In acord cu dispozitiile cuprinse in Regulamentul privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar si in Regulamentul de Ordine Interioara a Spitalului, stabilirea graficul de lucru este atributul exclusiv al angajatorului. solicitarea reclamantei de obligare a angajatorului la intocmirea graficului de lucru astfel incat aceasta sa aiba program turnus este lipsita de temei legal.
Examinand probele cauzei in raport de motivele de apel invocate, apararile intimatei si dispozitiile legale aplicabile si hotararea apelata, Curtea de apel constata ca reclamanta P.M. a solicitat, in contradictoriu cu paratul Spitalul Clinic, obligarea sa intocmeasca graficul de lucru al sectiei in care lucreaza, astfel incat sa aiba programul de lucru in conformitate cu art. H, punct 1, lit. a) din Contractul individual de munca nr. 57/01.12.2010 - adica program turnus, sa plateasca despagubiri reprezentand diferenta de drepturi salariale dintre salariul acordat si cel care i s-a fi cuvenit daca nu i s-ar fi modificat contractul de munca si plata cheltuielilor de judecata .
Instanta de fond a admis actiunea formulata retinand in esenta faptul ca angajatorul a modificat timpul de munca al reclamantei si ca urmare a modificarii acestuia si salariul reclamantei.
Retine instanta de apel faptul ca reclamanta este angajata paratului Spitalul Clinic conform contractului individual de munca inregistrat sub nr. 57/01.12.2010 in registrul general de evidenta a salariatilor, in functia de asistent medical cu o durata a muncii: norma intreaga durata timpului de lucru fiind de 8 ore pe zi/40 de ore pe saptamana, iar repartizarea programului de lucru se face in program turnus cu mentiunea ca programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern sau a contractului colectiv de munca .
Potrivit disp. art. 41 din Codul muncii: ``(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. (2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod. (3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: a) durata contractului; b) locul muncii; c) felul muncii; d) conditiile de munca; e) salariul; f) timpul de munca si timpul de odihna``
Potrivit disp. art. 17 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, atat in privinta continutului sau legal (durata contractului, locul muncii, felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca, timpul de odihna, atributiile postului stabilite prin fisa de post; perioada de proba, termenul de preaviz), cat si referitor la partea sa conventionala (clauza de formare profesionala, clauza de neconcurenta, clauza de mobilitate, clauza de confidentialitate, clauza de obiectiv etc.). Acordul partilor se manifesta sub forma unui act aditional la contractul individual de munca .
Potrivit dispozitiilor art. 39 din Codul muncii salariatul are obligatia de a realiza, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului, obligatia de a respecta disciplina muncii (disciplina muncii reprezinta o obligatie juridica in sensul ca insumeaza si rezuma, in esenta, totalitatea indatoririlor de serviciu asumate de persoana respectiva prin incheierea contractului individual de munca), de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca si contractul individual de munca iar conform art. 40 Codul muncii angajatorul are dreptul de a stabili organizarea si functionarea unitatii, de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii precum si dreptul de a exercita controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu, de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si de a aplica sanctiunile corespunzatoare potrivit legii.
Retine instanta de apel ca ceea ce sustine in esenta reclamanta este revenirea la programul turnus respectiv la modalitatea anterioara de repartizare a timpului de lucru.
