din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2150 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » MS propune autoritatilor locale sa repartizeze minim 3 la suta din bugetul local pentru unitatile sanitare pe care le-au preluat anul trecut

MS propune autoritatilor locale sa repartizeze minim 3 la suta din bugetul local pentru unitatile sanitare pe care le-au preluat anul trecut

  Publicat: 11 Jan 2011       1469 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Art. 30 C.Fam.: bunurile dobandite in timpul casatoriei intra sub incidenta comunitatii de bunuri - se prezuma ca sunt bunuri comune.
�Solicit autoritatilor locale ca, acum, la inceput de an, cand sunt aprobate si repartizate bugetele locale, sa aloce cel putin 3% din fonduri pentru unitatile sanitare preluate. Autoritatile locale trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa constientizeze ca au obligatia de a se implica in gestionarea sistemului sanitar la nivel de comunitate .

A fost conducatorul hunilor (intre anii 434 si 453), populatie care se asezase in Panonia. Hunii reusisera, in acea perioada, sa supuna atat populatia romanica din fosta provincie Panonia, cat si o serie de populatii migratoare, precum ostrogotii, alanii, gepizii etc.
Transferul de competente administrative si financiare de la nivelul administratiei publice centrale la nivelul administratiei publice din unitatile administrativ-teritoriale, impreuna cu resursele financiare necesare exercitarii acestora.
Parte a globului pamantesc delimitata prin frontiera de stat, cuprinzand solul, subsolul, apele si coloana aeriana de deasupra solului si apelor, asupra careia se exercita suveranitatea exclusiva a unui stat.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.


Au trecut 6 luni de la descentralizare, autoritatile locale au putut sa se implice administrativ si cred ca este timpul sa se implice si financiar. Descentralizarea inseamna nu numai fonduri de la Bucuresti, ci si fonduri de la nivel local``, a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.


Incepand din acest an, autoritatile locale vor avea un mare avantaj in gestionarea unitatilor sanitare pe care le-au preluat deoarece Ministerul Sanatatii a luat masuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial, astfel incat mai multe fonduri sa ramana in teritoriu . In acest sens, un procent de 60% din contributiile persoanelor fizice si juridice colectate la Fondul National Unic de Sanatate intr-un judet va reveni acelui judet.


Mai mult, incepand din luna ianuarie, casele de asigurari de sanatate nu vor mai deconta cheltuielile de personal care depasesc nivelul de 70% din totalul cheltuielilor spitalelor. In acest fel, bugetele unitatilor sanitare vor putea fi echilibrate si cheltuite mai eficient.


In anul 2010, din cele 435 unitati sanitare publice, au fost transferate catre autoritatile locale un numar de 370 unitati. Au ramas in reteaua Ministerului Sanatatii, unitati sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie si spitale monospecialitate.




Citeşte mai multe despre:    Spitale    Descentralizare    Ministerul Sanatatii    Fondul National Unic de Sanatate

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Activitatea de revizuire medicala a pensionarilor de invaliditate va fi suspendata incepand cu data de 16.03.2020
18 Mar 2020 | 805

Masuri privind suspendarea cursurilor din toate unitatile de invatamant preuniversitar
11 Mar 2020 | 1191

Codul Fiscal stabileste scutiri de impozit pentru copiii persoanelor persecutate din motive etnice in perioada 1940-1945
23 Oct 2019 | 2519

RIL: locurile de munca ale personalului din serviciile de anatomie si prosectura si ale personalului disciplinelor universitare de anatomie - incadrate ex lege in categoria locurilor de munca in conditii deosebite
15 Oct 2019 | 1443

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 27 august 2019
01 Sep 2019 | 1157

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 3 iulie 2019
03 Jul 2019 | 1241



Articole Juridice

Deconcentrarea administrativa � principiu al administratiei publice in Codul Administrativ. Serviciile publice deconcentrate (VI)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Autonomia locala. Principiu al administratiei publice in Noul Codul Administrativ (IV)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Descentralizarea in Noul Cod Administrativ. Principiu si componenta esentiale in desfasurarea activitatilor administrative (III)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Conditiile legale necesare functionarii cluburilor si localurilor (constructii aglomerate)
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Functionari publici cu statut special. Dreptul la decontarea biletelor de calatorie cu avionul in afara teritoriului Romaniei. Procedura de aprobare a dreptului de decontare. Principiul teritorialitatii aplicarii legii civile
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 265/10 martie 2021

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018

Nelegalitatea retinerilor salariale operate in temeiul unui contract colectiv de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Braila, Sentinta Civila nr. 297 din 06.05.2019