Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Doar doua site-uri de socializare protejeaza in mod automat confidentialitatea profilurilor minorilor

Doar doua site-uri de socializare protejeaza in mod automat confidentialitatea profilurilor minorilor

  Publicat: 21 Jun 2011       1872 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Doar doua site-uri de socializare (Bebo si MySpace) testate la solicitarea Comisiei Europene au setari standard care nu permit accesarea profilurilor minorilor decat de persoanele din lista lor de contacte autorizate si doar patru site-uri se asigura ca minorii nu pot fi contactati in mod automat decat de prieteni (Bebo, MySpace, Netlog si SchuelerVZ).

1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Imprejurarea ce determina nasterea raportului juridic de aplicare a sanctiunii, respectiv a raportului de constrangere.

Totusi, 14 dintre site-urile de socializare testate le ofera minorilor informatii privind siguranta adaptate varstei, raspund la solicitarile de asistenta si impiedica aparitia profilurilor minorilor in motoarele de cautare externe. Numarul minorilor care folosesc site-urile de socializare este in crestere in Uniunea Europeana; in momentul de fata, sunt prezenti pe retelele sociale 77% dintre adolescentii cu varsta de 13-16 ani si 38% dintre copiii cu varsta de 9-12 ani care folosesc internetul.

Acestea sunt rezultatele incluse intr-un raport recent publicat de Comisie cu privire la implementarea ``Principiilor pentru retele de socializare mai sigure cu aplicabilitate in UE", un acord de autoreglementare intermediat de Comisie in 2009 pentru a-i proteja pe copii in mediul online (a se vedea IP/09/232). Ca parte a obiectivului stabilit de Agenda digitala pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 si MEMO/10/200) in vederea cresterii gradului de incredere in internet, Comisia a lansat o revizuire a actualelor acorduri de autoreglementare pentru protectia minorilor in mediul online.

Neelie Kroes , vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu Agenda digitala, a declarat in legatura cu acest subiect: ``Sunt dezamagita ca majoritatea site-urilor de socializare nu se asigura ca profilurile minorilor pot fi accesate in mod automat doar de persoanele din lista lor de contacte autorizate. Le voi cere sa se angajeze ferm ca vor indrepta aceasta situatie intr-o versiune revizuita a cadrului de autoreglementare pe care il discutam in prezent. Nu este vorba doar de protejarea minorilor impotriva contactelor nedorite, ci si de protejarea reputatiei lor in mediul online. Tinerii nu inteleg pe deplin consecintele dezvaluirii unei cantitati prea mari de informatii legate de viata personala. Educatia si indrumarea parintilor sunt necesare, insa, pe langa acestea, trebuie sa existe mecanisme care sa-i protejeze pe tineri pana cand acestia vor putea lua decizii in deplina cunostinta de cauza.``

Posibilitatea etichetarii persoanelor in fotografii (tagging), oferita de majoritatea retelelor sociale, face ca fotografiile unei persoane sa poata fi gasite foarte usor pe internet. Adolescentii sunt supusi si altor riscuri cum ar fi manipularea psihologica si hartuirea pe internet. Copiii si adolescentii au nevoie de instrumente de siguranta corespunzatoare pentru a-si gestiona identitatea virtuala intr-un mod responsabil.

Testele efectuate in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011 au avut in vedere 14 site-uri web: Arto, Bebo, Facebook, Giovani.it, Hyves, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Rate.ee, SchAĽlerVZ, IRC Galleria, Tuenti si Zap.lu. Alte 9 site-uri vor fi testate pana la sfarsitul acestui an.

Raportul cuprinde urmatoarele constatari:

13 dintre cele 14 site-uri testate ofera informatii privind siguranta, sfaturi si/sau materiale educative destinate in mod specific minorilor (toate cu exceptia Arto).

Pe toate site-urile care ofera informatii privind siguranta destinate minorilor, acestea sunt destul de clare si adaptate varstei, ceea ce constituie un progres important fata de prima evaluare de la finalul anului trecut. Totusi, pe multe site-uri web aceste informatii sunt inca greu de gasit.

Mecanismele de raportare sunt in prezent mai eficiente decat in 2010. Un numar de 10 site-uri dintre cele 14 testate au raspuns la solicitarile de asistenta ale utilizatorilor, comparativ cu 5 din 14 in 2010. In majoritatea cazurilor, raspunsurile au venit in mai putin de o zi.

9 site-uri (Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, Netlog, One, Rate si SchuelerVZ) au conditii de utilizare usor de inteles de catre minori si/sau au o versiune simplificata pentru copii a conditiilor de utilizare sau a codului de conduita .