In acord cu disp art. 111 din Codul muncii: ``Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Directiva 88 CE a Parlamentului European si a Consiliului din data de 4 noiembrie 2003, capitolul I, art. 2, pct. 1 stabileste ca ``timp de lucru`` este orice perioada in care lucratorul se afla la locul de munca, la dispozitia angajatorului si isi exercita activitatea sau functiile, in conformitate cu legislatiile si/sau practicile nationale. Art. 112 din Codul muncii, prevede ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, iar art. 113 reglementeaza repartizarea timpului de munca stabilind ca repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu doua zile de repaus . In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Potrivit art. 9 din Ordinul nr. 870/1 iulie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar: ``(1) Asistentii medicali, indiferent de nivelul studiilor, precum si personalul sanitar mediu, incadrati in unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, au program de 8 ore zilnic, in program continuu sau divizat, in acelasi loc de munca sau in locuri de munca diferite. (a��) Art. 13 - (1) In unitatile publice din sectorul sanitar personalul de la locurile de munca in care activitatea se desfasoara fara intrerupere - 3 ture - si care are program de 8 ore zilnic, in raport cu necesitatile asistentei medicale, poate lucra prin rotatie in ture de 8 ore cu 16 ore libere sau 12 ore cu 24 de ore libere. (2) Personalul sanitar mediu si personalul auxiliar sanitar incadrat in structurile de primire urgente - unitate de primire urgente sau compartiment de primire urgente - desfasoara activitate in 3 ture. (3) Personalul din unitatile publice cu paturi din sectorul sanitar, care lucreaza in locurile de munca unde activitatea se desfasoara in 3 ture, pentru a beneficia de sporul prevazut pentru activitatea desfasurata in 3 ture are obligatia de a presta lunar un numar egal de zile in tura a 2-a si tura a 3-a. Numarul de zile in care isi desfasoara activitatea in tura a 2-a si a 3-a va fi stabilit de consiliul de administratie al fiecarei unitati publice sanitare, pe baza de grafice lunare, in asa fel incat sa se asigure continuitatea activitatii. (4) Prin graficele lunare de activitate intocmite anticipat pentru o luna, pe locuri de munca, se stabileste:
a) numarul de personal pe fiecare tura in raport cu nevoile asistentei medicale; b) 22 rotatia pe ture a personalului; c) intervalul legal dintre doua zile consecutive de lucru.
(5) Graficele lunare de activitate, pe locuri de munca, se intocmesc de seful de compartiment, se aproba de conducerea unitatii si se afiseaza la loc vizibil sau accesibil pentru tot personalul .``
De asemenea, retine instanta de apel ca Regulamentul de Ordine Interioara al
Spitalului Clinic prevede pentru personalul mediu sanitar din sectiile si compartimentele cu paturi, bloc operator , bloc nasteri faptul ca programul de lucru va fi stabilit prin graficul de lucru intocmit de asistenta-sefa din fiecare sectie si avizat de seful de sectie, directorul de ingrijiri si manager. Programul de lucru va fi: in sistem turnus, prima tura 7.00 - 19.00, a doua tura 19.00 7.00, tura de 8 ore program 7.00-15.00.
In raport de aceste dispozitii legale retine instanta de apel ca in cazul reclamantei nu s-a procedat la modificarea unilaterala a contractului de munca in privinta timpului de lucru, ci modificarea a vizat exclusiv repartizarea timpului de lucru, angajatorul dispunand ca repartizarea timpului de lucru a reclamantei sa aiba loc potrivit regulii instituite de codul muncii, in mod egal cinci zile pe saptamana.
Stabilind modul de repartizare a timpului de munca angajatorul nu a modificat contractul individual de munca al reclamantei, in sensul art. 40 alin 3 din Codul muncii, ci a procedat la organizarea modului de desfasurare programului de lucru, fixand intervalul orar in care salariatul isi desfasoara activitatea in cadrul sectiei, durata timpului de munca ca intindere a ramas aceeasi ca in contractul de munca .
In conditiile in care in acord cu dispozitiile cuprinse in Regulamentul privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar si in Regulamentul de Ordine Interioara a Spitalului stabilirea graficul de lucru este atributul exclusiv al angajatorului, solicitarea reclamantei de obligare a angajatorului la intocmirea graficului de lucru astfel incat aceasta sa aiba program turnus este lipsita de temei legal.
Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale Sursa: MCP avocati
Punctele de stabilitate in Noua lege a pensiilor. Clarificari si Reglementari Sursa: MCP avocati
Cand si cum se acorda daune morale in litigiile de munca? Sursa: MCP avocati
OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...
OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...