din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3195 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » ANPC a verificat comercializarea plantelor ornamentale

ANPC a verificat comercializarea plantelor ornamentale

  Publicat: 23 May 2011       2613 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
In perioada 2 � 6 mai 2011, secretarul de stat Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, a dispus un control la nivel national privind respectarea prevederilor legale la comercializarea florilor, plantelor de apartament si de gradina, ornamentelor florale si a altor materiale destinate intretinerii acestora (pamant de flori, ingrasamant, produse pentru ingrijirea plantelor - luciu pentru plante, insecticid cu efect lustrant, insecticid, tratament total etc.).

Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Prevazuta in cap.VII, t.V, C. proc. pen., partea generala, constau in diverse incalcari desavarsite in cursul procesului penal,
Situatie juridica ce intervine ca urmare a mortii ori prin declararea judecatoreasca a mortii unuia din soti.
inseamna persoana fizica sau juridica, autoritatea publica, agentia sau alt organism care,
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
Perioada electorala - intervalul de timp cuprins intre ziua aducerii la cunostinta publica a datei la care vor avea loc alegerile si data in care rezultatele finale
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
Pana Adriana-Doina - membru al Parlamentului Romaniei.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Au fost controlati 846 operatori economici, 11 dintre acestia desfasurandu-si activitatea de comercializare on-line. S-au constatat abateri de la prevederile legale la 742 de operatori economici cu vanzare directa (87%) si 6 operatori economici cu vanzare on-line. Au fost aplicate 478 amenzi contraventionale in valoare de 989.100 lei si 408 avertismente. S-au dispus 478 masuri de oprire temporara de la comercializare pentru produse in valoare de 1.596.675 lei si 8 masuri de oprire definitiva de la comercializare pentru produse in valoare de 1961 lei.



I. Deficiente constatate la vanzarea directa
1. Abateri privind informarea consumatorilor prin elementele de identificare si caracterizare ale produselor
Conform OG 21/1992 privind protectia consumatorilor, produsele de acest tip trebuie sa fie insotite de urmatoarele elementele de identificare si caracterizare: denumire produs, denumirea si/sau marca producatorului, principalele caracteristici, existenta fotografiilor martor pentru buchetele care se realizeaza la comanda, recomandari de pastrare si ingrijire a florilor la buchet, recomandari de plantare si intretinere, riscuri previzibile si avertismente necesare etc.
S-au constatat abateri privind informarea consumatorilor la 458 operatori economici din judetele Buzau (lipsa informatiilor despre producator), Iasi, Neamt (batoane de ingrasamant vegetal expirate), Arges (lipsa caracteristicilor principale ale plantelor), Arad (lipsa fotografiilor martor pentru buchetele la comanda), Galati (amestec de turba cu termen de valabilitate expirat), Alba, Brasov (lipsa informatiilor privind denumirea si calitatea florilor/ornamentelor), Botosani (lipsa recomandarilor privind ingrijirea si pastrarea florilor la buchet), Bihor, Bistrita-Nasaud, Mehedinti, Dambovita (lipsa informatiilor scrise privind plantarea si intretinerea plantelor, informatiile se transmiteau verbal), Braila, Calarasi (pamant amestec fara mentionarea datei fabricatiei), Constanta (lipsa informatiilor privind masa neta a plicurilor cu seminte de flori), Giurgiu, Ialomita (lipsa pretului de vanzare/unitatea de masura), Salaj (lipsa informatiilor privind componenta si calitatea florilor din buchete), Prahova, Suceava (lipsa recomandarilor de plantare si intretinere), Ilfov, Tulcea, Vaslui, Vrancea (lipsa datei fabricatiei pentru diferite sortimente de pamand de flori), Maramures (lipsa termenului de valabilitate pentru luciul de plante), Harghita (solutii pentru ingrijirea florilor, expirate) etc.
2. Abateri privind traducerea in limba romana a informatiilor oferite consumatorilor (art. 20 din OG 21/1992)
Abateri constatate la 168 operatori economici din judetele Alba, Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Galati, Constanta, Valcea, Iasi, Ilfov, Mures, Satu Mare, Timis, Vaslui etc.


II. Deficiente constatate la vanzarea on-line
1. Abateri privind informarea consumatorilor
La produsele vandute on-line, producatorul/distribuitorul/vanzatorul trebuie sa informeze consumatorii despre: denumirea florilor autohtone si exotice, a plantei din ghiveci etc, denumirea ornamentului verde, modul in care se poate cumpara de pe website (pasii care trebuie parcursi: autentificare, stabilirea adresei de livrare, confirmarea comenzii prin afisarea facturii proforme generate automat, alegerea modalitatii de plata), conditiile de livrare.
S-au constatat abateri privind informarea consumatorilor on-line la 6 operatori economici, din judetele Cluj, Galati, Maramures etc.


III. Nerespectarea reglementarilor privind promotiile
In cazul ofertelor speciale, consumatorul trebuie sa fie informat neechivoc cu privire la data de incepere a promotiei, incetarea promotiei (fie prin epuizarea stocului fie la o data anuntata), pretul vechi si pretul nou precum si asupra altor eventuale conditii specifice.
Abatere constatata la un operator economic din judetul Arges.


IV. Nerespectarea obligatiei de a afisa la loc vizibil placheta cu telefonul consumatorului - INFO CONSUMATOR: 0800 080 999 (apel gtatuit in reteaua Romtelecom), adresa CJPC in a carui raza teritoriala se afla operatorul economic si adresa site-ului ANPC: www.anpc.gov.ro.
Abatere constatata la 82 operatori economici din judetele Arad, Bihor, Brasov, Mures, Arges, Hunedoara, Prahova, Satu Mare, Timis etc.