Bebo, Facebook, Myspace, Nasza-Klasa, One, Rate si SchuelerVZ ofera informatii privind siguranta dedicate copiilor si parintilor, care sunt usor de gasit si de inteles.

Alte constatari din raport:

Doar Bebo si MySpace se asigura ca profilurile minorilor nu pot fi accesate in mod automat decat de persoanele din lista lor de contacte autorizate.

Doar Bebo, MySpace, Netlog si SchuelerVZ se asigura ca minorii pot fi contactati in mod automat doar de persoanele din lista lor de contacte autorizate.

Celelalte 10 site-uri testate permiteau ``prietenilor prietenilor`` (prieteni ai persoanelor din lista de contacte autorizate, care nu au legatura directa cu utilizatorul, adica, potentiali straini) si celor care nu se afla pe lista de prieteni sa-i contacteze pe minori prin mesaje personale si/sau comentarii pe profilurile lor publice (de exemplu, la fotografii, pe bloguri etc).

12 dintre cele 14 site-uri web (toate cu exceptia Rate si Zap) nu permit ca profilurile minorilor sa apara in rezultatele motoarelor de cautare externe precum Google sau Yahoo!, comparativ cu 6 site-uri web in 2010. totusi, pe majoritatea site-urilor web, profilurile minorilor puteau fi gasite de utilizatori neaflati pe lista de prieteni, prin intermediul motoarelor de cautare interne.

Conform unui studiu EUKidsOnline realizat in cursul acestui an (a se vedea IP/11/479), 56% dintre copiii de 11-12 ani si 78% dintre adolescentii de 15-16 ani declara ca stiu cum sa modifice setarile de confidentialitate pentru profilurile lor de pe retelele sociale.

Pana in prezent, 21 de companii au semnat Principiile pentru retele de socializare mai sigure: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani, Google, Hyves, Microsoft Europe, MySpace, Nasza-klasa, Netlog, One, Rate, Skyrock, VZnet Netzwerke, Stardoll, Sulake, Tuenti, Yahoo! Europe si Zap. Wer-kennt-wen a aderat in noiembrie 2010, dar nu a fost inclusa in evaluarea curenta.Citeşte mai multe despre:    Tagging    Internet

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

15 iunie 2021 este data limita pana la care se pot depune declaratiile de avere si de interese anuale
13 Jun 2021 | 548

Aplicatia de ”Dosar electronic” devine operationala si pentru Sectia de contencios administrativ si fiscal a ICCJ
06 Jun 2020 | 956

Conferintele UpDate Work: Protectia economica si sociala a salariatilor
03 Apr 2020 | 1398

Conferintele UpDate Work: Reorganizarea societatilor angajatoare
03 Apr 2020 | 1114

Conferintele UpDate Work: Telemunca si munca la domiciliu. Reorganizarea angajatorilor si a activitatii salariatilor
03 Apr 2020 | 1117

EY: Solutii pentru a limita interactiunea cu autoritatile vamale. Vamuirea la domiciliu
31 Mar 2020 | 787Articole Juridice

Instalarea unui sistem de supraveghere video de catre primarie, care nu respecta prevederile GDPR
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Utilizarea si dezvaluirea fara temei legal a unor imagini din sistemul de supraveghere video al asociatiei de proprietari
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Legalitatea prelucrarii datelor in contextul inregistrarii si publicarii pe internet a imaginilor cu numerele de inmatriculare ale autovehiculelor ai caror soferi savarsesc posibile contraventii sau infractiuni in contextul circulatiei pe drumurile publice
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

GDPR: Legalitatea publicarii declaratiei de casatorie pe internet de catre autoritatea administratiei publice locale
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Jurisprudenţă

CEDO: Panioglu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Incepand cu 2000, DocMorris si d-l. Wateral ofera spre vanzare pe Internet, (adresandu-se in limba germana consumatorului final din Germania), medicam
Pronuntaţă de: Cazul: Deutscher Apothekerverband EV, Germania c. 0800 DocMorris NV si Jacques Waterval, Olanda, recurs prealabil, 11 decembrie 2003

Incepand cu 2000, DocMorris si d-l. Wateral ofera spre vanzare pe Internet, (adresandu-se in limba germana consumatorului final din Germania), medicam
Pronuntaţă de: Cazul: Deutscher Apothekerverband EV, Germania c. 0800 DocMorris NV si Jacques Waterval, Olanda, recurs prealabil, 11 decembrie 2003

Incepand cu 2000, DocMorris si d-l. Wateral ofera spre vanzare pe Internet, (adresandu-se in limba germana consumatorului final din Germania), medicam
Pronuntaţă de: Cazul: Deutscher Apothekerverband EV, Germania c. 0800 DocMorris NV si Jacques Waterval, Olanda, recurs prealabil, 11 decembrie 2003