din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3652 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CCR: Hotararile Senatului privind validarea membrilor in CSM sunt neconstitutionale. Se vor relua alegerile pentru CSM?

CCR: Hotararile Senatului privind validarea membrilor in CSM sunt neconstitutionale. Se vor relua alegerile pentru CSM?

  Publicat: 26 Jan 2011       1714 citiri       Sursa: Agerpres  


Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, miercuri, ca hotararile Senatului privind validarea membrilor in CSM sunt neconstitutionale, dupa ce a admis sesizarile PDL.

Consiliul Economic si Social este institutia publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita in scopul realizarii dialogului social la nivel national.
Reprezinta orice abatere de la legalitate, regularitate si conformitate, precum si orice nerespectare a prevederilor memorandumurilor de finantare, memorandumurilor de intelegere, acordurilor de finantare privind asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei de Comunitatea Europeana,
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Desemneaza situatia in care un membru al completului de judecata este oprit, in cazurile expres prevazute de lege, sa participe la solutionarea unui anumit litigiu.
Balan Angela-Mihaela - membru al Parlamentului Romaniei.
Traian Basescu, politician roman, s-a nascut in data de 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judetul Constanta.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.

Judecatorii CCR au declarat ca fiind neconstitutionale si hotararea Senatului de validare a listei cu magistratii alesi in CSM din partea adunarilor generale ale magistratilor, precum si cea privind alegerea reprezentantilor din partea societatii civile in Consiliul .

Decizia CCR de marti a fost luata cu majoritate de voturi.

Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie, urmand sa fie transmisa Senatului.

Judecatorii CCR au reluat, marti, discutiile privind contestatiile Partidului Democrat Liberal impotriva hotararilor Senatului prin care a fost validata lista magistratilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii, precum si alegerea reprezentantilor din partea societatii civile, dupa ce saptamana trecuta a amanat dezbaterea sesizarilor.

Senatul a validat, pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi ``pentru`` si 60 ``impotriva``, lista magistratilor alesi membri ai CSM. Atunci, intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie disputa a fost daca va fi supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PDL, o "lista scurta".

Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Radulescu, declara ca nu poate fi supusa votului intreaga lista intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane care, desi au avut un mandat in CSM, candideaza pentru al doilea.

De asemenea, PDL arata ca mai exista o alta neregula in demersul alegerii magistratilor care vor face parte din CSM: pe langa cei trei care candideaza pentru un nou mandat, Consiliul ar fi trebuit sa transmita Senatului si candidaturile altor trei magistrati care sunt intr-un mandat de inlocuire.

Pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine ``Dimitrie Cantemir``, Corina Dumitrescu, si directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, au fost alesi de Senat ca reprezentanti ai societatii civile in CSM.

Grupul parlamentar PDL din Senat, prin intermediul senatorului Iulian Urban si al liderului de grup, Cristian Radulescu, a sustinut ca procedura de selectie trebuie reluata in sesiunea parlamentara urmatoare, dupa ce, cu exceptia lui Dumitrescu, candidatii nu au intrunit jumatate plus unu din votul senatorilor prezenti.

De cealalta parte, opozitia a sustinut necesitatea organizarii unui al doilea tur de scrutin, presedintele Comisiei juridice, social-democratul Toni Grebla, si senatorul PSD Miron Mitrea invocand legea si cutumele parlamentare.

In cel de-al doilea tur de scrutin, Victor Alistar a obtinut 57 de voturi pentru, 51 impotriva si 3 abtineri, iar Maria Cristina Ana 46 de voturi pentru, 60 impotriva si 6 abtineri.

Tot in cazul lui Victor Alistar, Agentia Nationala de Integritate a trimis o adresa Senatului in care se arata ca acesta nu poate ocupa o functie sau o demnitate publica timp de trei ani, dupa ce in 2009 a primit verdict de incompatibilitate.

Pe 7 ianuarie, noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii s-au intrunit in sedinta de constituire, ocazie cu care si-au ales presedintele si vicepresedintele pentru un mandat de un an, respectiv Horatius Dumbrava si George Balan .

Anterior, presedintele Traian Basescu a adresat Consiliului rugamintea de a amana alegerea conducerii noului CSM pana cand Curtea Constitutionala a Romaniei se va pronunta asupra celor doua contestatii.

Si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis atunci catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si catre CSM solicitarea de amanare a sedintei de constituire a Consiliului. Ministerul mentiona ca propunerea de amanare a sedintei de constituire a CSM pana dupa data pronuntarii deciziei Curtii Constitutionale justifica interesul de a asigura credibilitate justitiei romane in spatiul intern si european.



Citeşte mai multe despre:    Curtea Constitutionala    Alegeri CSM    Inalta Curte de Casatie si Justitie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CCR: Sanctionarea cu revocarea din functie a Avocatului Poporului trebuie sa aiba la baza criterii obiective
30 Jun 2021 | 1093

CCR: Convertirea dreptului de folosinta in drept de proprietate in cazul cetatenilor straini si apatrizilor
17 Jun 2020 | 2081

[CUM A FOST] UpDate Work (IV): Reorganizarea activitatii angajatorilor impusa de criza CoVID-19
29 Apr 2020 | 2053

Un alt Cod administrativ al Romaniei a fost propus in Senat pentru dezbatere
02 Nov 2019 | 1500

CCR: decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi "pe baza de abonament" - neconstitutionala
19 Oct 2019 | 1054

CCR: dispozitiile art. 62 alin. (1) si (3) din Legea notarilor publici (in forma anterioara) sunt neconstitutionale
09 Oct 2019 | 1320



Articole Juridice

Nelegalitatea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate conform O.U.G. nr. 129/2021
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Dialogurile MCP � Oportunitatea reorganizarii angajatorului vs. Legalitarea concedierii salariatilor
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Temeinicia concedierii care in aparenta nu are la baza motive care tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021