din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2817 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » ANPC a dispus incetarea unor practici comerciale inselatoare cu imprumuturi tip CAR

ANPC a dispus incetarea unor practici comerciale inselatoare cu imprumuturi tip CAR

  Publicat: 18 Mar 2011       2098 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Ca urmare a reclamatiilor inregistrate de consumatori, in data de 16.03.2011, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor a sanctionat SC Invest System Capital SRL Oradea cu amenda contraventionala in cuantum de 15.000 lei si a dispus incetarea imediata a practicii comerciale inselatoare, precum si restituirea sumelor de bani incasate de la consumatori.

Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Legea pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Contract incheiat intre o persoana - mandant - si o alta - mandatar - prin care mandatarul se angajeaza sa exercite fapte de comert sau sa indeplineasca anumite actiuni comerciale, in numele si pe contul mandantului, contra unei indemnizatii sau comision.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,

Comisarii au constatat ca prin prezentarea generala a ofertei, intr-un mod neclar, ambiguu si greu de inteles pentru consumatori, acestia erau determinati sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel n-ar fi luat-o, fiind astfel incalcate atat prevederile art.7(2) din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, cat si cele ale art.7 lit.c alin.3 din OG 21/1992 privind protectia consumatorilor.


Prin publicitatea facuta in mass-media, operatorul economic promitea consumatorilor obtinerea unor imprumuturi fianciare in conditii mai putin severe decat cele impuse de institutiile financiare.
In fapt, SC Invest System Capital SRL, avand ca activitate principala inregistrata ``Alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi``, incheie cu consumatorul un contract de mandat devenind, conform Regulamentului de participare, organizatorul unor grupuri de consumatori, in vederea facilitarii acestora sa dobandeasca, cu plata in rate, dreptul de proprietate asupra unor bunuri mobile sau imobile stabilite in prealabil.


Din documentele anexate reclamatiilor depuse de consumatori la CJPC Bihor reiese faptul ca petitionarii au semnat un contract de mandat si au achitat o taxa de inregistrare in grup, dupa care, in functie de suma necesara achizitionarii bunului si perioada de rambursare, li s-a stabilit valoarea ratei lunare (care cuprinde si o taxa de administrare calculata pe baza unui procent aplicat la pretul bunului de vanzare + TVA-ul aferent acesteia) si numarul de luni de plata .


Din analiza Regulamentului de participare rezulta faptul ca, pentru ca respectivul consumator sa devina beneficiar al unui ``drept de cumparare``, este necesar ca acesta sa prezinte in cadrul Adunarii Generale a Grupului o oferta numita ``de rambursare anticipata``, prin care consumatorul se angajeaza sa achite in avans cat mai multe rate lunare, beneficiarul dreptului de cumparare devenind cel care a facut oferta cea mai buna (a platit in avans cele mai multe rate lunare). Ceilalti membri pot deveni beneficiari ulterior, chiar si dupa incheierea perioadei de cotizare, cuprinsa intre 10 si 20 de ani, cu obligatia ca in tot acest interval de timp sa plateasca rata lunara stabilita.
Pentru consumatorii care au solicitat sume mai mari, (100.000 lei, respectiv 60.000 lei), operatorul economic, desi stia ca nu exista grup de persoane care sa asigure aceste sume, incheia contracte consecutive cu sume de 25.000 lei, respectiv 30.000 lei desi, conform Regulamentului, in cazul unor contracte consecutive, dreptul de a beneficia de suma necesara achizitionarii bunului se dobandeste la date diferite.


Conform prevederilor Regulamentului de participare, desi consumatorii platesc lunar ratele stabilite, nu exista nicio certitudine cu privire la data in care acestia ar putea obtine dreptul de a cumpara bunul respectiv.
De asemenea, in cazul in care consumatorul solicita rezilierea contractului inainte de a dobandi dreptul de a achiziona bunul respectiv, sumele platite pot fi recuperate numai dupa expirarea perioadei contractuale (10 - 20 de ani).


Avand in vedere ca organizarea consumatorilor in astfel de grupuri de tip CAR neautorizat poate afecta grav interesele economice ale acestora, sfatuim consumatorii sa citeasca cu atentie toate conditiile contractuale astfel incat, sa nu cada in capcana intinsa de asemenea societati comerciale.



Citeşte mai multe despre:    Legea 363/2007    OG 21/1992    Credite    ANPC

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

ANPC a aplicat amenzi de peste 1,2 milioane de lei vanzatorilor de incaltaminte. Sfaturi pentru consumatori!
12 May 2019 | 868

ANPC a amendat cu 70.000 de lei un operator de telefonie mobila, pentru utilizarea unei practici comerciale incorecte fata de consumatori
26 Apr 2019 | 745

Legi promulgate in data de 9 martie 2015
09 Mar 2015 | 1321

ANPC a verificat comercializarea plantelor ornamentale
23 May 2011 | 2613

ANPC a retras de la comercializare textile care aveau diferente intre compozitia fibroasa determinata si cea inscriptionata pe eticheta
13 May 2011 | 1473

ANPC a verificat agentiile imobiliare
18 Apr 2011 | 2046



Articole Juridice

LISTA cuprinzand clauzele considerate ca fiind abuzive
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Clauze abuzive. Rambursare anticipata a creditului
Pronuntaţă de: Judecatoria Sibiu, Sentinta civila nr. 1 din 22.10.2012

Conventie de credit. Clauze abuzive
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj, Sectia a II-a Civila, Decizia nr. 110 din 09.04.2012

Obligare incheiere act aditional la contractul de vanzare-cumparare in rate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.1218 din data 10.10.2011

Contract de furnizare a serviciilor de televiziune prin cablu. Raspundere civila contractuala
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Decizie nr. 322/07.03.2011 din data 07.03.2011