V. Alte abateri
Abateri cu privire la: legalitatea functionarii, afisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare, a certificatului din care sa rezulte obiectul de activitate al societatii, afisarea si respectarea orarului de functionare, afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit au fost constatate la 271 operatori economici din judetele Alba, Suceava, Sibiu, Timis, Vaslui, Braila, Cluj, Brasov, Calarasi, Galati, Teleorman, Dambovita, Arges, Bistrita-Nasaud etc.


Sfaturi pentru ingrijirea plantelor in ghiveci
- Dupa cumparare este nevoie de o perioada de acomodare de circa doua saptamani, dupa care este necesara replantarea.
- Plantele din comert sunt expuse si vandute in ghivece dintr-un material plastic foarte usor, numite ``ghivece de transport``; acestea contin un pamant afanat si sarac in substante nutritive care ii ajung plantei doar pentru cateva saptamani; nu este indicata pastrarea pentru o perioada lunga in aceste ghivece.
- Noul ghiveci nu trebuie sa fie mult mai mare; acesta se alege in functie de dimensiunile plantei si ale radacinii.
- Pamantul pentru flori se gaseste in comert, in diverse sortimente, adaptate din punct de vedere al substantelor nutritive pentru diferite specii de plante. Din acest motiv trebuiesc citite cu atentie instructiunile de pe ambalaj, pentru a va asigura ca oferiti plantei pamantul de care are nevoie.
- La replantare, se taie putin radacinile plantei si se inlatura mai ales partile vatamate, daca este cazul .
- Pentru asigurarea drenajului apei, pe fundul noului ghiveci se aseaza un strat de pietris sau nisip, peste acestea un strat de 3-4 cm de pamant nou, se aseaza planta in ghiveci, se completeaza cu pamant, in jurul radacinii se preseaza putin pentru un mai bun contact cu pamantul, dupa care se uda.
- Planta trebuie asezata intr-un loc cat mai luminos.
- Periodic se face fertilizarea cu substante lichide diluate in apa sau cu bastonase ori granule; concentratia este specificata pe ambalajul acestora, perioada dintre fertilizari variind de la o specie la alta.
- La orice semn de boala trebuie sa apelati la o fitofarmacie.
- Temperatura optima de pastrare a plantelor este de 18 - 20sC, pe cat posibil constanta. Este contraindicata amplasarea langa surse de frig sau de caldura excesive.
- Apa folosita pentru udarea plantelor trebuie sa fie decantata, iar cantitatea acesteia trebuie sa fie suficienta doar pentru umezirea pamantului; o cantitate excesiva de apa este daunatoare.


Sfaturi pentru ingrijirea si pastrarea florilor la buchet
- Acasa puneti provizoriu florile, asa impachetate cum sunt, in apa.
- Vaza/glastra pe care ati ales-o trebuie sa fie curata, destul de adanca si larga, pentru ca florile sa poata respira in voie si sa absoarba cata apa au nevoie (recomandabil este ca apa sa fie la temperatura camerei si trebuie adaugat conservantul adecvat).
- Pentru a preveni formarea bacteriilor, toata verdeata aflata sub nivelul apei trebuie indepartata.
- Folosind un cutit foarte ascutit, intr-un vas separat plin de apa (pentru ca aerul sa nu patrunda in celulele tijei) taiati oblic circa 2,5 cm din acestea; supravietuirea florii depinde de ajungerea apei pana in varful petalelor.
- Nu folositi in nici un caz foarfeca! Tija nu trebuie niciodata rupta, nici macar cea lemnoasa! Indepartarea cojii de pe tija scurteaza viata florilor (liliac, trandafir etc).
- Vaza trebuie asezata intr-un loc racoros, ferit de lumina de afara, de surse de caldura sau de ventilatie.
- Intretinerea presupune schimbarea zilnica a apei din vaza/glastra; puteti folosi si un pulverizator cu apa.
- Dupa 2-3 zile, tijele se scurteaza din nou cu 2-2,5 cm. Iar portiunile uscate sau ofilite se indeparteaza. Pe masura ce florile se imputineaza, mutati-le intr-un vas mai mic.
- Pentru trandafiri: cand trandafirii s-au ofilit prea repede, se cufunda complet intr-un recipient cu apa si se lasa cel putin o ora sau mai mult, pana isi revin. Scurtati-le tijele inainte de a-i repune in vaza. In general, floarea ``cade`` prematur din cauza unei ``pungi`` de aer formate in tija, daca taiatul nu s-a facut sub apa.
- Apa din vaza trebuie sa fie mai rece la florile de primavara si la temperatura camerei pentru celelalte flori.



Citeşte mai multe despre:    ANPC    Flori    Plante ornamentale

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Guvernul a eliminat doua conditionalitati din programul IMM Invest
28 May 2020 | 1085

Judecatori si Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 1234

Procurori eliberati din functie la data de 19 februarie 2020
20 Feb 2020 | 1328

Judecatori eliberati din functie la data de 13 februarie 2020
14 Feb 2020 | 1217

Presedintele Romaniei a semnat decretul pentru numirea Guvernului Romaniei
04 Nov 2019 | 1694

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1090



Articole Juridice

Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Dezvoltare opinie privind calitatea de persoana prejudiciata
Sursa: Florin Iordache � Law Office

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Jurisprudenţă

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

CEDO: Gheorghe-Florin Popescu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Desfacerea contractului de munca, la expirarea termenului de preaviz. Motive ce nu tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 3074 din 08.06.2016

Decizia CCR 62/2017. Neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii pentru completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Situatia creditelor in franci elvetiei
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala