din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1935 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisarul UE pentru justitie solicita cresterea numarului femeilor care fac parte din consiliile de administratie

Comisarul UE pentru justitie solicita cresterea numarului femeilor care fac parte din consiliile de administratie

  Publicat: 01 Mar 2011       1919 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisarul UE pentru justitie, Viviane Reding, se intalneste cu lideri ai mediului de afaceri european pentru a solicita cresterea numarului femeilor care fac parte din consiliile de administratie

Barbat Vasile - membru al Parlamentului Romaniei.
Reprezinta creantele fata de clientii incerti, rau platnici, dubiosi sau aflati in litigiu.
Piata special organizata de catre stat, intreprinzatori sau asociatii particulare si mixte,in cadrul carora se pot incheia
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Reprezinta un mijloc de proba scris ce trebuie sa cuprinda mentiunile necesare si sa aiba forma ceruta de lege.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
(Authorized shares) Numarul maxim de actiuni dintr-o anumita clasa pe care o companie il poate emite legal, conform prevederilor din statut.
Piata special organizata de catre stat, intreprinzatori sau asociatii particulare si mixte,in cadrul carora se pot incheia
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Notificare prin care, in cadrul unui raport contractual, creditorul cere expres debitorului sa-si execute obligatia ajunsa la scadenta.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Acea ramura a disciplinei economice consacrata analizei deciziilor de alocare a resurselor monetare in procesele de productie de bunuri sau de servicii,
Infractiune constand in conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fara permis de conducere
(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Circumsatnta atenuanta prevazuta in scetiunea II, cap. V, t. III, art. 73, C. pen., partea generala.

Mediul de afaceri european continua sa fie dominat de barbati: numai unul din 10 membri ai consiliilor de administratie ale celor mai mari societati din Europa sunt femei si in 97% din cazuri presedintele Consiliului de administratie este un barbat . Din studiile efectuate, reiese ca societatile in care numarul femeilor care detin functii superioare de conducere este mai mare au performante mai bune decat cele a caror conducere este exclusiv masculina. Veniturile din exploatare ale acestora sunt mai mari si stiu mai bine sa atraga talentele si sa ii inteleaga pe clienti . Valorificarea la maximum a talentului femeilor europene in randul fortei de munca nu aduce beneficii doar intreprinderilor, ci si economiei si societatii in ansamblul lor. Femeile reprezinta 60% din persoanele cu studii universitare, dar sunt in continuare reprezentate insuficient in posturi care presupun atributii de luare a deciziilor economice. La un summit special convocat astazi la Bruxelles, vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding se va intalni cu presedinti si cu presedinti ai consiliilor de administratie ai unor societati cotate la bursa din 10 tari europene (a se vedea anexa). Vicepresedintele Reding va prezida impreuna cu Gertrude Tumpel-Gugerell, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, reuniunea la care participa liderii mediului de afaceri. Vor discuta despre modul in care poate fi sporit numarul femeilor care ocupa functii superioare de conducere si vor analiza daca pentru a intreprinde cu rapiditate schimbari majore ar trebui sa se recurga la autoreglementare sau la reglementare. Dupa amiaza, serviciile DG Justitie din cadrul Comisiei vor organiza pe aceeasi tema o ``mini audiere`` cu partenerii sociali (a se vedea anexa).


Reuniunea de astazi la care participa Comisia, liderii mediului de afaceri si partenerii sociali reprezinta primul pas spre imbunatatirea echilibrului dintre femei si barbati in consiliile de administratie si la nivel de functii superioare de conducere in cele mai mari societati din Europa . Aceasta problema a fost ridicata initial in septembrie 2010, cand Comisia Europeana, ca urmare a propunerii vicepresedintelui Reding, a afirmat in Strategia pentru egalitatea intre femei si barbati ca ``intentioneaza sa reflecteze la o initiativa cu obiective specifice pentru ameliorarea echilibrului intre femei si barbati in procesul decizional.`` Pe baza noilor cifre publicate astazi, Comisia va avea un schimb de puncte de vedere cu societatile si partenerii sociali pentru a vedea ce masuri au luat si intentioneaza sa ia in viitorul apropiat pentru a imbunatati echilibrul dintre femei si barbati in consiliile de administratie. In urmatoarele 12 luni, Comisia va monitoriza indeaproape progresele inregistrate.


Dupa aceasta perioada, Comisia va analiza necesitatea intreprinderii unor masuri suplimentare.


``Doresc sa transmit un mesaj clar mediului de afaceri european: femeile sunt un atu in mediul de afaceri,`` a afirmat vicepresedintele Reding, comisarul UE pentru justitie. ``Trebuie sa valorificam toate persoanele talentate din societatea noastra pentru a ne asigura ca economia Europei ia avant. Acesta este motivul pentru care dialogul dintre Comisie si partenerii sociali este atat de important. Consider ca autoreglementarea ar putea aduce o schimbare pozitiva daca este credibila si eficace in intreaga Europa . Cu toate acestea, voi reveni asupra acestei chestiuni peste un an. Daca autoreglementarea nu da rezultate, sunt pregatita sa intreprind actiuni suplimentare la nivelul UE.``


Conform noului raport privind echilibrul dintre femei si barbati in structurile de conducere ale societatilor, in medie femeile reprezinta 12% din numarul membrilor consiliilor de administratie ale celor mai mari societati cotate la bursa din intreaga UE si numai 3% din numarul presedintilor consiliilor de administratie (a se vedea anexa). Cifrele variaza de la o tara la alta, in Suedia si Finlanda femeile reprezentand 26% din numarul membrilor consiliilor de administratie, in timp ce in Malta - doar 2%.


