Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Functionar cu atributii de control in cadrul RAR cercetat penal pentru luare de mita in forma continuata

Functionar cu atributii de control in cadrul RAR cercetat penal pentru luare de mita in forma continuata

  Publicat: 25 Jan 2011       1969 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul Teritorial Oradea efectueaza cercetari penale fata de inculpatul DOMOCOS MIHAI, functionar cu atributii de control in cadrul Registrului Auto Roman (R.A.R.) - Reprezentanta Bihor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita in forma continuata.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Denumire data monedei unice europene.
Se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri.
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa.Arestare preventiva,
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Act normativ care cuprinde principiile si reglementarile referitoare la relatiile sociale avand ca obiect vanzarea si cumpararea marfurilor.
Reprezinta respectarea de catre autoritatile administratiei publice a obligatiei de a informa cu privire la modul de stabilire a activitatilor componente si a obiectivelor,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2010 - 2011, inculpatul Domocos Mihai, in calitate de functionar cu atributii de control in cadrul Registrului Auto Roman - Reprezentanta Bihor, a pretins si primit diferite sume de bani de la mai multe persoane, in vederea programarii imediate pentru verificare a autovehiculelor la R.A.R. Bihor, a verificarii si omologarii acestora in vederea inmatricularii in circulatie, prin eludarea totala sau partiala a taxei de poluare (taxa de prima inmatriculare). Eludarea taxei de poluare se realiza prin inmatricularea unor autovehicule pe numele unor persoane cu handicap care sunt scutite, prin lege, de plata unei astfel de taxe.
La data de 20 ianuarie 2011, inculpatul Domocos Mihai a fost surprins in flagrant dupa ce a primit de la un denuntator suma de 100 euro pentru a-l sprijini sa omologheze un autoturism in regim de urgenta si cu plata unei taxe de poluare mai mici, cat si pentru a-l ajuta pe denuntator sa omologheze in mod fraudulos un alt autovehicul pe numele unei persoane cu handicap cu consecinta inmatricularii fara plata acestei taxe.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. - Directia Generala Anticoruptie.

Inculpatului Domocas Mihai i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 20 ianuarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 21 ianuarie 2011, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventiva a inculpatului Domocas Mihai pe o perioada de 15 zile . Fata de aceasta decizie, Directia Nationala Anticoruptie a declarat recurs.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Luare de mita    Registrul Auto Roman    Taxa de poluare    Taxa de prima inmatriculare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Actele normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 14 mai 2019
15 May 2019 | 603

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 1835

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept - art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000
04 Mar 2017 | 1067

ICCJ. Decizie privind infractiunea de luare de mita - art. 7 alin. (1) din Legea nr. 78/2000
28 Jan 2017 | 1072

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, avand ca obiect infractiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decat cele deja mediatizate
11 Jan 2017 | 2124

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 1619Articole Juridice

Cardurile de tahograf in transporturile rutiere
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Infractiunile de coruptie in Noul Cod Penal (art. 288 - 294)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Procedura obtinerii autorizatiei de functionare a unui Service auto
Sursa: EuroAvocatura.ro

Procedura pentru obtinerea autorizarii unei Statii de inspectie tehnica auto conform RNTR-1
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Plata de despagubiri salariatului in cazul suspendarii contractului de munca. Principiul raspunderii civile contractuale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2351/2019

Termenul de contestare a deciziei prin care s-a dispus suspendare a contractului individual de munca.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BRASOV - Decizia civila nr. 897/26.06.2019

Decizia CCR 279/17.06.2015 nu este aplicabila atunci cand decizia de suspendare fost consolidata prin trimiterea in judecata a salariatului pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov - Decizia civila nr. 897/26.06.2019

Lipsa caracterului penal al faptei, raportata la valoarea derizorie a folosului obtinut
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 29/RC/2020