitate publica
25 May 2020 | 69

[CUM A FOST] UpDate Work (I): Carantina si forta majora. Impactul asupra relatiilor de munca
13 Apr 2020 | 1325

25 milioane lei pentru finantarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii si combaterea epidemiei de SARS-COV-2
28 Mar 2020 | 378

Agenda sedintei Guvernului Romaniei din 26 martie 2020
26 Mar 2020 | 378

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in sedinta din 18 martie 2020
19 Mar 2020 | 478

Parlamentul a adoptat legea prin care parintii primesc zile libere cand scolile sunt inchise
12 Mar 2020 | 1221Articole Juridice

Sinteze curs de dreptul muncii. Ghidul salariatului si Ghidul angajatorului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca!
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Deplasarile in interes de serviciu. Timpul de munca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Prin faptul ca judecatorul fondului a apreciat culpa ambelor parti in savarsirea neregulii nu este de natura sa se admita intrunirea ipotezei existentei unor motive contradictorii in cuprinsul sentintei
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1702/2019

Analiza modului de individualizare a masurii disciplinare este de esenta controlului de legalitate, jurisdictia muncii neputand sa se rezume doar la aspectele formale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 416/2017, in sedinta publica din 27 ianuarie 2017

Legea nr. 284/2010 nu a fost aplicabila contractelor incheiate anterior adoptarii sale, in virtutea principiului neretroactivitatii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov Sectia Civila, Decizia civila nr. 231/2017, in sedinta publica din 06 februarie 2017

Conditiile grele de lucru la care a facut referire expertul cu privire la activitatea generala nu pot constitui un argument suficient pentru incadrarea in grupa I de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Ploiesti Sectia I Civila, Decizia nr. 114/2017, in sedinta publica din 18 ianuarie 2017