din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2395 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Incepand cu 1 iunie 2011, vor intra in vigoare noi reguli pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta

Incepand cu 1 iunie 2011, vor intra in vigoare noi reguli pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta

  Publicat: 06 May 2011       3166 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ministerul Sanatatii a publicat proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.

Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Reprezinta membrii organizati ai colectivitatii locale, formele de asociere a acestora, institutiile administratiei publice locale,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Forma de reprezentare a raportului de egalitate valorica stabilit intre conturile corespondente, pe baza dublei inregistrari a unei operatii economico-financiare.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.

``In noile norme am prevazut masuri care duc la flexibilizarea activitatii si eliminarea disfunctionalitatilor in functionarea centrelor de permamnenta. De asemenea, am suplimentat veniturile medicilor de familie si a asistentilor medicali care asigura continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda in aceste centre si am prevazut obligatia autoritatiilor locale de a se implica in sustinerea acestor unitati deoarece comunitatea locala este beneficiara directa a serviciilor efectuate de astfel de unitati``, a declarat CSEKE Attila, ministrul Sanatatii.

Conform proiectului de act normati, pentru a nu incarca programul medicilor de familie care accepta sa faca garzi in centrele de permanenta, s-a prevazut infiintarea centrelor de catre un grup de 7 medici, fata de 5 medici cat era stipulat in prezent.

In situatia in care nu se poate respecta conditia de a se constitui un grup de 7 medici pentru asigurarea serviciului in regim de garda in centrele de permanenta, se pot infiinta si centre de permanenta cu 5 sau 6 medici de familie daca acestia pot asigura functionalitatea centrului de permanenta si sunt de acord sa functioneze in aceasta formula . In situatia in care se doreste infiintarea unui centru de permanenta dar numarul medicilor din zona este mai mic decat numarul minim de 5, atunci pot fi cooptati medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenti in medicina de familie in anul III de pregatire pentru a constitui echipele de garda necesare functionarii centrului de permanenta.

Decizia de infiintare a centrului de permanenta se autorizeaza de catre directorul executiv al directiei de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

In situatia in care centrul de permanenta are la dispozitie o autospeciala de consultatii la domiciliu, activitatea medicilor de familie in afara acestui centru este coordonata de catre dispeceratul medical de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) in situatia in care pacientul sau apartinatorii acestuia se adreseaza dispeceratului medical de urgenta prin numarul unic de apel 112, iar din informatiile obtinute se apreciaza ca starea pacientului nu este critica, dispeceratul medical de urgenta solicita deplasarea la domiciliu a medicului de familie care efectueaza serviciul in regim de garda in cadrul centrului de permanenta.

b) in cazul in care pacientul sau apartinatorii acestuia se adreseaza direct centrului de permanenta, solicitand acordarea unei consultatii la domiciliu, medicul de familie care efectueaza serviciul in regim de garda in centrul de permanenta se deplaseaza la domiciliul pacientului numai cu acordul dispeceratului medical de urgenta.

Ministrul Sanatatii a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectueaza garzi in centrele de permanenta.

Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12, 8 lei/h indiferent de gradul profesional, fata de 10 lei /h asa cum era prevazut in prezent, tarif din care medicul era obligat sa plateasca si utilitatile centrului.

In cazul asistentilor medicali, tariful acestora se va calcula in functie de salariul negociat indiferent daca acestia se afla in contract cu casele de asigurari sau sunt angajati numai in serviciul de garda, dar nu mai mic de 8 lei/h.

Ca o noutate, in cazul centrelor de permanenta care sunt organizate in cabinetele medicilor de familie, acestia primesc, in plus, inca 6,4 lei /h.

De asemenea, in premiera, a fost publicata lista cu serviciile cuprinzand urgentele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgenta, de catre medicii de familie, in cadrul centrelor de permanenta sau la domiciliul pacientilor.

Conform proiectului de act normativ, autoritatile locale vor fi obligate sa se implice in finatarea centrelor de permanenta. Astfel, autoritatile locale vor avea obligatia:

a) sa asigure personalul auxiliar, respectiv: ingrijitoare, paznic, registrator medical, dupa caz, daca pun la dispozitie spatiul, si paza pentru cabinetele care participa la un centru de permanenta, indiferent de forma de organizare a centrului de permanenta.
b) sa asigure dotarea minimala necesara functionarii centrelor de permanenta, daca pun la dispozitie spatiul pentru centrul de permanenta.
c) sa asigure utilitatile necesare functionarii centrelor de permanenta si plata acestora, daca pun la dispozitie spatiul pentru centrul de permanenta.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a alocat 21 milioane de lei pentru functionarea centrelor de permanenta. In prezent, in Romania functioneaza 88 centre de permanenta. In urma noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste infiintarea a inca 60 de astfel de unitati.



Citeşte mai multe despre:    Ministerul Sanatatii    Medici    Medici de familie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Aplicarea unitara a prevederilor referitoare la acordarea zilelor libere pentru parintii din familiile monoparentale care isi supravegheaza copiii
15 Mar 2021 | 1211

Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordine au demarat o verificare a conditiilor in care mai multe persoane care au beneficiat de somaj tehnic
12 Jul 2020 | 1441

25 milioane lei pentru finantarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii si combaterea epidemiei de SARS-COV-2
28 Mar 2020 | 1105

Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
19 Mar 2020 | 1206

Activitatea de revizuire medicala a pensionarilor de invaliditate va fi suspendata incepand cu data de 16.03.2020
18 Mar 2020 | 808

Recomandari catre angajatori in scopul prevenirii raspandirii infectarii cu coronavirus
11 Mar 2020 | 2603



Articole Juridice

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Dreptul cetatenilor UE inactivi din punct de vedere economic de a fi afiliati la sistemul public de asigurari de sanatate al statului membru gazda
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Dialogurile MCP (III) - Dreptul la deconectare al salariatului. Respectarea timpului normal de lucru in era digitala
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Raspunderea juridica a unui editor care emite un sfat inexact privind sanatatea umana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Indemnizatie de concediu de odihna. Stabilirea prin luarea in considerare a sporului pentru conditii deosebite de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 254/14.07.2020

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018

Admiterea cererii de inscriere la concurs nu putea avea semnificatia unui acord tacit din partea angajatorului pentru incheierea contractului de munca in conditiile vizate de candidat
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 227 din data de 4 Februarie 2020

Competenta este atrasa de obiect, iar nu de catre partile atrase in proces de catre reclamant sau de catre natura drepturilor care se pot naste ulterior in patrimoniul reclamantului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 14 din data de 10 ianuarie 2020