Chiar daca progresele privind atingerea unui echilibru rezonabil (40% pentru fiecare sex) au fost lente, unele tari inregistreaza rezultate pozitive. Finlanda, Suedia, Tarile de Jos si Danemarca au introdus coduri de guvernanta a intreprinderilor si/sau carte cu caracter neobligatoriu care au dus la cresterea numarului femeilor in consiliile de administratie. In Norvegia a fost introdusa deja legislatie privind stabilirea de cote, legi similare fiind acum in curs de punere in aplicare in Franta si Spania. Astfel de legi sunt discutate in prezent in Tarile de Jos, Italia si Belgia.


Promovarea unui grad mai mare de egalitate in procesul de luare a deciziilor este unul dintre obiectivele Cartei femeilor, initiativa promovata de presedintele JosA� Manuel Barroso si vicepresedintele Reding in martie 2010. Comisia a dat apoi curs acestor angajamente prin adoptarea unei Strategii privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, in septembrie 2010, pentru urmatorii cinci ani, ce include explorarea unor initiative al caror obiectiv precis este de a spori numarul femeilor care ocupa functii superioare de conducere care presupun atributii de luare a deciziilor economice.


Imbunatatirea echilibrului dintre femei si barbati in consiliile de administratie si in conducerea intreprinderilor este importanta atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere al mediului de afaceri. In prezent, in Europa numarul femeilor care au studii superioare este mai mare decat cel al barbatilor (59% fata de 41%), insa carierele profesionale ale acestora raman in urma celor ale barbatilor. Aceasta mana de lucru calificata care este insuficient utilizata reprezinta un potential neexploatat pentru economie . In acelasi timp, societatile pot beneficia de pe urma cresterii numarului femeilor care ocupa functii superioare de conducere . Din studiile efectuate reiese ca exista o serie de legaturi puternice intre echilibrul intre femei si barbati si performanta in materie de creativitate, inovare, raportare financiara, audit si controale interne. Societatile care le ofera un mediu propice femeilor pot atrage mai multi clienti de sex feminin si mai multe femei talentate.


Raportul privind situatia in 2010 a egalitatii intre femei si barbati subliniaza faptul ca desi, in general, tendintele sunt pozitive, progresele sunt lente. Diferenta dintre ratele incadrarii in munca a femeilor si a barbatilor in UE s-a micsorat in 2009-2010 de la 13,3 la 12,9 puncte procentuale, iar rata incadrarii in munca a femeilor este in prezent de 62,5%. Cu toate acestea, ratele somajului, atat pentru barbati, cat si pentru femei, au crescut din cauza crizei, tendinta fiind in continuare ca numarul femeilor care lucreaza cu timp partial sa fie mai mare decat cel al barbatilor.


Lasand deoparte piata muncii, femeile continua sa se ocupe de cea mai mare parte a sarcinilor de ingrijire. Participarea pe piata muncii a mamelor este cu 11,5 puncte procentuale mai mica decat in cazul femeilor fara copii, in timp ce rata de incadrare in munca a tatilor este cu 8,5 puncte procentuale mai mare decat cea a barbatilor fara copii. Provocarea pe care o reprezinta capacitatea de a reconcilia viata profesionala, familiala si privata este una dintre numeroasele cauze ale diferentei de salarizare dintre femei si barbati: femeile din UE castiga in medie cu 17,5% mai putin decat barbatii, neinregistrandu-se vreo diminuare a diferentei de salarizare a femeilor si barbatilor in ultimii ani.



Citeşte mai multe despre:    Viviane Reding    Consiliu de administratie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Comisia Europeana propune finalizarea cadrului juridic privind protectia prin brevet la nivelul UE
29 Jul 2013 | 1997

Victimele violentei domestice, vor putea beneficia in curand de protectie pe intregul teritoriu al UE
06 Jun 2013 | 1874

Pe plan international, companiile tind sa reduca numarul membrilor din consiliile de conducere
23 Apr 2013 | 3032

CE intareste protectia monedei euro prin masuri de drept penal
05 Feb 2013 | 1608

Comisia solicita interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a drogului �4-MA�, similar amfetaminei
31 Jan 2013 | 5966

Ziua Europeana a Protectiei Datelor 2013
28 Jan 2013 | 1807



Articole Juridice

Comisia Europeana garanteaza dreptul suspectilor de a consulta un avocat si de a informa familia cu privire la arestarea lor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Comisia Europeana a prezentat un studiu de fezabilitate privind o viitoare initiativa in materia dreptului european al contractelor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Actiune in anulare a deciziei Consiliului de administratie. Admisibilitate
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia comerciala, Decizia nr. 542 din 11 februarie 2010

Societatea comerciala pe actiuni. Hotararea Consiliului de administratie. Cale de atac
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia comerciala, decizia nr.628 din 9 februarie 2007